Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • Frame summit Nikola Bozinovic predavanje

  Na "Frame Summit"-u najavljena mogućnost otvaranja novih programa na fakultetima

  O načinu rada najvrednijeg srpskog start-apa "Frame"-a, firme koja je prodata za skoro 200 miliona dolara američko-indijskoj kompaniji "Nutanix", njenim počecima, te novim izazovima, čulo je više od 200 ljudi koje je okupio "Frame Summit - Niš, mesto sa koga je sve počelo". Jedan od osnivača "Frame"-a, Nišlija Nikola Božinović najavio je i mogućnost otvaranja novih programa na niškim fakultetima, "koji su vrlo dobro usmereni ka Frame-u".

  (7) detaljnije
 • rasprava

  Zakazana javna rasprava o Programu razvoja Niša

  Građani i stručna javnost mogu učestvovati u javnoj raspravi i dati predloge za unapređenje Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu, u petak, 7. decembra od 12 sati u velikoj sali Skupštine Grada Niša.

  detaljnije
 • nikola božinović

  Nikola Božinović: Niš treba da bude grad IT-a

  Niš se oduvek pozicionirao kao grad elektronike, a kako kaže Nikola Božinović, sada treba da postane grad IT-a. Niš, Beograd i Srbija treba da uz SAD i Indiju, postanu centri velikog Nutanixa, firme kojoj je Božinović prodao svoj Frame za skoro 200 miliona dolara. U IT-u postoji manjak ljudi, navodi Božinović, a obrazovanje mora da prati tehnološke svetske tokove.

  (6) detaljnije
 • foto: Frame

  Osnivači "Frame"-a u Nišu otkrivaju kako su postali deo "Nutanix"-a

  Kako je kompanija "Frame" iz Niša postala deo kompanije "Nutanix" iz Silicijumske doline, koja je svetski lider u IT-u i jedna od najbrže rastućih softverskih kompanija na svetu, zainteresovani mogu u ponedeljak, 3. decembra da saznaju od osnivača te kompanije Nikole Božinovića i njegovih saradnika.

  (3) detaljnije
 • Mobilni aplikacija

  Nišlije napravile mobilnu aplikaciju za traženje posla

  Preko mobilne aplikacije "Posao za mlade", omladina će moći da traži zaposlenje, a ovo je kanal istoimene web platforme koju je niški "Kapital magazin" pokrenuo prošle godine. Kako kaže osnivač ovog portala Filip Jovanović, trenutno se preko aplikacije oglašava dvadesetak poslodavaca, a rade na tome da ih bude što više.

  (6) detaljnije
 • tržnica protest

  Radnici "Tržnice" jednočasovnim štrajkom traže vraćanje plata

  Zaposleni u javnom komunalnom preduzeću "Tržnica" u Nišu obustavili su rad na sat vremena kako bi protestovali zbog smanjenja plata. Štrajkom u podne na svim niškim pijacama, kako kažu, traže da im se vrati oduzetih 10% i da im se zarade vrate na nivo iz septembra 2014. godine, kada su uvedene mere štednje u čitavoj Republici.

  (45) detaljnije
 • Sedam kompanija podeliće 114 miliona

  Slobodnoj zoni Pirot pare od ministarstva za unapređenje poslovanja

  Sedam transportnih kompanija u Srbiji podeliće 114 miliona dinara koje dodeljuje Ministarstvo građevine, saobraćaja i infrastrukture, a među izabranim firmama se nalazi i Slobodna zona Pirot .

  detaljnije
 • budzet leskovac

  Gradonačelnik Niša poziva građane da učestvuju u kreiranju budžeta

  Građani, civilna društva i mediji, kako kaže gradonačelnik Niša Darko Bulatović, od 7. do 10. decembra imaće prilike da predlozima aktivno učestvuju u stvaranju niškog budžeta za 2019. godinu, a sve što treba da urade je da popune formular i pošalju na naznačene mejl adrese.

  (16) detaljnije
 • clark-studio-aplikacija

  Aplikaciju koja reklamira i edukuje uz "proširenu stvarnost" kreirale Nišlije

  Mogućnost da raznovrsni proizvodi “iskoče” i pretvore se u 3D objekte na mobilnom telefonu, tako što bi se on uperio u određeni katalog, časopis ili edukativni materijal, daje aplikacija koju su napravili timovi dve niške firme. Aplikaciju su za rad sa studentima koristili i profesori koledža u Hjustonu.

  (9) detaljnije
 • pare

  Od niških komunalnih preduzeća samo "Gorica" u 2017. "gubitaš"

  Tradicionalno je jedini “gubitaš” među komunalnim preduzećima u Nišu prošle godine bila JKP “Gorica”, koje je “u minisu” čak 81,4 miliona dinara, dok je ostalih 8, prema rečima Vladislave Ivković iz Sekretarijata za komunalne delatnosti, imalo dobit od oko 470 miliona, od čega će 5 miliona da uplate u gradski budžet.

  (5) detaljnije
 • Upoznali se se radom u bugarskim preduzećima

  Učenici Mlekarske škole iz Pirota praksu odradili u Bugarskoj

  Svoje sposobnosti i znanje budući prehrambeni radnici iz pirotske Mlekarske škole pokazali su u bugarskim firmama tokom 2 nedelje stručne prakse u mestu Gabrovo. Njih osmoro se upoznalo sa novim recepturama, tehnologijama i proizvodnim procesom po standardima Evropske unije.

  detaljnije
 • kola

  Tehnički pregled za automobile poskupljuje na 5.000 dinara?

  Nedavno smanjenje provizije od prodaje polisa osiguranja, kako kažu vlasnici tehničkih pregleda, uskoro bi moglo da rezultira još većom cenom obaveznog godišnjeg tehničkog pregleda i to čak od 5.000 dinara. I dok iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da vlasnici tehničkih pregleda mogu sami da odrede cene, iz Narodne banke Srbije objašnjavaju da je trenutna nadoknada za prodaju polisa, koja je napravila zbrku, u skladu sa zakonom.

  (14) detaljnije
 • tajms

  Niš u "Njujork tajmsu"

  Jedan od najuglednijih i najcenjenijih svetskih medija piše o Nišu, a povod je projekat “Novi Niš” koji na Bubnju grade Amerikanci. "Njujork Tajms" donosi priču o bivšoj vojnoj bazi, napuštenoj kasarni Bubanjski heroji, koja se pretvara u stambeni i poslovni centar. Ipak, Filip Bej, vlasnik firme koja gradi stambeni kompleks, kaže da članak ima najveći značaj za Niš i južnu Srbiju.

  (15) detaljnije
 • Ćurdić autobus

  Direkcija: "Ćurdić" počeo da poštuje red vožnje, još neizvesno hoće li ostati

  Prevoznik "Ćurdić" koji vozi na dve frekventne gradske linije, već mesecima ne poštuje red vožnje, a u probnom periodu koji je dobio od Direkcije za javni prevoz da popravi situaciju, tek je od juče počeo 100 % da izvršava ugovorne obaveze.

  (8) detaljnije