Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 15. 3. 2021.

| Ekonomija

Zbog pandemije se manje kupovalo i uglavnom onlajn, a pritužbe najčešće zbog obuće i odeće

Autor:N.M.Izvor:Južne vesti
kupivina
Kupovina ispred ekrana umesto ispred izloga; foto: T. T.

Iako se u 2020. godini manje trošilo na kupovinu, više preko onlajn platformi, broj pritužbi kupaca nije se promenio, pokazuju podaci niškog Udruženja za zaštitu potrošača "Forum". Kažu da se građani i dalje najviše žale na obuću i odeću, a savetuju im da ne pazare preko društvenih mreža i da provere prodavce pre kupovine, jer samo kod registrovanih mogu da ostvare reklamaciju.

Broj prijava koje su građani podnosili Udruženju za zaštitu potrošača “Forum” iz Niša nije se smanjio u godini kada je proglašena pandemija virusa korona u odnosu na prethodne godine, kaže Jovan Jovanović iz tog Udruženja na Svetski dan potrošača. Jovan Jovanović Forum Jovanović upozorava da se ne kupuje preko društvenih mreža i bez provere prodavaca; Foto: V. M. R.

Promenilo se jedino to kako su se građani javljali Udruženju - da bi sprečili mogućnost da se zaraze virusom korona, po uputstvu Udruženja, nisu dolazili u njihove kancelarije, već su slali dokumentaciju.

Nama se javlja podjednak broj potrošača iz celog regiona, mi prosečno imamo 300 obraćanja mesečno. Ljudi su se snalazili, sada slikaju dokumentaciju telefonom i šalju nam - kaže Jovanović.

Najviše pritužbi građana, ističe, i dalje se odnosi na obuću i odeću i u tim slučajevima, kako pojašnjava Jovanović, za sad ne angažuju veštaska, kao što to čine kada se javi problem sa tehničkom robom.

Da bi mogli da pomognu kupcima koji se javljaju Udruženju prodavac mora da bude registrovan u Agenciji za privredne registre, navodi Jovanović i preporučuje kupovinu samo od takvih.

Ne kupuje se preko Fejsbuka i društvenih mreža, jer tu uglavnom ne postavljaju oglase pravna lica - kaže Jovanović.

Maske u prodavnicama; foto: Vanja Keser Pandemija promenila potrošačke navike; foto: Vanja KeserZato potrošače savetuje da pre kupovine na internetu provere na sajtu APR-a da li kupuju od registrovanog prodavca. Ukoliko je registrovan, dodaje predsednik Udruženja potrošača, imaju nadležnost da primoraju prodavce da poštuju zakon.

Zakon je propisao, kako podseća Jovanović, da je garancija za reklamaciju proizvoda 2 godine, bilo da je kupljen na internetu ili u radnji, a da kod onlajn kupovine kupac može da zameni proizvod novim ili da traži novac natrag bez obrazloženja u roku od 14 dana.

On upozorava kupce koji odnose proizvod na reklamaciju da obrate pažnju i na “sitna slova” pri kraju zahteva koji potpisuju, gde kaže da obično prodavci traže saglasnost da proizvod poprave, bez obaveze da ga zamene novim ili vrate novac.


"Bum" onlajn kupovine

Podaci Narodne banke Srbije koje prenose iz "eCommerce" Asocijacije Srbije su da se plaćenje u dinarima karticom preko interneta dupliralo 2020. u poređenju sa 2019. godinom, te da je elektronska trgovina u Srbiji, u delu gde je roba plaćena platnim karticama na internetu u dinarskoj valuti, prošle godine u odnosu na 2019. zabeležila rast preko 100 odsto.

Ukoliko poredimo 2019. i 2020. godinu, broj dinarskih transakcija plaćanja karticom putem interneta se duplirao, a preciznije, povećan je za 103,55%, a rast vrednosti transakcija iznosio je 81,27% - piše eCommerce.

Cegeri Maxi Građani cegere punili preko interneta; foto: JV/J.A.Marko Mudrinić iz Netokracije, medija koji prati kulturu tehnološkog preduzetništva, digitalni marketing i nove tehnologije, smatra da onlajn kupovina ne ugrožava tradicionalnu, već je nadograđuje, a da je globalna pandemija ubrzala razvoj internet trgovine u Srbiji za otpilike 5 godina.

Ističe i da prava potrošača u Srbiji nisu ugroženija od onih u razvijenijim evropskim zemljama i podseća da ako je roba defektna i ako potrošač nije zadovoljan, on ima prava da robu vrati u zakonom propisanom roku.

Ono što lično vidim kao veći problem jeste što trgovci često nemaju robu na lageru, a istom trguju. Pandemija kovida-19 unela je određene probleme kada su u pitanju logistika i uvoz, te su kupci ovih dana najčešće nezadovoljni činjenicom da su svoju robu poručili i platili onlajn, samo da bi potom istu čekali nedeljama, a sve to dok je njhov novac takoreći zarobljen kod trgovca - navodi Mudrinić.

Zbog krize izazvane epidemijom, primećuje, manje se trošilo na kupovinu, ali je istovremeno broj kupovina preko digitalnih platformi porastao.

To je stavilo u prednost one brendove i trgovce koji su pre pandemije ili neposredno pre krize imali razvijene digitalne kanale prodaje, ali je isto tako poslalo jasnu poruku da je onlajn budućnost i da bez internet trgovine ili drugog vida Internet prodaje trgovci mogu da računaju na manje prihode. To je trend koji diktiraju potrošači i on se u narednim godinama neće menjati - predviđa Mudrinić.

Trgovcima poručuje da sada moraju da iskoriste priliku i da prilagode svoje poslovanje kako bi ponudom mogli da izađu pred kupce koji su, kako kaže, ovih dana sve više za digitalizaciju.

Inače, Svetski dan potrošača obeležava se 15. marta kako bi se širila svest o pravima potrošača, a ustanovile su ga Ujednjene nacije 1983. godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Milan

    23:14 // 15. 3. 2021.

    Ocigledno pocetnici. kad znate marku i kalup za obucu tu nema greske. Odeca vec je komplikovano jer postoje dosta azijskih kopija. Za knjige nema problema ako imate proverenog dobavljaca

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: