Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:20, 4. 10. 2017.

| Ekonomija

Zorana Mihajlović: Bitnije povezati Niš sa Prištinom nego sa Ibarskom magistralom

Autor:M. ZirojevićIzvor:N1, Južne vesti
autoput
Kada ćete autoputem za Prizren? Foto: JV

Prva deonica auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, počeće da se gradi 2018. godine, najavila je ministarka Zorana Mihajlović, a ta prva trasa povezivanja Niša sa lukom Drač koštaće 212 miliona evra.

Eksproprijacija zemljišta trebalo bi da počne već novembra ove godine, a potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture istakla je, kako prenosi N1, da u niškom i topličkom okrugu živi više od pola miliona ljudi i da put donosi nove poslove i ulaganja, te je ovaj auto-put veći prioritet nego povezati Niš sa Ibarskom magistralom.

Ovaj put nije samo za kosovske Albance i nije samo za Srbiju i Albaniju već i za čitav region koji će na taj način biti povezan sa morem preko albanske luke Drač - rekla je Mihajlović.

Vlada Srbije završila je prostorni plan, a izrada idejnog projekta puta je u toku i finansira je Fond za zapadni Balkan.

Ukupna dužina puta Niš-Merdare biće 77 kilometra, a ranije je najavljeno da će koštati 855 miliona evra. “Kosovska strana” treba da izgradi 22 km od Prištine do Merdara, jer već postoji auto-put Priština-Drač.

Ovo srpsko-albansko “putno povezivanje” predsednik Srbije Aleksandar Vučić nazvao je “auto-putem mira” i tako mu dao zadatak nosioca boljih odnosa 2 naroda u budućnosti.

Direktorka Kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan Dubravka Negre obećala je da će veliki deo novca za izgradnju puta biti bespovratna pomoć Evropske unije, a da će krediti EIB za ovu saobraćajnicu biti povoljni.

Podsetimo, predsednik Vučić ranije je naglasio da će ovaj auto-put biti spas za Toplički okrug.

Dok ekonomski stručnjaci sa Kosova objašnjavaju da će veću korist od puta imati Srbija kao veći ekonomski igrač, zbog svog izvoza, srpska desničarska opozicija tvrdi da je put štetan za nacionalne interese i da je to “put Velike Albanije”, a tako ga je nazvao u Nišu i neuspeli predsednički kandidat Vuk Jeremić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • milisav

    00:26 // 27. 10. 2017.

    Gospođo, niste vi za politiku. Krupno je to za vas. Ne snalazite se. Štrčite. Previše disonantnih tonova. Grešite silno. Jednako sa onim, koji vas je ustoličio za ministra.

  • Aperkat

    17:28 // 5. 10. 2017.

    Dobra ti je opservacija,al je uputi na pogresnu adresu!

  • ako postujes ogranicenje

    09:37 // 5. 10. 2017.

    Od Pojata do Preljine,vozi se prosecnom brzinom 60 km,a mozda i manje. Pre skoro 50 godina je napravljen autobuski red voznje za liniju Nis-Cacak i verovali ili ne i danas vazi to vreme od 4 sata putovanja i veoma se retko desi da moze da se postigne.Sve od Pojata je bukvalno gradska voznja.I kolima nije neka velika razlika.Najmanje 3 sata vozim tih 180 km,bez zaustavljanja i skretanja s puta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: