Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

program-razvoja-2019-javnarasprava-foto-jcm

Program razvoja Niša - spisak potreba i želja, ali ne i obaveza

I dok su kreatori Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu na javnoj raspravi o ovom dokumentu istakli da on služi da se i identifikuju potrebe i interesi grada, te da nije obavezno da će neki od projekata biti i urađeni naredne godine, neki od predstavnika niške opozicije istakli su da je reč o spisku želja i obećanja koja se godinama ne ostvaruju, poput deponije “Keleš “ i akva-parka.

(7) detaljnije
Ćurdić autobus

Raskinut ugovor sa “Ćurdićem”, drugi prevoznik preuzima linije ovog prevoznika

Premda je pre 4 godine predstavljan kao jedan od najbolje ralizovanih niških tendera ikada, godinu dana do isteka, Direkcija za javni prevoz Niš raskinula je ugovor sa prevoznikom "Ćurdić". U Direkciji navode da je glavni razlog nepoštovanje reda vožnje, a "Ćurdićeve" linije će preuzeti neki drugi prevoznik, do raspisivanja nove javne nabavke.

(30) detaljnije
srednjoškolci medveđa

Najbolji srednjoškolci iz Medveđe dobili stipendije

Kako bi nagradili dobre učenike i motivisali ih da nastave školovanje, služba Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu dodelila je 63 stipendije. Po 6.000 dinara srednjoškolci iz Medveđe primaće narednih 9 meseci.

detaljnije
 • opstina leskovac

  Leskovac se zadužuje 400 miliona dinara zbog obilaznice, puteva i trga

  Iako se u prethodne 3 godine Grad Leskovac nije zaduživao, u 2019. će, kako su izglasali gradski većnici, biti podignut kredit od 400 miliona dinara za kapitalne infrastrukturne projekte, odnosno da bi se završili započeti poput obilaznice. Ovu odluku treba da potvrde i leskovački odbornici.

  detaljnije
 • budzet leskovac

  Predloženi budžet Leskovca za 2019. godinu veći od ovogodišnjeg

  Planirani budžet grada za narednu godinu iznosi 4,45 milijardi dinara i veći je u odnosu na ovogodišnji za oko 170 miliona. Najviše prihoda očekuje se od poreza na zarade, kaže šefica Odeljenja za finansije Marija Milosavljević, i to zbog povećanja minimalne cene rada, kao i od nenamenskih i kapitalnih transfera. Nakon pristanka Gradskog veća, budžet treba da izglasaju i odbornici na sednici Skupštine 14. decembra.

  detaljnije
 • Glavna autobuska stanica

  Vraćanje tramvaja, novi vrtići i autobuska stanica u programu za razvoj Niša

  Na niške ulice bi se nakon 60 godina mogli vratiti tramvaji, ukoliko bude usvojen, a kasnije i ostvaren Program za razvoj Grada Niša za 2019. godinu. Radna verzija ovog programa predviđa i izgradnju međugradske i prigradske autobuske stanice, pokretanje Zavoda za gerontologiju i palijativno zbrinjavanje, kao i izgradnju vrtića na Ledenoj steni i Panteleju.

  (38) detaljnije
 • Zorana Mihajlović Grdelička klisura

  Mihajlovićeva o rokovima za Koridor 10: Neka se ljute neki, ali važnija bezbednost

  Dok auto-put kroz Grdeličku klisuru ne bude bezbedan, kako kaže ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović, nijedan metar puta neće biti pušten u saobraćaj. Ostale su 2-3 kritične tačke na toj deonici, ali bez sigurnog rešenja, kako objašnjava, Koridor 10 neće biti u upotrebi.

  (3) detaljnije
 • roba bar kod foto aleksandar kostic

  Kosovske takse problem privrednicima iz Pčinjskog okruga

  Povećana taksa na uvoz robe iz Srbije prekinula je plasman robe kompanija iz Pčinjskog okruga na Kosovo i Metohiju. U Regionalnoj privrednoj komori kažu da najveći problem imaju preduzeća iz Bujanovca i Preševa čiji su vlasnici Albanci, dok, po rečima premijerke, Srbija gubi oko 42 miliona evra mesečno.

  detaljnije
 • dekoracija

  Obustavljen tender za nišku novogodišnju dekoraciju pisan kao za "Keep light"

  Zbog velikog broja primedbi firmi koje proizvode i prodaju novogodišnju dekoraciju na javnu nabavku za nove ukrase kojima je trebalo da bude okićen Niš, "Parking servis" je od nje odustao. Inače, tender je prepisan iz prošlogodišnjeg beogradskog tendera na koji je kao jedini ponuđač posao dobila firma "Keep light" poznata po višemilionskim ukrasima na tenderima na kojima je ova firma bila jedini ponuđač.

  (11) detaljnije
 • novac

  I Gradska stambena agencija i "Nišstan" gubitaši

  Sa minusom od čak 158 miliona dinara poslovala je 2017. godine Gradska stambena agencija Niš, ali je taj minus “pokriven” neraspoređenim parama od ranijih godina. U prošloj godini je gubitaš bio i "Nišstan" zbog kredita, pa su se tako i ova dva niška javna preduzeća pridružila JKP "Gorica" koja je istu godinu takođe zatvorila sa minusom.

  (8) detaljnije
 • daljinski

  BIRN: Milovanović potvrdio da je "Kopernikus" kupio "Prvu" i "O2"

  Dogovor sa vlasnikom televizija "Prva" i "O2" Antenom Grup postigao je vlasnik korporacije "Kopernikus", ujedno i brat zvaničnika Srpske napredne stranke Srđan Milovanović, te je sada, kako je sam rekao za "BIRN", potrebno da kupovinu odobri još antimonopolska komisija.

  (19) detaljnije
 • Frame summit Nikola Bozinovic predavanje

  Na "Frame Summit"-u najavljena mogućnost otvaranja novih programa na fakultetima

  O načinu rada najvrednijeg srpskog start-apa "Frame"-a, firme koja je prodata za skoro 200 miliona dolara američko-indijskoj kompaniji "Nutanix", njenim počecima, te novim izazovima, čulo je više od 200 ljudi koje je okupio "Frame Summit - Niš, mesto sa koga je sve počelo". Jedan od osnivača "Frame"-a, Nišlija Nikola Božinović najavio je i mogućnost otvaranja novih programa na niškim fakultetima, "koji su vrlo dobro usmereni ka Frame-u".

  (7) detaljnije
 • rasprava

  Zakazana javna rasprava o Programu razvoja Niša

  Građani i stručna javnost mogu učestvovati u javnoj raspravi i dati predloge za unapređenje Programa razvoja Grada Niša za 2019. godinu, u petak, 7. decembra od 12 sati u velikoj sali Skupštine Grada Niša.

  detaljnije
 • nikola božinović

  Nikola Božinović: Niš treba da bude grad IT-a

  Niš se oduvek pozicionirao kao grad elektronike, a kako kaže Nikola Božinović, sada treba da postane grad IT-a. Niš, Beograd i Srbija treba da uz SAD i Indiju, postanu centri velikog Nutanixa, firme kojoj je Božinović prodao svoj Frame za skoro 200 miliona dolara. U IT-u postoji manjak ljudi, navodi Božinović, a obrazovanje mora da prati tehnološke svetske tokove.

  (6) detaljnije