Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:52, 22. 10. 2020.

| Ekonomija

Zbog kovida u Pirotu rebalansom smanjuju budžet za 45 miliona dinara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
Staratelji dobili 15.000 dinara
Budžet povećan pa smanjen; foto: Lj. F.

Gradsko veće Pirota predložilo je odbornicima Skupštine da na narednoj sednici, u petak, 23. oktobra, usvoje rebalans budžeta po kojem se on umanjuje za oko 45 miliona dinara. Gradonačelnik Pirota Vladan Vasić kaže da je epidemije evidentno ostavila posledice, jer ima realnog smanjena prihoda u gradskoj kasi, ali da je dobra vest da neće ugroziti funkcionisanje javnih ustanova i preduzeća.

Da virus korona vodi u recesiju prognoze su brojnih svetskih ekonomista, a njene posledice polako izlaze na površinu. Neke od opština i na jugu Srbije zbog smanjenja prihoda uzele su kredite da popune rupe u budžetima, a u Pirotu su se odlučili na rebalans budžeta kojim ga smanjuju.

Budžet Pirota koji je usvojen prošle godine iznosio je 1,7 milijardi dinara, a rebalansom od februara ove godine povećan je na 2,33 milijardi.

Sada je novi predlog da se ukupni prihodi i primanja budžeta smanje za oko 45 miliona dinara. Kako objašnjava gradonačelnik Vasić, prihodi su tačnije smanjeni za 64 miliona, ali je uz dodatni priliv od donacija i transfera od Republike, ukupno smanjenje za skoro 20 miliona manje. vasić Smanjenje budžeta posledice kovida; foto: Lj. F.

Najveća smanjenja su od poreza na dohodak, dobit i kapitalne transakcije, pre svega od poreza na prihod kod samostalnih delatnosti, ugovora o delu, privremeno-povremenim poslovima i slično. Zatim, imamo smanjenje poreza na prenos apsolutnih prava, što govori o smanjenju trgovine i prometu nekretnina u tom periodu. Smanjene su i opštinske naknade za oko 5 miliona dinara, smanjeni su prihodi od prodaje dobara i usluga za nekih 15 miliona dinara, a to znači da Pozorište nije radilo, Dom kulture, bazen, vrtići - objašnjava Vasić.

Planirani prihod od dvadesetak miliona dinara od prodaje jedne parcele nekadašnjeg Progresa nisu ostvareni, dodaje gradonačelnik, a za vreme vanrednog stanja i krize se i smanjeno radilo i, kako objašnjava, otuda manji prihodi.

Od nekih investicija su odustali, pa će tako pirotski fudbaleri još malo sačekati na teren sa veštačkom travom.

Najveće smanjenje na rashodnoj strani jeste to što do skora nismo potpisali ugovor sa partnerima u Bugarskoj o realizaciji projekta izgradnja terena sa veštačkom travom, to je skoro oko 30 miliona dinara, i tu smo veliki deo rashoda raščistili, ali taj projekat ćemo realizovati naredne godine. Postoje smanjenja u gradskoj upravi oko 10 miliona jer se uštedelo na gorivu, dnevnicama, ne odlaska na seminare i druga putovanja, dakle otprilike koliko imamo negde na prihodnoj strani smanjenje, toliko beležimo smanjenja i na rashodnoj strani - kaže gradonačelnik.

Objašnjava da su i pored krize, obezbeđen novac za javnu nabavku za nadzor radova u Bolnici, za prevoz za starija lica, pošumljavanje, dodatna sredstva za Komunalac, kao i za projekat Muzeja Ponišavlja.

Vasić očekuje da će se godina završiti pozitivno sa svim planiranim aktivnostima.

Podsetimo, budžet Pirota koji je usvojen prošle godine iznosio je 1,7 milijardi dinara, a rebalansom od februara ove godine povećan je na 2,33 milijardi.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: