Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • bulatovic

  Bulatović tvrdi da će "aerodromski" dug prema vojsci biti oprošten, NKD sumnja

  Dok niški gradonačelnik Darko Bulatović uverava da poklanjanje Aerodroma "Konstantin Veliki" državi znači opraštanje duga koji Grad ima prema Ministarstvu odbrane, u Nacionalnoj koaliciji za decentralizaciju kažu da ne postoji nijedan dokument koji to potvrđuje. Od prenosa vlasništva prošlo je 5 meseci, a pitanje duga aktuelizovano je nakon informacija da Gradu uskoro stižu "penali" i rate od 6.000 evra dnevno.

  (3) detaljnije
 • digitron

  NBS: Račun Niša nije u blokadi, u minusu zbog prinudnih naplata

  Iako već tri godine na sajtu Narodne banke Srbije može da se vidi da je račun Grada Niša u minisu, nadležni u gradu kažu da je stanje nikad bolje. U samoj Narodnoj banci objašnjavaju da novac najčešće odlazi na prinudne naplate izvršitelja, ali da račun nije blokiran niti je ugroženo funkcionisanje grada, dok ekonomista Saša Đoković ocenjuje da je to, ipak, signal da problem sa likvidnošću postoji.

  (2) detaljnije
 • Centar za socijalni rad Sveti sava Niš

  Grad Niš kasni sa plaćanjem računa za komunalije za socijalno ugrožene

  Centar za socijalni rad duguje Javnom komunalnom preduzeću "Mediana" oko 40 miliona dinara. Ovu sumu plaćaće na rate tek od januara sledeće godine, a radi se o parama kojima se subvencionišu korisnici socijalne pomoći za račune za komunalije.

  (2) detaljnije
 • Hleb

  Poskupljuje hleb u Nišu

  Od četvrtka 7. februara vekna hleba u Nišu više neće moći da se nađe po ceni od 30 dinara. Kako najavljuju iz Unije pekara Niša, hleb će poskupeti za 5 dinara. Tako će na rafovima najjeftinihi hleb biti 35 dinara.

  (11) detaljnije
 • poljoprivreda

  Više novca za podsticaj leskovačkih poljoprivrednika u 2019. godini

  Za nabavku mašina, uređaja i opreme, kao i za nabavku novih sadnica i iskopavanje bunara u toku ove godine će iz gradskog budžeta biti izdvojeno 26 miliona dinara, što je za milion dinara više u odnosu na 2018. godinu. Leskovački poljoprivredni proizvođači se za subvencije mogu javiti u drugom ili tećem kvartalu godine, kada će biti raspisani konkursi.

  detaljnije
 • opstina leskovac

  Za povećanje zaposlenosti u Leskovcu 20 miliona dinara

  Kroz programe stručne prakse, organizovanjem javnih radova i podrškom samozapošljavanju, Leskovčani će, makar privremeno, naći posao. Za smanjenje nezaposlenosti će u 2019. godini iz gradskog budžeta biti izdvojeno 20 miliona dinara, kažu u lokalnom Odeljenju za društvene delatnosti

  detaljnije
 • nakit3-cilim-foto-mstojev

  Bedževima na pirotskom dijalektu i nakitom sa šarama ćilima osvojila kupce

  Duhoviti izrazi iz pirotskog kraja poput “Imam si rabotu”, “Če si bude”, “Urini se” i “Njeknja” krase bedževe, a tradicionalne šare pirotskog ćilima nalaze se na unikatnim ogrlicama, prstenju i minđušama koje pravi Marija Stojev. Ova mlada Piroćanka pre 8 godina počela je da se bavi izradom nakita i suvenira kako bi zaradila za džeparac, a sada od toga živi.

  detaljnije
 • avion

  Država obećala subvencije za letove do evropskih gradova sa niškog aerodroma

  Iz Niša bi, prema rečima pomoćnika ministra za saobraćaj Zorana Ilića, uskoro trebalo da lete avioni do 10 “značajnih evropskih destinacija”. Za te linije, dodaje Ilić, Vlada Srbija je obezbedila 5 miliona evra.

  (31) detaljnije
 • zoran ilic

  Pomoćnik ministra za saobraćaj: Ugovor sa Vansijem biće objavljen u narednih mesec dana

  Da li je ugovor sa francuskim Vansijem o koncesiji beogradskog aerodroma “Nikola Tesla” u bilo kakvoj vezi sa poklanjanjem niškog aerodroma državi i dalje nije poznato, jer se ugovor uprkos brojnim najavama da će biti objavljen i dalje čuva u tajnosti. Pomoćnik ministarke saobraćaja Zoran Ilić obećava da će ugovor konačno biti objavljen, najakasnije u narednih mesec dana.

  (9) detaljnije
 • bager kašika foto aleksandar kostic

  Firma koja je rušila u Savamali gradi sa Turcima jeftine stanove u Nišu i Vranju

  Posao državne stanogradnje obavljaće i "Milenijum tim", firma koja je rušila objekte u Savamali kako bi rasčistila teren za "Beograd na vodi". Iz Ministarstva građevinarstva saopšteno je da će baš oni zajedno sa turskom kompanijom Tašjapi, sa kojom je ugovor potpisan u krajem 2018. godine, graditi 376 jeftinih stanova u Nišu i Vranju za službenike snaga bezbednosti Srbije.

  (5) detaljnije
 • bedemi

  Ponovo propao tender za rekonstrukciju bedema niške Tvrđave

  Izgradnja staza i zaštitne ograde na bedemu niške Tvrđave još će morati da pričeka, jer je javna nabavka za ove usluge ponovo propala. Razlog je, kažu u Kancelariji za lokalni ekonomski razvoj i projekte (KLERP) to što se na tender ponovo javio samo jedan ponuđač sa previsokom cenom.

  (3) detaljnije
 • Aerodrom

  Avio-linija Niš - Malme ponovo od aprila

  Oni koji žele da lete za Malme sa niškog Aerodroma "Konstantin Veliki" moći će to ponovo da urade od 17. aprila jer je mađarska avio-kompanija "Wizz air" vratila ovu liniju u svoj raspored, piše na sajtu ovog prevoznika.

  (20) detaljnije
 • salteri

  U Nišu reprogram duga za komunalije: Otpis kamate i za plaćanje na rate

  Građani kojima su se nagomilali dugovi za komunalije imaće od početka marta do kraja aprila mogućnost da sklope ugovor o reprogramu dugova i da račune "Objedinjene naplate" plaćaju na rate. Direktorka preduzeća koje naplaćuje račune Jelena Stojanović kaže da će u ta dva meseca, što se tiče otpisa kamate, reprogram biti po drugačijim uslovima nego ranije.

  (8) detaljnije
 • Aerodrom

  “Ne damo aerodrom”: Ulaganja u nišku vazdušnu luku još se nisu desila

  Iako su sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” poručili da su ulaganja države u nišku vazdušnu luku od kada je preuzela upravljanje veća od 250 miliona dinara, iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom” pojašnjavaju da se ta ulaganja uopšte nisu ni desila i podsećaju na niz drugih neispunjenih obećanja.

  (3) detaljnije