Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • kafic

  Odluka Štaba: U niškim kafanama i kafićima jedan gost na 4 metra kvadratna

  I dok je u Nišu kao protivpandemijska mera zabranjen rad kockarnica, teretana, kladionica, frizerskih i kozmetičkih salona, rad ugostiteljskih objekata je i dalje dozvoljen, ali ako se poštuju specifična pravila. U naredbi gradskog Štaba za vanredne situacije stoji da u zatvorenom i na otvorenom prostoru distanca između gostiju mora biti najmanje 2 metra, kao i da na površini od 4 metra kvadratna ne može biti više od jedne osobe.

  (28) detaljnije
 • Leoni foto LJ.M.

  Kompanije i privatne firme na jugu posluju redovno, pojedini radnici nezadovoljni higijenom

  Privreda na jugu Srbije nije stala i to jeste bila preporuka prilikom proglašenja vanrednog stanja. I radnici i menadžment više kompanija potvrđuju da redovno dolaze na posao, s tim što bi neki zaposleni bolju zaštitu i higijenu, a iz rukovodstva tvrde da poštuju sve propise i preporuke.

  (11) detaljnije
 • slobodna zona

  Slobodna zona Pirot: Nema promena u uvozu i izvozu, ali očekujemo pad prometa

  Zasada sve funkcioniše i nema obustava u uvozu i izvozu, objašnjava direktor Slobodne zone Pirot Zoran Kostić, ali po njegovim rečima koliko dugo će funkcionisati uvoz i izvoz u standardnom kapacitetu zavisi od dešavanja na tržištu. Mere zaštite u Slobodnoj zoni su preduzete kao u svim Slobodnim zonama i lukama u svetu, a kako kaže Kostić, te mere se ne razlikuju mnogo od mera koje su preporučene u Zavodu za javno zdravlje.

  (2) detaljnije
 • aerodrom

  Otkazan let iz Bratislave do Niša zbog zatvaranja aerodroma u Slovačkoj

  Kako je aerodrom u glavnom gradu Slovačke zatvoren da bi se sprečilo širenje virusa korona, kompanija "Ryanair" otkazala je let Bratislava - Niš - Bratislava, koji je planiran za petak, 13. mart, saopštili su iz "Aerodroma Srbije".

  (3) detaljnije
 • Staratelji dobili 15.000 dinara

  Krediti bez kamata za pirotske preduzetnike

  Kamate za investicione kredite koje će pirotski preduzetnici moći da podignu kod poslovnih banaka, finansiraće se iz budžeta Grada. Krediti će se odobravati za period do 3 godine, a iz budžeta svih građana za subvencionisanje kredita izdvojeno je 3 miliona dinara.

  detaljnije
 • Divljana Migranti

  Radnici "Divljane" opet mesecima bez plate i zdravstvene knjižice, nadležni obećavaju rešenje

  Iako su dobili obećanje da će njihovim mukama konačno doći kraj kada je Grad Niš odlučio da pokrije dug i da budu na gradskom budžetu, radnici "Divljane" tvrde da ponovo ne primaju platu, da čekaju čak 13 zarada i da su usred pandemije korona virusa bez zdravstvene knjižice. Većnica Tijana Đorđević Ilić kaže da su svesni problema i da će ga uskoro rešiti.

  (9) detaljnije
 • Sveće crkva

  Niški vladika i gradonačelnik potpisali ugovor o gradnji nove crkve

  Ove godine počeće gradnja Crkve svetog Marka u niškom naselju “9.maj”, najavljeno je nakon što su gradonačelnik Darko Bulatović i vladika niški Arsenije potpisali ugovor o zajedničkoj izgradnji.

  (30) detaljnije
 • opstina leskovac

  Za podsticaj zapošljavanja Leskovac izdvaja 25 miliona dinara

  Kroz programe stručne prakse, javnih radova, ali i subvencionisanjem samozapošljavanja, Leskovčani će moći da počnu da rade, a od novca poreskih obveznika je za ove namene izdvojeno 25 miliona dinara, 5 miliona više u odnosu na 2019. godinu. Konkursi će, kažu nadležni, biti raspisani uskoro.

  detaljnije
 • iseljenje

  Izvršitelji i dalje omraženi, građanima savetuju da sarađuju kada se zaduže

  Privatni, partijski, izmišljeni da rade protiv zakona, zatim sramota i mafija, najčešći su epiteti koje već godinama dobijaju izvršitelji, koji u Srbiji postoje već 8 godina. Izvršitelj Strahinja Milinović kaže da se pored radnika Parking servisa oni najviše muče da ukažu na značaj profesije, a građanima poručuje da treba da sarađuju sa njima i kada su tuženi zbog dugovanja kako bi "bolje prošli".

  (6) detaljnije
 • dualno

  Potrebna saradnja škola i kompanija za razvoj dualnog obrazovanja

  Da su prednosti koje donosi dualno obrazovanje unapređivanje prakse i veća šansa za posao, ali i da je neophodna saradnja između stručnih škola i kompanija koje se uključuju u taj proces, slažu se direktori niških škola, predstavnici kompanija i učenici, koji su se okupili na promociji Nacionalnog modela dualnog i preduzetničkog obrazovanja u Nišu.

  (3) detaljnije
 • air serbia

  Air Serbia otkazala letove do Rima i Bolonje sa niškog aerodroma

  Zbog, kako su saopštili iz kompanije Air Serbia, situacije sa korona virusom, od danas do kraja marta neće biti letova sa aerodroma Konstantin Veliki između Niša i Bolonje i između Niša i Rima. Iz niškog aerodroma i Rayanair-a još nema informacija da li će biti otkazani i letovi prema i iz Bergama.

  (6) detaljnije
 • SIE Qualis printscreen

  Austrijska firma dolazi kao nova, a zapravo je stara - prebacili radnike i planiraju otvaranje pogona u Nišu

  Iako je nedavno najavljena kao nova kompanija koja želi da investira u Niš, firma "Qualis Electronics" je zapravo proistekla iz "Tagor Electronic"-a, koji je bio u vlasništvu istog austrijskog holdinga koji je sada stoprocentni vlasnik "Qualisa". U KLERP-u kažu da subvencije nisu tražili, a u "Tagoru" da je nova kompanija već preuzela skoro sve njihove radnike.

  (14) detaljnije
 • sajam 1-foto-Dostignuća-srbije

  Pogačom koja leči i štiti pčele svrljiški đaci pobedili na takmičenju učeničkih kompanija

  Pčelinja pogača, koja ima lekovito bilje, manje šećera, lek je i zaštita za pčele, izum je koji je svrljiškim učenicima Stručne škole "Dušan Trivunac Dragoš” doneo pobedu na Regionalnom takmičenju učeničkih kompanija jugoistočne Srbije održanom u Nišu na kojem je učestvovalo 37 timova srednjoškolaca.

  detaljnije