Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • posao projekat foto aleksandar kostic

  Besplatan kurs za žene o pokretanju sopstvenog posla

  O neophodnim formularima, bankama i institucijama od kojih bi mogle da pozajme novac, kao i o ostalim stvarima koje moraju da znaju kako bi uspešno započele biznis, sve nezaposlene žene moći će da nauče na besplatnom kursu u Nišu. Radionice će se održavati sredom i subotom i trajaće po sat i po, a biće ih ukupno 5.

  (2) detaljnije
 • jeanci

  “Džinsi” u Leskovcu širi proizvodnju i otvara oko 350 novih radnih mesta

  U renoviranoj zgradi nekadašnje "Sintetike", u toku sledeće godine trebalo bi da krene sa radom proizvodnja farmerica turskog investitora, koji će u Leskovcu, prema rečima gradonačelnika Gorana Cvetanovića, zaposliti oko 350 novih radnika.

  (3) detaljnije
 • Javna rasprava

  Predloženi budžet Niša za 2018. manji od ovogodišnjeg

  Planirani budžet Niša za 2018. je realan i racionalan, kaže Danijela Spasović iz Sekretarijata za finansije, a u odnosu na ovu godinu predloženo je da on bude za 6 % manji. Prema Nacrtu budžeta iznosiće oko 9,4 milijarde dinara, a nisu planirani novi krediti, već samo vraćanje starih dugova. Građani i opozicija kritikovali što je javna rasprava najavljena u poslednji čas.

  detaljnije
 • prazna hala toplice foto lj.m.

  Opština Prokuplje kupila bivšu fabriku za potrebe Komunalnog preduzeća

  Za cenu od 38 miliona dinara ili oko 317.000 evra, Opština Prokuplje je zaključila ugovor o kupovini "DSK Toplice" za potrebe JKP "Hammeum", čime je završena nedoumica oko preuzimanja ovog nekada uspešnog preduzeća koje je krajem maja 2007. godine privatizovano iz stečaja za 24 miliona dinara, odnosno za oko 295.000 evra po tadašnjem kursu.

  detaljnije
 • salteri

  "Objedinjena naplata" ponovo nudi reprogram dugova

  Kao i ranijih godina, Javno preduzeće “Objedinjena naplata” nudi građanima plaćanje dugova na 60 rata, otpis kamate ako plate glavnicu duga odjednom, kao i posebne olakšice za socijalno ugrožene građane.

  (1) detaljnije
 • Radovi

  Stanari: Više para iz budžeta trošiti na uređenje niških sela

  Loši uslovi života u pojedinim niškim selima, u kojima nema kanalizacije i vode, trebalo bi da budu prioritet u budžetu za 2018. godinu, a osim toga građani su u anketi Udruženog pokreta slobodnih stanara tražili i čistiji i osvetljeniji Niš. Ove predloge izneće na javnoj debati koja počinje u 13 sati u Skupštini grada.

  (1) detaljnije
 • Skupština

  Javna rasprava o budžetu Niša za 2018. u poslednji čas

  Građani i stručna javnost imaju manje od 24 sata da se upoznaju sa Nacrtom budžeta za 2018. godinu, ne bi li o tako važnom dokumentu mogli da diskutuju na javnoj raspravi, koja je zakazana za utorak 5. decembar od 13 sati, u velikoj sali Skupštine Grada.

  (1) detaljnije
 • zgrada opstine prokuplje (2) (1) lj.m.

  Prokuplje četvrtinu budžeta mora da isplati zbog duga Direkcije

  Zbog duga prokupačke Direkcije nastalog od 2007. do 2009. godine, nakon izvedenih, a neplaćenih infrastrukturnih radova, Opština koja je preuzela obaveze stare Direkcije mora da po izvršnoj sudskoj presudi Apelacionog suda u Beogradu isplati "Univerzal banci" dug od 202,5 milona dinara, što je oko četvrtina godišnjeg budžeta.

  detaljnije
 • osmospratnica

  Predložen budžet Leskovca za 2018. godinu manji od ovogodišnjeg

  Za narednu godinu je planirano, kako se čulo na sednici Gradskog veća, da budžet Leskovca iznosi nešto više od 3,9 milijardi dinara, što je za oko 11% manje u odnosu na 2017. godinu. Najveći udeo u budžetu, kako kažu u Odeljenju za finansije, čine porez na zarade, kao i kapitalni i nenamenski transferi.

  detaljnije
 • Skupština grada

  Manji porezi za Nišlije u 2018. - usvojili niški odbornici

  Umesto na 8, Grad Niš će ubuduće biti podeljen na 11 zona po kojima će se obračunavati porez na imovinu građana, odlučeno je na sednici Skupštine Grada. To će naredne godine dovesti do smanjenja poreza na zemljište i objekte u odnosu na 2017. godinu, objašnjavaju gradski čelnici.

  (3) detaljnije
 • Avion Wizz Air

  "Wizz Air" na proleće ukida let do Ajndhovena

  Avio-linija od Niša do Ajndhovena prestaje da postoji od 21. marta sledeće godine, a kako kažu iz mađarske kompanije Wizz Air letovi ka ovom holandskom gradu nisu bili komercijalno isplativi.

  (4) detaljnije
 • montenegro

  Sa niškog aerodroma do Tivta od naredne godine?

  Putnici bi od sledeće godine mogli da lete sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” i do Tivta, jer kako piše portal “Fly from Niš”, crnogorska avio-kompanija “Montenegro Airlines” razmišlja o uvođenju ove linije.

  (12) detaljnije
 • zelena zona leskovac

  Američka kompanija stiže u Leskovac, ali ne zna se koja

  Oko 2.500 Leskovčana moglo bi da dobije posao u američkoj fabrici koja bi, kako je sapštio gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović trebalo da se otvori u 2018. godini. Međutim, Cvetanović nije želeo da otkrije o kojoj fabrici je reč, niti čime će se ona baviti.

  (3) detaljnije
 • strajk sindikata TSO arhiva

  Otkaz sindikalcima koji su organizovali štrajk u Prokuplju

  Nakon što su sredinom ovog meseca primili upozorenje sa najavom otkaza ugovora o radu zbog, po tumačenju poslodavca, nezakonitog štrajka, četiri od pet sindikalaca u Turističko-sportskoj organizaciji dobilo je otkaz. Oni najavljuju da će svoja prava potražiti na sudu.

  detaljnije
 • medvedja

  U Medveđi posao za 20 meštana sa fakultetskim diplomama

  Dvadesetoro mladih ljudi koji imaju fakultetsku diplomu i žive na teritoriji opštine Medveđa, dobiće posao u ovoj lokalnoj samoupravi, ali i u njenim institucijama kao što su Kulturni centar i Turistička organizacija.

  detaljnije