Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:01, 4. 12. 2023.

| Ekonomija

Završeni svi radovi na gasovodu od Niša do Dimitrovgrada, probni rad kreće do kraja nedelje

Autor:Jelena Canić MilanovićIzvor:Južne vesti
djedovic
foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Svi radovi na gasnoj interkonekciji Srbija-Bugarska su završeni - izgrađeno je 109 kilometara novog gasovoda, kao i merno-regulacione stanice u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i Nišu i jedna velika primopredajna stanica u Trupalu, saopštila je ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović i dodala da se očekuje njegovo puštanje u probni rad do kraja nedelje.

Obilazeći ovaj gasovod istakla je da je to prvi veliki projekat u energetici koji je završen na vreme, za 12 meseci, mada su radovi započeti su u februaru 2022. godine, a ne u decembru 2023.

Ministarka je podsetila na to da je potpisan ugovor o interkonekciji sa „Bulgartransgasom“, kao i komercijalni ugovor o snabdevanju do 400 miliona kubnih metara gasa iz Azerbejdžana do kraja sledeće godine.

Ovaj gasovod, kako je predočila, važan je za građane i privredu u ovom delu Srbije, posebno za priključenja u Pirotu, Dimitrovgradu, Beloj Palanci i za razvoj sekundarne gasne mreže u Nišu.

Ukupna vrednost projekta kroz Srbiju je 85,5 miliona evra, od čega je 25 miliona kredit Evropske investicione banke (EIB), 49,6 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA fonda EU, a preostalih približno 11 miliona evra biće obezbeđeno iz budžeta Srbije i budžeta JP Srbijagas.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    15:03 // 4. 12. 2023.

    Sve je to super nego kada planirate isplatu vlansicima uzurpiranih parcela.Sramota da to jos nije reseno.
    Plus koliko kosta taj gas i ko ce da kupi?

  • mungos

    10:17 // 4. 12. 2023.

    Nije uopšte vazan jer Nislije ne mogu to da priuste posto ste ih doveli na prosjacki stap. I jos ih zaduzujete kreditima i gurate u jos veci ponor i bedu.

  • Бата Рака из Ниш

    10:15 // 4. 12. 2023.

    Отварање темпирајте за 16.12!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: