Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Budžet Vranja za 2020. planiran na 2,76 milijardi, javna rasprava u poslednji čas

Prema nacrtu budžeta Grada Vranja, koji je prvi put predočen na javnoj raspravi, prihod budžeta je 2,76 milijardi dinara, a najveći deo je planiran za tekuće rashode i to malo više od 2 milijarde, za kapitalne izdatke 445 miliona dinara, a za otplatu dugova 120 miliona. Građane je najviše zanimalo ulaganje u puteve, izgradnja kanilizacione mreže, rešavanje imovinsko - pravnih pitanja kako u gradu, tako i u okolnim selima. Pojedini građani i predstavnici mesnih zajednica, koji su prisustvovali raspravi, nezadovoljni su što je javna rasprava najavljena u poslednji čas.

detaljnije
niš ekspres

Sindikat “Sloga”: Privatizacija “Niš ekspresa” školski primer sukoba interesa

Tužilaštvo i policija bi trebalo odmah da ispitaju privatizaciju “Niš ekspresa”, kažu u niškom povereništvu Sinidkata “Sloga”. Naglašavaju da je firma koja se bavi plastikom “Gojko Bokić d.o.o” brokerske kuće iz Beograda ucenila manjinske akcionare da prinudnim otkupom prodaju preostalih 10 odsto akcija kako bi postala stoprocentni vlasnik “Niš ekspresa”.

(7) detaljnije
IT Bootcamp

Otvorene prijave za IT Bootcamp u Nišu

Motivisanim ljudima koji se nisu školovali za rad u IT industriji, kako kažu organizatori, pruža se mogućnost da tokom 10 nedelja pohađanja intenzivne nastave u IT Bootcamp-u ovladaju osnovnim znanjima iz odabranih IT oblasti. U toku je prijava kandidata za treći ciklus škole u Nišu.

detaljnije
dekoracija

Ništa od novih ukrasa u Nišu - tender nije osporen, ali je prekasno za kupovinu

Osporavanje tendera niškog "Parking servisa" za kupovinu nove praznične dekoracije Niša nije prošlo kod Komisije za zaštitu prava ponuđača. Međutim, kako kažu u ovom preduzeću, novih ukrasa neće biti u niškim ulicama, jer sada nema vremena za kupovinu.

(19) detaljnije
 • novac

  Leskovački budžet planiran na 4,7 milijardi dinara, javna rasprava naredne nedelje

  Na šta bi i kako trebalo trošiti novac iz budžeta, Leskovačni će moći da predlože na javnoj raspravi koja će se održati u utorak, 10. decembra od 12 sati u skupštinskoj sali grada. Budžet za 2020. godinu planiran je na 4,7 milijarde dinara, što je za oko 300 miliona više u odnosu na tekuću godinu.

  detaljnije
 • budžet

  Budžet Niša za 2020. planiran na 11 milijardi, javna rasprava opet u poslednji čas

  Predlog budžeta Grada Niša za 2020. objavljen je na gradskom sajtu, a gradonačelnik je pozvao na javnu raspravu u sredu 4. Decembra od 13 do 14 sati u sali Skupštine grada. Danijel Dašić iz NKD kaže da ovako kratak rok pokazuje netransparentnost i bezobzirnost vlasti, a da i stručnjacima treba 7-10 dana da se upoznaju sa predlogom, kao i da za 2 dana ništa ne može da se uradi.

  (5) detaljnije
 • skupština leskovac

  Za vlast Leskovac napreduje, opozicija kaže manje novca u budžetu

  U prvih 9 meseci u gradsku kasu slilo se oko 2,6 milijardi dinara, a potrošilo se oko milion dinara manje. Umesto planiranih 75 %, devetomesečno izvršenje je oko 60 %. I dok gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, nabrajajući šta se sve uradilo u prethodnih 9 meseci, smatra da se radi kako treba i da je budžet realan i dobar, opozicioni odbornici kažu da je novca sve manje i da se on bespotrebno troši. Nakon višečasovne rasprave, odbornici su usvojili izveštaj o devetomesečnom izvršenju.

  (22) detaljnije
 • goran cvetanović

  Gradonačelnik Leskovca najavio dolazak nemačkog investitora, ne zna se kog

  U Zelenoj zoni u Leskovcu u toku naredne godine nemački investitor trebalo bi da otvori fabriku, rekao je tokom skupštinskog zasedanja gradonačelnik Leskovca Goran Cvteanović. O kom investitoru je reč, čime će se baviti i koliko će ljudi biti zaposleno, Cvetanović nije otkrio.

  (12) detaljnije
 • jp pijaca leskovac

  Leskovačka javna preduzeća duguju plate, a posluju pozitivno uz pomoć subvencija

  Od 8 leskovačkih javnih preduzeća, u prvih 9 meseci ove godine samo JP " Dom", koji vodi računa o lokalima i stanovima u vlasništvu Grada, ima negativno finansijsko poslovanje. Ostala preduzeća poslovala su dobro i imaju dobit, navodi se u izveštajima o kojima danas raspravljaju leskovčaki odbornici. Da slika ipak nije tako sjajna smatra Jelena Spirić iz Stranke slobode i pravde koja kaže da se radnicma duguju plate, a preduzeća su u plusu zbog subvencija koje se daju iz budžeta i kredita koje uzimaju.

  detaljnije
 • Hotel ruiniran 13 godina

  Hotel "Mir" u Zvonačkoj Banji dobio novog vlasnika

  Biznismen iz Severne Makedonije Toni Grčev kupio je ruinirani hotel "Mir" u Zvonačkoj banji, potvrđeno je Južnim vestima u Turističkoj organizaciji Babušnice. Po rečima direktora Milana Stamenkovića, investitor namerava da renovira hotel i bazene, ali i da u budućnosti sagradi još jedan hotel. Sa izvorom termalne vode na visini od 630 metara, Zvonačka Banja je najviša u Srbiji, a njene termomineralne vode su bile poznate Rimljanima za vreme njihove vladavine ovim delom naše zemlje.

  (6) detaljnije
 • Koordinaciono telo

  Koordinaciono telo subvencioniše preduzetnike na jugu Srbije

  Na zapošljavanje se obavezalo 16 preduzetnika iz Bujanovca, Preševa i Medveđe, koje je Koordinaciono telo Vlade Srbije subvencionisalo sa skoro 40 miliona dinara bespovratnih sredstava za ovu godinu. Subvencije je dobilo po sedmoro preduzetnika iz Bujanovca i Preševa i dvoje iz Medveđe, a novac će, kažu, upotrebiti za upošljavanje, nabavku mašina i unapređenje proizvodnje.

  detaljnije
 • pare

  Leskovačke demokrate: Budžetska godina najgora do sada

  Devetomesečno izvršenje budžeta Leskovca iznosi 64 % što je manje planiranog. Veliki izdaci na kazne i penale, loše planiranje i mali prihodi, kaže Saša Stojanović, potpredsednik Gradskog odbora Demokratske stranke u Leskovcu, dovode do zaključka da je ovo jedan od najgore planirah budžeta do sada.

  (2) detaljnije
 • Bela Palanka

  Fabrika auto-delova otvara pogon u Palanci, predsednik Opštine licitira brojem radnih mesta

  Iako je pre 7 meseci najavio otvaranje 500 radnih mesta u Beloj Palanci do kraja 2020. godine, predsednik Opštine Goran Miljković sada je korigovao obećanje - 100 radnika će dobiti posao naredne godine, ostalih 400 do kraja 2021. godine. Svi oni, prema najavama predsednika, radiće u fabrici delova za auto-industriju, ali ne otkriva ime fabrike. Opozicija smatra da je već jednom slagao u vezi otvaranja novih radnih mesta.

  (3) detaljnije
 • ukrasi

  Više novca za praznično ukrašavanje Leskovca, stižu i novi ukrasi

  Pored jelke, trodimenzionalne kućice, pingvina i Sneška, ali i svetlećih ukrasa na drvoredima i banderama, ove godine zasijaće i fasade pojedinih javnih ustanova i preduzeća. Za novogodišnje ukrašavanje grada biće izdvojeno oko 1,5 miliona dinara bez PDV-a, što je za trećinu više nego prošle godine.

  (1) detaljnije
 • njiva

  Grad vodi pirotske poljoprivrednike na stručnu ekskurziju

  Pirotski poljoprivrednici koji žele da se upoznaju sa načinima proizvodnje u drugim zemljama, poput Bugarske, Grče i Turske, moći će to da učine na studijskom putovanju koje za njih organizuje Fond za razvoj poljoprivrede. Stručna ekskurzija trajaće 8 dana. Rok za prijavu je 3. decembar.

  detaljnije