Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • sajam automobila

  Za vikend 8. Sajam automobila u hali “Čair”

  Ljubitelji četvorotočkaša imaće priliku da vide jednu svetsku i 9 srpskih premijera novih automobila na ovogodišnjem “Auto moto festu”, a biće predstavljeni i dvotočkaši na struju. Sajam će biti održan od 6. do 8. oktobra, od 10 do 20 sati, u niškoj hali “Čair”.

  (1) detaljnije
 • autoput

  Zorana Mihajlović: Bitnije povezati Niš sa Prištinom nego sa Ibarskom magistralom

  Prva deonica auto-puta Niš-Merdare-Priština, od Niša do Pločnika, počeće da se gradi 2018. Godine, najavila je ministarka Zorana Mihajlović, a ta prva trasa povezivanja Niša sa lukom Drač koštaće 212 miliona evra.

  (11) detaljnije
 • bulatovic

  Odbačena prijava protiv Bulatovića za poresku utaju

  Zbog toga što ne postoji sumnja da je utajio porez, niti sumnja u drugo krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti, Osnovno javno tužilaštvo u Nišu odbacilo je krivičnu prijavu za poresku utaju koju je poreska policija podnela protiv aktuelnog gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, zbog njegovih poslovnih poteza koje je povlačio dok je bio na čelu Fudbalskog kluba Radnički.

  (8) detaljnije
 • sajam stipendija

  Finansijski podstrek za studente na niškom "Sajmu stipendija"

  Ustanove i firme koje dodeljuju stipendije studentima okupiće se i predstaviti svima koji su zainteresovani na “Sajmu stipendija”, koji će, kako navode organizatori, biti održan 5. oktobra u Svečanoj sali Univerziteta u Nišu.

  (1) detaljnije
 • Roming

  Za građane u Evropskoj uniji roming besplatan, ostali zavise od operatera

  Dok Srbi koji odu u inostranstvo moraju dodatno da plate pozive, SMS-ove ili "surfovanje" na internetu, u zavisnosti od toga u koju državu odu, za građane koji žive u Evropskoj uniji i putuju u neku od zemalja članica, ove usluge su besplatne.

  (3) detaljnije
 • toplana

  Pasi Poljana bi mogla da se greje na biomasu

  Iako modernizacija sistema daljinskog grejanja u Nišu još nije stigla do ekološki najpovoljnijih energenata i obnovljivih izvora kakva je i biomasa, iz rukovodstva ovog preduzeća najavili su da bi u Pasi Poljani mogla da bude izgrađena kotlarnica koja koristi ovaj energent umesto mazuta.

  (4) detaljnije
 • Gradska ku

  Građani pojedinim niškim funkcionerima platili dugove

  Iako je javni izvršitelj Miodrag Grujović nedavno izneo podatak da su dugove više od 10 javnih funkcionera u poslednjih 5 godina platili građani Niša, u Gradskoj upravi kažu da se to desilo samo jednom prošle godine, ali da je novac refundiran. Ipak, oni čije su dugove platile Nišlije su i zaposleni u javnim preduzećima i Kliničkom centru.

  (9) detaljnije
 • Univerzitetska biblioteka "Nikola Tesla"

  Prezentacija plaćenih praksi u inostranstvu

  Studenti iz Niša koji žele da se usavrše u inostranstvu, kako bi se vratili kao pravi lideri, mogu da prisustvuju prezentaciji plaćenih stručnih praksi i saznaju na koji način to mogu da učine. Promocija se održava u utorak 26. septembra od 18 sati, u Univerzitetskoj biblioteci “Nikola Tesla”.

  detaljnije
 • leskovac

  Građani Leskovca svojim predlozima kreiraju lokalni budžet

  Dok je u brojnim zemljama Evropske unije učešće građana u kreiranje lokalnih budžeta normalna stvar, u Srbiji to još nije zaživelo, a na jugu Srbije će Leskovac biti prvi grad koji će građane pitati kako žele da se potroše njihove pare. Građani mogu da popune onlajn anketu koja je postavljena na sajtu Grada.

  (1) detaljnije
 • Skupština grada

  Svi odbornici podržali osnivanje niškog “Start-up” centra

  Iako u Centru za inovaciono preduzetništvo na Elektronskom fakultetu u Nišu već radi 6 kompanija, kako je navela premijerka Ana Brnabić kada ga je otvorila početkom septembra ove godine, Skupština grada Niša 2 nedelje kasnije jednoglasno je usvojila odluku o njegovom osnivanju.

  (3) detaljnije
 • prokupje

  Ne odgovara im zgrada u centru, a kupuju ruševine na periferiji grada

  Iako su do pre nekoliko meseci tvrdili kako nemaju para da plaćaju rate za kupovinu nekadašnjeg Doma vojske, inače reprezentativnog objekta od 1.700 kvadrata udaljenog stotinak metara od centra grada, lokalna vlast planira da kupi objekat DSK „Toplica“ na periferiji grada i to po ceni od preko 320 hiljade evra.

  detaljnije
 • Toplana dimnjak

  Toplana podiže kredit da isplati gas

  Kako bi platili dugovanje koje imaju prema dobavljaču - kompaniji “Jugorosgas”, niška Toplana će, kako je najavio direktor ovog preduzeća Predrag Milačić, podići kredit od 250 miliona dinara.

  (8) detaljnije
 • Kukuruz

  Posledice suša velike, u Evropi i "pametno" navodnjavanje

  Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po površini njiva koje navodnjava, pa je tako procenjeno da su poljoprivrednici u Prokuplju, ove godine, zbog suše pretrpeli štetu veličine četvrtine budžeta ove Opštine, a problem su novac, projekti, tehnologija. Zato se u Evropskoj uniji mnogo novca odvaja na rešavanje ovog problema, osnovan je poseban opservatorijum, a razvijaju se i softveri za pametno navodnjavanje.

  (2) detaljnije