Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:45, 18. 8. 2018.

| Ekonomija

Zašto kasne radovi na Koridoru 10?

Autor:Lj. F.Izvor:Demostat, Južne vesti
Izgradnja kasni zbog više faktora
Izgradnja kasni zbog više faktora; foto: MGSI

Završetak Koridora 10 u Srbiji kasni zbog, kako za Demostat kažu eksperti, rđave pripreme radova i projektne dokumentacije, nerealnih obećanja datih iz političkih razloga, ali i zbog nepostojanja domaće građevinske operative koja bi taj zadatak obavila na najadekvatniji način.

Završetak radova se stalno odlaže, a to su činile i prethodne, ali i sadašnja garnitura na vlasti.

Potpredsednik Građevinske komore Srbije Goran Rodić kaže za Demostat da je realno očekivati da se radovi na 2 velika koridora završe do kraja godine.

Sa druge strane ako analiziramo zašto je tu dolazilo do kašnjenja prvo što moramo da uzmemo u obzir je to da priprema radova i izrada projektne dokumentacije nije urađena na adekvatan način. Ako se to uradi onako kako treba posao će se odvijati u okviru zadatih rokova. Ako pak priprema nije bila dobra probijanje rokova je neminovnost. To je bio osnovni problem kada je reč o izgradnji Koridora 10 i 11 u Srbiji - navodi Rodić.

Sa njegovim mišljenjem se slaže i arhitekta Mahmud Bušatlija, koji naglašava kako su naše komšije bile efikasnije u izgradnji njihovih kapitalnih saobraćajnica. On uočava važnost očuvanja građevinske operative u Hrvatskoj nasuprot Srbije u kojoj to nije slučaj.

Osnovna prednost Hrvatske u tom segmentu što oni nisu uništili svoja velika građevinska preduzeća kao što je slučaj u Srbiji. Sačuvali su ih i to je onda velika prednost kada gradite kapitalne projekte kao što je primera radi auto-put - navodi Bušatlija.

Po njemu, druga prednost je kada država sama gradi svoje auto-puteve, a ne zadužuje, što nije slučaj sa Srbijom. To je, kako pojašnjava ovaj ekspert, uslovilo da izvođača radova bira onaj ko daje kredit, a ne država. Hrvati sami probijali tunele dok u Srbiji to rade strane kompanije Hrvati sami probijali tunele dok u Srbiji to rade strane kompanije; foto: arhiva JV/D. M.


Primeri iz komšiluka

Po istraživanju Demostata izgradnja auto-puteva u Hrvatskoj odvijala se znatno brže i jednostavnije nego što je to slučaj u Srbiji.

Primera radi, izgradnja kapitalnog auto-puta Zagreb - Split, projekta koji se može meriti sa veličinom i značajem Koridora 10 i 11, započeta 2002. završena je za svega 3 godine. Ono što je veoma važno napomenuti da je auto-put od Zagreba do Splita izgrađen u predviđenom roku, iako je u toku izgradnje došlo do promene vlasti u toj zemlji pa su radovi završeni u mandatu nove vlade - navode u Demostatu.

Drugim rečima, po njima, tranzicija vlasti ni malo nije poremetila radove, a svedoci smo da je to veoma čest slučaj kada je reč o podizanju infrastrukture u Srbiji.

Da smo sporiji u izgradnji kapitalnih saobraćajnica i od naših najbližih komšija, potvrđuje, po Demostatu, i slučaj izgradnje auto-puta od Tirane do Prištine. Poslednja deonica tog auto-puta svečano je otvorena 26. novembra 2013. godine. Poslednji roj je kraj ove godine Poslednji roj je kraj ove godine; foto: MGSI

Izgradnja auto-puta sa 4 trake dugačkog 137 km koštala je 2 milijarde evra, a završena je za 3 godine. Kad se sagledaju svi navedeni primeri iz inostranstva nameće se logičan zaključak da izgradnja Koridora 10 i 11 kroz Srbiju traje zaista predugo. Deo odgovornosti snose svakako i izvođači radova izabrani na tenderima, ali isto tako i domaća preduzeća na podizvođačkim radovima jer neka od njih očito nisu dovoljno kvalifikovana i opremljena za obavljanje tako velikih i zahtevnih poslova - zaključuju u Demostatu .

Podsetimo, razne garniture vlasti i razni funkiconeri najavljivali su završetak radova na Koridoru 10 koji je započet 2008. godine.

Poslednje obećanje je od potpredsednice Vlade i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović dala je novi rok za završetak celog Koridora - kraj godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • BATA

    15:06 // 19. 8. 2018.

    Prosto,ova vlast na kraju tunela ne vidi svetlost,oni uvek vide DJILAS,jANKOVICA i JEREMICA a sada i OBRADOVICA.O ZIVKOVICU da ne govorim.

  • Dragan

    22:33 // 18. 8. 2018.

    Prosao u petak Grdelickom klisurom, nece to biti skoro, molio bih redakciju da posalje nekog na pocetak klisure, deo brda je pao preko potpornog zida,a to niko ne spomine, poz

    • Dragan S

      17:44 // 19. 8. 2018.

      Preko puta motela Predejane mora da se buši oko 300 šipova! I niko ni reč o tome...

  • Tivat

    20:43 // 18. 8. 2018.

    Mrkonjic je,bar,sarmantno lagao...

    • asdad

      08:03 // 19. 8. 2018.

      Mrkonjić, šarlatan svetskog glasa. 2010. godina, čini mi se baš avgust. Otvorio baja autoput oko Preševa, pompa veselje za dnevnik 2. Odem ja 3 dana kasnije, kad ono auto-put zatvoren: radovi uveliko u toku. imajući u vidu da tada ni nije bilo autoputa u meri koliko ima danas na tom pravcu, dugo sam razmišljao do Niša šta li time postiže.

    • naprotiv,

      12:54 // 19. 8. 2018.

      u njegovom mandatu, a ko se ne varam, urađeni su projekti puta kroz Grdeličku klisuru, preko proizvodnog pogona, bazilike, hrasta...haos koji je tada stvoren niko da prizna i da izađe iz problema na najbezbolniji način, tenderom za preprojektovanje i reviziju projekata. Niko zbog loše revizije projekata nije izgubio licencu i dok se tako prikrivaju brljotine nema nama oporavka putne privrede.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: