Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

 • zimska sluzba KOSTA

  Za zimsko održavanje puteva 12 miliona dinara iz prokupačkog budžeta

  Za čišćenje snega na teritoriji Prokuplja tokom predstojeće zime iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 12 miliona dinara. O prohodnosti gradskih ulica brinuće, kao i prethodnih godina, JKP Hammeum, a čišćenje lokalnih, seoskih i puteva u brdskim i planinskim predelima poveriće se privatnicima, dok su državni putevi na teritoriji grada, ali i čitavog Topličkog okruga u nadležnosti niškog Preduzeća za puteve.

  (3) detaljnije
 • Skupština Leskovac

  Odbornici leskovačke Skupštine usvojili rebalans budžeta, opoziciju brine realizacija

  Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu bio je 4,55 milijardi dinara, ali zbog procene da će do kraja godine biti uvećan za 118,1, odbornici su usvojili odluku o rebalansu. U gradsku kasu najviše novca trebalo bi da stigne od poreza na zarade, a ono što brine odbornike grupe ”Za Leskovac zajedno” jeste to što je u mnogim kolonama izveštaja ostvareno ispod 10% od planiranog, kao i najniža primanja koja su u Srbiji, kako kažu, i dalje u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

  detaljnije
 • opsta bolnica leskovac

  Za rekonstukciju leskovačke Bolnice 700 miliona manje od najavljenog, problem sa skenerom bez rešenja

  Iako je krajem maja rekao da će za drugu fazu rekonstrukcije leksovačke Bolnice iz Kancelarije za javna ulaganja biti izdvojeno 5,2 milijarde dinara, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović saopštio je danas da će ti radovi ipak biti vredni 4,5. O stanju u Opštoj bolnici neurolog i odbornik opozicije Nenad Zdravković kaže da je njemu i kolegama rečeno da se zbog prevelike korišćenosti skener često kvari, što je veliki problem za pacijente.

  detaljnije
 • kalca naslovna projekat

  Funkcioner SPS-a predlaže rušenje “Kalče”, izgradnju parkinga ispod i 20 spratova iznad zemlje [anketa]

  Svoje predloge za budžet za 2022. godinu zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković dao je na nedavnoj sednici, a pored produženja Ulice Ivana Milutinovića, izgradnje kargo centra i veletržnice, najviše pažnje privukla je ideja rušenja “Kalče” i izgradnje novog stamebno-poslovnog kompleksa. Novaković kaže da stoji iza svojih ideja, ali da ukoliko neko ima bolje rešenje za “Kalču” trebalo bi to i da obelodani, jer je trenutno stanje objekta - depresivno.

  (77) detaljnije
 • Sednica SO Prokuplje

  Za 9 meseci utrošeno nešto više od polovine budžeta Prokuplja, do kraja godine ulaganja u infrastrukturu

  Realizacija i planirano izvršenje budžeta u prvih 9 meseci ove godine je oko 980 miliona rashoda i preko jedne milijarde prihoda, što je oko 56 odsto ukupnog planiranog budžeta Prokuplja za 2021. godinu koji je projektovan sa deficitom na oko 1,9 milijardi dinara. Gradonačelnik kaže da se izvršenje budžeta sada povećalo i trenutno je preko 60, a do kraja godine očekuje 80 odsto izvršenja ukupno planiranog budžeta i veća infrastrukturna ulaganja.

  (7) detaljnije
 • avion air serbia, foto aerodrom konstantin veliki

  Za letove iz Niša i Kraljeva Ministarstvo daje subvencije do 2,8 milijardi dinara

  Ministarstvo saobraćaja raspisalo je javnu nabavku za subvenciju letova sa aerodorma u Kraljevu i Nišu ka ukupno 10 destinacija, a za to je spremno da plati do 2,8 milijarde dinara po ugovoru koji bi trajao do kraja 2023. godine. Sa niškog Aerodroma “Konstantin Veliki” planirano je 7 linija.

  (12) detaljnije
 • Geoks

  Danas: Turski "Teklas" otvara fabriku u pogonu ugašenog "Geoksa", posao za 350 radnika

  Najkasnije početkom naredne godine, piše dnevni list Danas , kompanija "Teklas" otvoriće svoju fabriku kablova za auto-industriju u hali bivše fabrike "Geoks" u Vranju, gde bi odmah bilo zaposleno najmanje 350 radnika.

  (1) detaljnije
 • skupstina foto A.S

  Drugi rebalans niškog budžeta za vlast je usklađivanje, za opoziciju uvećanje

  Tekući budžet se, kako su rekli iz Uprave za finansije, umanjuje za 19 miliona, ali se suštinski uvećava za oko 50 miliona dinara u odnosu na projektovani budžet s početka godine. Opozicija je kritikovala uvećanje, ali i nedostatak javne rasprave, dok je gradonačelnica Dragana Sotirovski insistirala da se radi o umanjenju.

  (5) detaljnije
 • potpisivanje ugovora za kuće

  Za kupovinu dve seoske kuće u okolini Prokuplja nadležno ministarstvo izdvojilo 2,4 miliona dinara

  Oko 2,4 miliona dinara nadležno Ministarstvo za brigu o selu odobrilo je za kupovinu dve kuće sa okućnicom u prokupačkim selima Resinac i Gornja Trnava koje su dobile dve porodice, samohrana majka i žena koja je odrasla u hraniteljskoj porodici.

  (2) detaljnije
 • Otvoreni Balkan Niš

  Na skupu “Otvoreni Balkan” u Nišu o otvaranju tržišta rada između tri susedne zemlje

  Potpisivanje dokumenta kojim je predviđeno da se do kraja godine radi na uspostavljanju sistema za elektronsku razmenu svih neophodnih dokumenata, carinskih deklaracija, fitosanitarnih i veterinarskih sertifikata, kao i dokumenta koji predviđa potpisivanje sporazuma kojim će omogućiti slobodan pristup tržištu rada na teritorijama tri zemlje, ishod je dvodnevnog skupa “Otvoreni Balkan” koji je u Nišu okupio ministre finansija, poljoprivrede, rada i zapošljavanja vlada Republike Srbije, Severne Makedonije i Albanije.

  (6) detaljnije
 • vodovodna mreža

  Za sanaciju vodovodne mreže u Grdelici iz leskovačkog budžeta 6,6 miliona dinara

  Zbog havarija na zastareloj vodovodnoj mreži, naselje Grdelica sa okolnim selima često je bez vode, a kako bi kvarovi bili sanirani, leskovački većnici odobrili su predlog da se JKP ”Grdelica” za tu namenu iz budžeta Grada prosledi 6,6 mliona dinara. Kako je najavio direktor tog preduzeća Zoran Jović, radovi podrazumeavju i izgradnju rezervoara pitke vode u selu Dadince, ali on nije saopštio kada će se krenuti sa radovima.

  detaljnije
 • novac

  Počela prijava za 20 evra, isplata od 7. decembra

  Prijave za dodatnih 20 evra državne pomoći su počele danas, a kako je rekao ministar finansija Siniša Mali, trajaće do kraja novembra i isplata će biti od 7. do 9. decembra. Novac će prvo biti uplaćen najstarijim građanima, primaocima novčane socijalne pomoći i ljudima u Zavodu za izvršenje krivičnih sankcija, a kasnije i ostalima.

  (13) detaljnije
 • novac pare Kosta

  Zbog skoka cena nekretnina i veći porez na imovinu u Nišu u 2022. godini

  Da su cene nekretnina u Nišu uvećane u ovoj godini pokazuje i odluka o utvrđivanju prosečnih cena kvadratnog metra, koju je prepremila niška Uprava za finansije, a na osnovu koje se u obračunava porez na imovinu. To praktično znači da će porez biti veći u 2022. godini, pa će, na primer, za stan od 60 kvadrata na Bulevaru Nemanjića umesto 8.040 dinara, koliko je porez isnosio ove godine, vlasnici biti oporezovani sa 8.466 dinara.

  (24) detaljnije
 • aukcija

  Oglašena prodaja štamparije “Nova Jugoslavija” u Vranju, početna cena 50 miliona dinara

  Prodaju zgrade Grafičko-izdavačkog preduzeća Nova Jugoslavija u stečaju oglasio je javni izvršitelj zbog, kako piše u tenderskoj dokumentaciji, izmirenja novčanih potraživanja. Imovina se prodaje po početnoj ceni od skoro 50 miliona dinara, a prva liciticacija zakazana je za 8. decembar.

  detaljnije
 • evri

  Od ponedeljka prijava za novih 20 evra državne pomoći, isplata u decembru

  U ponedeljak, 15. novembra, počinje prijava građana za 20 evra pomoći iz budžeta Srbije koju će punoletni građani dobiti u decembru, saopštavaju iz Ministarstva finansija. Građani koji su se za novčanu pomoć prijavili maja meseca, kao i penzioneri i korisnici socijalne pomoći neće morati da se prijavljuju za ovu isplatu novčane pomoći.

  (12) detaljnije