Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Za 3 meseca 19 radnika zatečeno u radu na "crno" u Pirotskom okrugu

U drugom kvartalu, od aprila do juna, pirotska inspekcija rada je tokom kontrola zatekla 19 radnika koji nisu bili prijavljeni, a kako kažu u svom izveštaju o radu, nakon nadzora 16 radnika je prijavljeno. Podneto je ukupno 17 prekršajnih prijava i jedna krivična prijava u delu bezbednosti i zdravlja na radu.

(4) detaljnije
Divljana

Grad Niš iz budžetske rezerve plaća dugove “Divljani”

Čak 12 miliona dinara iz budžetskih rezervi Grada Niša biće iskorišćeno za pokrivanje minusa odmaralištu “Divljana”, piše u odluci Gradskog veća. Ovo će biti učinjeno kako bi se pokrila dugovanja i otvorio nov račun na koji bi mogle da se primaju uplate Komesarijata za izbegice koji sada koristi ovaj prostor za smeštanje migranata.

(11) detaljnije
poljoprivreda

Preko 1.300 hektara poljoprivrednog zemljišta u Leskovcu na licitaciji

Poljoprivrednici iz Leskovca koji žele da prošire svoju proizvodnju, mogu se do 10. jula prijaviti za zakup parcela u ovoj opštini. Javno nadmetanje održaće se 16. jula od 10 sati u prostorijama Opštine. Uz prijavnu dokumentaciju, potrebno je dostaviti i dokaz o uplati depozita.

(2) detaljnije
aerodrom-prviletposlekorone-foto-aerodromnis

U maju oko 500, u junu oko 9.500 putnika na niškom Aerodromu

Nakon ukidanja vanrednog stanja avioni su ponovo počeli da sleću na niški Aerodrom “Konstantin Veliki”, pa se posle aprilske pauze, kada nije bilo letova, postepeno povećava i broj putnika. U maju ih je kroz nišku vazdušnu luku, pokazuju podaci Aerodroma, prošlo 494, a u junu 9.448.

(4) detaljnije
 • višnje

  Voćari nezadovoljni otkupnom cenom višnje, u Leskovcu neki i odustaju od berbe

  Nakon što 2 dana proizvođači u prokupačkom kraju nisu brali višnju jer je otkup bio obustavljen, višnjari su se vratili u svoje voćnjake. Otkup je nastavljen, a iako nisu zadovoljni cenom, koja sada iznosi 25 dinara za kilogram, drugu mogućnost nemaju. Nezadovoljni otkupnom cenom su i višnjari u leskovačkom kraju, a deo njih obustavio je berbu.

  (9) detaljnije
 • VIŠNJE A KOSTIC

  Višnjari u problemu, uz nisku cenu obustavljen i otkup

  Voćari sa teritorije Prokuplja već drugi dan ne beru višnje, jer su otkupljivači obustavili otkup, pa je većina njih u panici hoće li moći da prodaju svoje proizvode. O niskoj otkupnoj ceni koja je na većini mesta 25, ponegde 30 dinara, više niko i ne razmišlja, već je sada prioritet kako obrati i prodati višnju. Otkupljivači tvrde da je došlo do zastoja u hladnjačama i da će se otkup već možda sutra nastaviti.

  (14) detaljnije
 • er srbija

  Avionima "Er Srbije" opet iz Niša do Salcburga i Hanovera

  Nakon što je posle pauze zbog vanrednog stanja i epidemije, "Er Srbija" uspostavila od 16. juna letove iz Niša ka Frankfurtu (Han) i Ninbergu, iz ove avio-kompanije najavili su da će 1. jula leteti sa niškog aerodroma "Konstanin Veliki" ka Salcburgu, a od 2. jula do Hanovera.

  (1) detaljnije
 • slobodna zona

  Slobodna zona Pirot dobila novog direktora

  Aktuelni generalni direktor državne kompanije Tigar A.D. Vladimir Ilić imenovan je za novog direktora Slobodne zone Pirot, nakon što je dosadašnjem direktoru Draganu Kostiću istekao mandat. Većinski vlasnik pirotske Zone je upravo Tigar A. D.

  (9) detaljnije
 • berba

  Počela berba višanja, zbog niske cene mnogi voćnjaci u Toplici biće uništeni

  Otkupna cena od 25 do 30 dinara, najava da za nekoliko dana više i neće biti otkupa, samo su neke od informacija koje na početku berbe višanja muče voćare iz prokupačkih sela. Za berače ratari moraju da izdvoje od 18 do 20 dinara za ubrani kilogram, pa njima ostaje tek manji deo, iako su mnogo truda i znoja uložili da bi sačuvali svoje voćnjake i stigli do berbe. Neki od njih najavljuju da će uništiti svoje voćnjake i preći na gajenje isplativijih kultura.

  (33) detaljnije
 • novo osvetljenje

  Niš traži privatnog partnera za rasvetu i to planira da plati oko 2 milijarde dinara

  Sa zakašnjenjem od nekoliko meseci raspisana je javna nabavka za izbor privatnog partnera koji će u Nišu postaviti nove LED svetiljke i održavati rasvetu u gradskom i seoskom području. Za taj posao dobiće, prema planu, oko 2 milijarde dinara ili skoro 18 miliona evra. Kao prednosti nadležni izdvajaju uštede novca i energije, kao i zaštitu životne sredine.

  (9) detaljnije
 • novac i korona

  Ekonomija i korona - siromašni još siromašniji, ali će sistem “bogati još bogatiji” izgubiti na snazi

  Virus korona vodi u recesiju - to su prognoze svetskih ekonomista i ona se očekuje u poslednjem kvartalu ove godine, a Ivana Božić Miljković sa Univerziteta “Singidunum” u Nišu kaže da će kriza stvoriti nove ekonomske probleme u vidu povećanja broja nezaposlenih, pada životnog standarda stanovništva i porasta aktivnosti koje se obavljaju u neformalnom sektoru ekonomije.

  (6) detaljnije
 • aerodrom

  NKD: Stigli i izbori, a aerodromski dug ostao u Nišu

  Iako su iz Nacionalne koalicije za decentralizaciju još pre nekoliko nedelja pozvali nadležne da reše problem dugovanja koje je Nišu ostalo za zemljište oko Aerodroma “Konstantin Veliki” i pored toga što je vazdušnu luku preuzel adržava, to se nije desilo. Zato će sada, kako kažu, dugovi možda i doći na naplatu, jer se od 22. juna ulazi u postizborni period i blokadu institucija.

  (1) detaljnije
 • idejno-resenje2-terminalnazgrada-foto-aerodromi

  Predstavljeno idejno rešenje terminalne zgrade niškog aerodroma, rok za izgradnju 2022.

  Idejno rešenje nove terminalne zgrade aerodroma "Konstantin Veliki", kojom će proširiti zgradu niške vazdušne luke, predstavljeno je zvanično danas, a u toku je i raščišćavanje terena za izgradnju. Kako kažu u "Aerodromima Srbije" zgrada će biti površine preko 7.000 metara kvadratnih, u očekuje se da izgradnja bude završena 2022. godine.

  (9) detaljnije
 • visnje

  Berba višanja počinje za koji dan, otkupljivači još kriju cenu

  Iako je do početka berbe višanja na teritoriji Topličkog okruga ostalo još samo nekoliko dana, do danas se ne zna početna otkupna cena, a ratari smatraju da će ovo biti još jedna godina u nizu u kojoj će na njihovom znoju i radu zaraditi otkupljivači i hladnjačari, te da će za njih ostati tek toliko da plate berače i povrate bar deo uloženog novca. Hladnjačari za sada ćute o otkupnoj ceni.

  (10) detaljnije