Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:42, 24. 1. 2010.

| Ekonomija

'Zdravlje Aktavis' na razvojnom putu?

Autor:Danilo KocićIzvor:Južne vesti

Manjinski akcionari nezadovoljni provatizacijoma. Ova privatizacije jedna od najuspešnijih u Srbiji, tvde u "Zdravlje Aktavis".

Leskovačka kompanija "Zdravlje Aktavis" decenijama je slovila za najstabilnu firmu u gradu na Veternici.

Najnovije analize koje pristižu do javnosti iz tog kolektiva govore da je i dalje stabilna, uzorna organizacija, ali to nije stav velikog broja nekadašnjih radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom.

Pre nekoliko dana oko dvestotine radnika "Zdravlje Aktavis", koji su u firmi proveli i više decenija, negodovolo je ispred upravne zgrade tog kolektiva zahtevajući preispitivanje privatizacije u toj, ali i drugim kompanijama siromašnog Jablaničkog okruga.

Iz "Zdravlja Aktavis", koji je dobilo novog vlasnika 2003. godine, u tzv. prvom krugu racionalnizacije, bez radnih mesta je ostalo 650 radnika, a nekoliko meseci kasnije fabriku je napustila nova grupa od 180 zaposlenih. A, prema podacima tzv. manjinskih akcionara "Zdravlje Aktavis", iz kompanije je po raznim osnovama otišlo gotovo dve hiljade radnika.

Manjinski akcionari takođe ocenjuju da su od trenutka privatizacije, pre sedam godina, proizvodnja i dohodak prepolovljen, u poslednje dve godine se beleže gubici, broj zaposlenih smanjen za osamdeset odsto, a nema ni novih preparata.

Takođe, prema ocenama manjinskih akcionara, u trenutku privatizacije zabeležen je dohodak od 3,2 miliona evra, a sada se beleže gubici.

Posebno je zabrinjavajuće saznanje, koje se čulo na skupu manjinskih akcionara, da će ova kompanija juna ove godine biti zatvorena i sva imovina prodata.

Manjinski akcionari su takođe podsetili da je "Zdravlje Aktavis" prodato za tri i po miliona evra iako je u to vreme kolektiv beležio oko tri miliona evra prihoda, imao u magacinu gotovu robu vrednu sedam miliona i neplaćenu realizaciju u iznosu od 6.5 miliona evra, a na platnom spisku Zdravlja bilo 2.300 zaposlenih.

Inače, povodom ocena manjinskih akcionara i grupe nezadovoljnih radnika, koji su negodavli u blizini fabričjkog kruga, oglasio se zvaničnim saopštenjem menadžment firme ocenom da je petogodišnji ugovor o privatizaciji istekao pre dve godine i da je promena vlasničke strukture u kompaniji jedna od najuspešnijih u Srbiji.

Takođe je stav rukovodstva "Zdravlja Aktavis" da je racionalnizacija broja zaposlenih realizovana u skladu sa zakonskim propisima i odredbama važećeg kupoprodajnog ugovora. Zaključno sa prethodnom godinom, ocena je menadženta, kompanija je uspešno realizovala procese rekonstrukcije, sertifikaciju i racionalizaciju proizvodnje i da ovo poslovno leto će iskoristiti za novu razvojnu fazu.

Do kraja 2010. godine obim proizvodnje trebalo bi da za 20 odsto premaši najveći broj ikada proivedenih preparata u pogodnima firme.

Rukvodstvo ,,Zdralja Aktavis’’ podseća, na kraju saopštenja, da se započeti izvoz njenih proizvoda na po mnogo čemu zatvoreno tržište Evropske unije može oceniti najvećim uspehom u gotovo šest decenija dugoj istoriji kompanije.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: