Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:38, 13. 10. 2014.

| Ekonomija

Zdravković: "Izbacivanje" konduktera donelo uštede

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
prigradski
Prigradski autobusi bez konduktera, ali, tvrdi Zdravković, i dalje štede

I pored toga što suma koju Grad Niš plaća autobuskim prevoznicima zavisi od broja prodatih karata, gradski većnik Mihajlo Zdavković tvrdi da je "izbacivanje" konduktera iz prigradskog saobraćaja zapravo donelo uštede.

Većnik to potkrepljuje informacijom da je već u prvom mesecu od primene novih ugovora sa prevoznicima, za njihove usluge izdvojeno svega 5 miliona dinara, dok je u septembru 2013. za iste usluge plaćeno 12, a u istom mesecu 2012. godine 15 miliona dinara.

Po konačnom obračunu kao subvencije za septembar Grad će izdvojiti 5 miliona dinara. To je ušteda koja je napravljena novim sistemom i boljom organizacijom i kontrolom prodaje karata - rekao je Zdravković.

Kako je Zdravković pojasnio novac koji se izdvaja iz gradske kase za prevoznike je razlika koja se dobija oduzimanjem sume koju prevoznici ispostave Gradu na osnovu broja pređenih kilometara naplaćenih po ceni za kilometar koju su dobili na tenderu, i novca koji su zaradili od prodaje karata na linijima koje voze.

Jednostavnije, kako je rekao većnik, više prodatih karata u autobusima znači da će iz budžeta biti izdvajano manje novca.

Ipak, i pored takve poslovne politike, jednom od stavki u novim ugovorima predviđeno je potpuno izbacivanje konduktera iz prigradskih autobusa, tako da se sada karte kupuju kod vozača.

mihjalo Većnik Zdravković već preračunao uštedu i kaže da će biti i bolje kada krenu predavanja studentima, arhivska fotografijaMeđutim, po mišljenju većnika to ne znači i manji priliv od prodaje karata, a samim tim i veća izdvajanja iz budžeta, jer putnici sada imaju više mogućnosti da se voze bez karte.

Analizom je utvrđeno da svi autobusi koji polaze sa prigradske autobuske stanice najveći broj putnika upravo imaju na toj stanici. Tu postoji kontrola i tu postoji praksa da se uđe na prva vrata i da se pokaže karata ili kupi kod vozača. Na selu se vozi uglavnom starije stanovništvo, koje se vozi besplatno i pokazalo se u praksi da nije potrebno imati konduktere na određenim linijama - pojašnjava Zdravković.

Vredi pomenuti da konduktere, prema novom ugovoru, plaća prevoznik, dok je ranije njih plaćao Grad.

Ipak, analiza koja pokazuje da su kondukteri nepotrebni u prigradskim autobusima tada nije sprovedena u delo kako bi više novca ostalo u gradskoj kasi

Zdravković kaže da je ova opcija nuđena i prevoznicima koji su saobraćali do septembra, ali su ponuđene anekse ugovora kojima bi izbacili konduktere iz prigradskih autobusa, prema njegovim rečima, oni odbijali da potpišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Čiča

    11:13 // 20. 10. 2014.

    DOBRO JUTRO Zdravkoviću!

  • putnik

    09:41 // 14. 10. 2014.

    Stvarno sam ustedeo, vise i ne kupujem kartu od kad ih nema na nekim linijama

  • Joca

    09:10 // 14. 10. 2014.

    Novac za kond.uplaćivan na račun prevoznika a ne na račun konduktera,zaradu kondkteri ostvarivali preprodajom karata-tapkanje prigrad kontrola nikakva,prostor za još veće mahinacije prodaja štampanih

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: