Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

20:07, 23. 3. 2020.

| Ekonomija

Život posle korone: Priprema se ozbiljan paket ekonomskih mera, ali još se ne zna koje su

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
digitron
U pripremi paket ekonomskih mera; foto: flickr.com/Leonid Mamchenkov; CC

U pripremi je “ozbiljan, veliki plan”, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji bi pre svega trebalo da pomogne privatnom sektoru u Srbiji nakon ukidanja vanrednog stanja. Uz opaske “da su mnogi odmah podigli viku” zbog 16 dana obustave rada i napomenu da neće davati obećanja o velikom novcu kao evropski lideri, Vučić je rekao da javni sektor neće trpeti i da penzije neće biti smanjivane.

Zbog pandemije koronavirusa i uvođenja vanrednog stanja mnoge kompanije ne rade ili rade smanjenim kapacitetima. Trpe ugostiteljstvo, turizam, prevoznici i hotelijerstvo, ali i druge grane privrede, a Vučić je rekao da će ekonomskim merama da se sagleda baš privatni sektor.

Za sada, te mere još nisu poznate.

Sav svoj novac, sve programe koje imamo biće upućeni na jačanje privatnog sektora. Ja pri tome hoću da se zahvatim mnogim ljudima, privatnicima i velikim biznismenima koji su nam dali novac za kupovinu respiratora. Ovaj program će biti baziran na podršku onima koji su najviše izgubili - turizam, servis i usluge, ali i drugim kompanijama, preduzetništvu i privatnom sektoru i taj novac o kojem ja govorim je od 2,5 do 4,5 milijarde - rekao je Vučić.

Predsednik Srbije kaže da se sve promenilo u svetu i da je i direktorka Svetske banke Kristin Lagarad rekla da ih više ne zanima ni deficit, ni stopa javnog duga i da je ideja da stopa rasta na kraju godine bude -2, jer Nemci prognoziraju -5.

Mere koje bi trebalo da pomognu privatnom sektoru, kako je rekao, ne bi trebalo da utiču na javni sektor gde plate neće biti smanjivane, a neće se smanjivati ni penzije, već će najstariji sugrađani uskoro dobiti dodatak od 4.000 dinara.

Penziju martvsku nećemo isplaćivati u 2 dela 10. i 25. aprila. Isplatićemo je odjednom 10. aprila zajedno sa 4.000 dinara za svakog penzionera. Penziju u celini dobićete odjednom i to u prvom bližem datumu - rekao je Vučić.

Naglasio je da je ovo poruka da će se praviti ozbiljan program pomoći, a da će se detalji znati za desetak dana i on će, kako je rekao Vučić, da se sprovede do kraja kao i program reformi iz 2014. godine.

Podsetimo, na jugu Srbije brojne firme rade od kuće, ali mnoge su i zatvroile svoj biznis do daljeg.

Od velikih kompanija Leoni je privremeno prekinuo proizvodnju u Nišu i Prokuplju, a na isti potez su se odlučili još neki strani investitori na jugu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Krle

    16:37 // 28. 3. 2020.

    Kako to pripremaju, a ne znaju šta prupremaju. Ko je ovde lud ?! Opet prodavanje magle.

  • Znajisha

    10:02 // 25. 3. 2020.

    Poznata mi prica o penzijama koje se nece smanjiti, kao da sam je vec negde cuo. Kao da sam sanjao da je smanjio penzije i bez ovolike frke kakvu uzrokuje pandemija. Ma poznat mi ovaj fini i iskreni gospodin od negde.

  • Mika

    16:43 // 24. 3. 2020.

    Juuupiiiiii! Idemo na put!..... al' ne znamo gde cemo........ o.O

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: