Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:56, 9. 5. 2023.

| Ekonomija

Završena skoro polovina radova na gasovodu između Niša i Dimitrovgrada

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Gasovod Niš-Dimitrovgrad-Bugarska
Polovina radova gotovo; foto: Ministarstvo energetike i rudarstva

Radovi na izgradnji gasnog interkonektora od Dimitrovgrada do Niša idu planiranom dinamikom i za sada je realizovano 43% radova, rečeno je na sastanku ministara energetike Srbije i Bugarske.

Iz srpskog Ministarstva rudarstva i energetike saopštavaju da je isporučeno 93% ugovorenih cevi, dok je 80% već raspoređeno trasom budućeg gasovoda.

Ministarska Dubravka Đedović kaže da je taj interkonektor jedan od prioritetnih projekta za Republiku Srbiju.

Osim dodatnih izvora snabdevanja donosi i priliku da ojačamo našu poziciju tranzitne zemlje za snabdevanje gasom zemalja u regionu i centralne Evrope. Završetak radova očekujemo na jesen, zbog čega smo i zvanično započeli razgovore sa Azerbejdžanom u vezi sa nabavkom gasa iz Kaspijskog regiona - izjavila je Đedovićeva.

Bugarski ministar Hristov je rekao da se plan u potpunosti poštuje i kada je u pitanju izgradnja gasne interkonekcije na teritoriji Republike Bugarske pa je pozvao ministarku Đedović da u narednom periodu zajedno obiđu radove sa obe strane granice. sastanak Sastanak ministara; foto: Emilija Jovanović/Ministarstvo rudarstva i energetike

Veoma je važno da imamo kontinuiranu kontrolu i pružamo stalnu podršku kako bismo obezbedili da izgradnja gasne interkonecije ide po planu. Zajednička radna grupa odlično radi svoj posao, čemu svedoči i napredak građevinskih radova. U potpunosti smo posvećeni proširenju saradnje između Bugarske i Srbije u energetskom sektoru, oslanjajući se na zajedničke interese. Neka od polja u kojima možemo razmatrati unapređenje te saradnje odnose se na proširenje kapaciteta Interkonektora i snabdevanje ugljem - rekao je Hristov.

Podsetimo, dužina gasne interkonekcije na teritoriji Srbije je 109 km, a kapacitet je 1,8 milijardi kubnih metara u pravcu ka Srbiji. Radovi na izgradnji gasne interekonekcije Srbija-Bugarska započeti su u februaru 2022. godine, a završetak je planiran u poslednjem kvartalu ove godine.

Pored veće sigurnosti snabdevanja i diversifikacije gasnih ruta i snabdevača, novi gasovod će omogućiti i dalji razvoj distributivne i razvodne gasovodne mreže na jugu Srbije.

Ukupna vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP Srbijagas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    22:49 // 9. 5. 2023.

    Lepo nego koliko su uzurpiranog zemljista isplatili?
    Oko Nisa koliko znam skoro pa nista.
    Zasto se ne isplacuje zemljiste a sve raskopano?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Iako je bilo tvrdo
probijeno brdo.
Probiće i rokove
uz cenovne skokove .

Tvrdo čitalac

Tekst: Probijeno brdo kod budućeg niškog bulevara, kraj radova do juna

Pronađite nas na: