Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:01, 11. 8. 2019.

| Ekonomija

Železnice: Do kraja 2023. izmeštamo prugu iz centra Niša

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
pruga palilula
Novi rok za izmeštanje - kraj 2023. godine; foto: JV

Iako je raniji zadati rok da se pruga konačno izmesti iz centra Niša bio kraj 2022. godine, to će se ipak dogoditi godinu dana kasnije - obećavaju iz Infrastrukture železnice Srbije. Tvrde da sve ide po planu i da za nešto više od 4 godine vozovi više neće prolaziti gradom.

Da bi izgradnja obilazne pruge oko Niša mogla da počne na proleće sledeće godine - nedavno je rekao član Radne grupe Ministarstva saobraćaja Ljubivoje Slavković. Ipak, napomenuo je i da dinamika zavisi od političke volje i plana Vlade Srbije.

Plan Vlade je da sve bude završeno u planiranom roku - do kraja 2023. godine, navodi se u saopštenju Infrastrukture železnice, a to je i rok za modernizaciju i elektrifikacija pruge Niš - Dimitrovgrad.

Kažu da se o tome proteklih godina mnogo pričalo, ali da Nišlije najbolje znaju da ništa nije bilo urađeno.

Zbog toga svaka paušalna izjava o rokovima realizacije ovog projekta i netačna informacija o aktivnostima koje se sprovode, ko god da ih iznosi, izazivaju nepoverenje u javnosti i umanjuju doprinos Vlade i Ministarstva da se železnička obilaznica oko Niša izgradi u što kraćem roku, a svakako mnogo pre kraja 2025. godine kako neki najavljuju - pišu u saopštenju.

Konačno izmeštanje pruge iz centra Niša građani će dočekati i zahvaljujući kreditu Evropske investicione banke, kojim se delimično finansira ovaj projekat, a koji mora da se realizuje do kraja 2023.

Izgradnja železničke obilaznice oko Niša biće završena do kraja 2023. godine ne zato što je to naša ugovorna obaveza, nego zato što je četiri godine gradnje realan rok da se posao završi i zato što je to potreba i interes države Srbije i Grada Niša - dodaju u saopštenju.

Raniji rok koji su obećali gradski čelnici Niša - da se obilaznica završi do 2022. godine, u saopštenju nisu komentarisali.

Pojašnjavaju da će pruga koja povezuje Niš i Dimitrovgrad biti rekonstruisana i modernizovana, kao i da će izgraditi 22 km nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge.

Ukupna vrednost projekta je 268,3 miliona evra i sva potrebna sredstva su već obezbeđena. Kreditna sredstva Evropske investicione banke iznose 134 miliona evra, donatorska sredstva Investicionog okvira za Zapadni Balkan namenjena investicionoj realizaciji projekata koji doprinose infrastrukturnom povezivanju u regionu iznose oko 73 miliona evra, a država Srbija obezbeđuje oko 61,3 miliona evra.

Navode i šta je dosad urađeno - iz državnog budžeta isplaćeno je oko 740 miliona dinara za eksproprijaciju i tvrde da se taj posao nastavlja i intenzivira, a u toku je izrada tehničke dokumentacije za čitav projekat.

Projekat obuhvata građevinsku rekonstrukciju deonice Sićevo – Staničenje - Dimitrovgrad (80km), izgradnju nove, jednokolosečne, elektrificirane obilazne pruge oko Niša (22 km) od stanice Niš Ranžirna do stanice Sićevo i elektrifikaciju pruge Niš – Dimitrovgrad i obilazne pruge oko Niša, uključujući i opremanje pruga savremenom signalizacijom - pojašnjavaju.

Kada sve bude završeno, objašnjavaju iz Železnica biće otklonjena saobraćajna uska grla između Srbije i Bugarske, biće povećan kvalitet i skraćeno vreme putovanja, a vozovi više neće prolaziti kroz centar grada.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Predrag Cvetanović

    19:29 // 27. 8. 2019.

    Svi govore o izmeštanju pruge ali gde će biti železnička stanica?

  • Radovan 3.

    17:50 // 12. 8. 2019.

    Zatvaranje postojece trase od Z. stanice do Proseka ostavice celu industrijsku zonu prema Banji bez zeleznickog prevoza, imajuci u vidu da sadasnje rezerve nafte su jos maks. 10 godina na magarcima i cezama ce firme da transportuju robu. Napravite 3-5 povoznjaka i problem pruge resen da nema interesa da neko drpi to zemljiste za nove nizove betonskih sarkofaga za stanovanje. Tu je cela igranka.

  • Anonimus

    13:48 // 12. 8. 2019.

    Kad bi svi mogli malo vremena da provedemo u samostanima da se naucimo strpljivoscu, skromnoscu i drugim vrlinama bilo bi nam bolje i da se preispitamo. Na zalost nemamo dovoljno pecina za to. Manastiri i udaljena naseljena manja mesta nisu pravo mesto za to. Nema efekta a odatle nas prosvecuju sta treba da radimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: