Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Poznati avio-analitičar: Niški aerodrom može sam da se razvija [video]

Netačno je da država mora hitno da uloži milione da bi se niški Aerodrom "Konstantin Veliki" dalje razvijao, tvrdi vazduhoplovni analitičar i stručnjak Alen Šćurić. Ovim rastom putnika, Niš bi sam imao novca da ulaže, a korist od aerodroma je višestruka za lokalnu zajednicu, dodaje Šćurić.

(25) detaljnije
radijator

Grejanje na jugu Srbije najjeftinije u Leskovcu

Cene grejanja u južnom delu Srbije najmanje plaćaju Leskovčani, koji za jedan kvadratni metar treba da izdvoje oko 77 dinara bez PDV-a. Oni koji se greju preko toplane kažu da su zadovoljni odnosnom usluge i cene, a pozitivni su i komentari Vranjanaca, gde je cena po kvadratnom metru veća za oko 12 dinara. Najnezadovoljnije Nišlije.

(1) detaljnije
protest-aerodrom-vanjakeser.jpg

“Ako aerodrom ode Državi, Niš bi mogao da plaća odštetu avio-kompanijama"

Predstavnici Inicijative “Ne damo niški aerodrom” upozoravaju da Gradu prete ogromne kazne zbog otkazivanja ugovora sa prevoznicima koji lete sa niškog aerodroma. Tvrde da će svi ugovori postati praktično ništavni, ukoliko se Javno preduzeće “Aerodrom Niš” ugasi i aerodrom preuzme Republika. Zbog toga bi “low cost” kompanije mogle da traže odštetu.

(16) detaljnije
kineski-ambasador,-foto-Lj.F.

Kinezi zainteresovani za deponiju “Keleš”

Samo mesec dana nakon što je na sastanku u Gradskoj kući kineskom ambasadoru Li Mančangu nuđena izgradnja Regionalne deponije “Keleš”, u Niš su sa ambasadorom stigli privrednici koji su zainteresovani za ulaganje u deponiju, ali i druge gradske projekte.

(4) detaljnije
 • vasiljevic

  Ministarstva ćute i prebacuju “loptu” o spornom trošenju para u Panteleju

  Nenamensko korišćenje službenih kola, hrana i piće po restoranima od Niša do Beograda, dnevnice za službena putovanja na gradske proslave po regionu i sve ostalo što su Nišlije plaćale predsedniku Opštine Pantelej Bratimiru Vasiljeviću i njegovim saradnicima u proteklom periodu će izgleda proći bez posledica, jer ministarstva o tome ćute ili prebacuju nadležnost.

  (20) detaljnije
 • ministarka i direktor

  Vlada Srbije ima para za banjalučki, ali ne i za niški aerodrom ako ostane gradski

  Dok je niški Aerodrom "Konstantin Veliki" uslovljen, kako je rekao predsednik Srbije Aleksandar Vučić, da pređe u vlasništvo Republike da bi dobijao pare i razvijao se, ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović je najavila da će srpska Vlada ulagati u banjalučki aerodrom koji niti je državni, niti je u Srbiji.

  (39) detaljnije
 • jura

  Moguća izgradnja četvrte “Jurine” fabrike u Leskovcu

  Na prostoru nekadašnjeg "Jugekspresa", u čije je renoviranje do sada uloženo oko 40 miliona dinara, u naredne 2 godine, prema rečima gradonačelnika Leskovca Gorana Cvetanovića, mogla bi da se izgradi i četvrta fabrika južnokorejske kompanije “Jura”.

  (6) detaljnije
 • zorana mihajlovic

  Ministarka protivreči sama sebi o vezi niškog aerodroma i beogradske koncesije

  Razvoj aerodroma “Konstantin Veliki” nije ograničen koncesijom za aerodrom “Nikola Tesla”, niti se on uopšte pominje u koncesionom ugovoru, tvrdi ministarka Zorana Mihajlović. Međutim, Mihajlovićeva potvrđuje da postoji “potreba za konsultacijama” sa koncesionarom u periodu dok aerodrom “Nikola Tesla” ne dostigne 12 miliona putnika godišnje, a za to vreme “bilo koji drugi aerodrom” koji se nalazi u radijusu od 150 do 230 km usluži više od milion putnika godišnje.

  (42) detaljnije
 • aerodrom

  Pomoćnik ministra potvrdio: “Vansi” tražio ograničenje za niški aerodrom, Država pristala

  Dok je ministarka Zorana Mihajlović u Nišu tvrdila da gradski aerodrom ni na koji način nije vezan za koncesiju beogradskog, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić objasnio da “samo treba da se konsultuju" sa Francuzima ako niška vazdušna luka pređe milion putnika, pomoćnik ministarke Zoran Ilić navodi da će država plaćati "penale" Vansiju, ako Niš ode preko te granice.

  (66) detaljnije
 • licitacija

  Slabo interesovanje za kupovinu građevinskog zemljišta u Leskovcu

  Od 26 parcela neizgrađenog građevinskog zemljišta, koliko je oglašeno, na licitaciji je prodato samo 9. Od prodaje ovih parcela Grad je prihodovao 24,7 miliona dinara.

  (1) detaljnije
 • zorana mihajlovic

  Ministarka Mihajlović: Niški aerodrom je bio i ostaće državni

  Iako je Grad Niš još uvek vlasnik svoje vazdušne luke, potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović poručuje da je niški aerodrom bio državni i da će ostati državni. Navodi da ostaje pri stavu da Aerodromom “Konstantin Veliki” treba da upravlja Vlada Srbije. Za one stručnjake koji su protiv odluke da Niš pokloni aerodrom Republici, Mihajlović kaže da “od tih stručnjaka od te struke stoji možda samo njihova vožnja avionom”.

  (60) detaljnije
 • aerodrom

  “Ne damo niški aerodrom”: Nezavisna studija da pokaže šta je najbolje za aerodrom

  Da li je ekonomski opravdano pokloniti niški aerodrom državi, trebalo bi da ispita nezavisna studija, navode iz Inicijative “Ne damo niški aerodrom”. Tvrde i da treba analizirati sve moguće modele upravljanja aerodromom, kao i kako bi svaki od njih uticao na regionalni i lokalni razvoj, a i na troškove avio-putovanja građana.

  (5) detaljnije
 • papirni avioni

  Niški aerodrom u unakrsnoj francuskoj vatri

  Francuska firma "Vansi" koja je novi koncesionar beogradskog Aerodroma "Nikola Tesla", upravlja kroz konzorcijum i prištinskim Aerodromom "Adem Jašari". Niš u sredini mogao bi da bude žrtva dogovora Republike Srbije i Francuza, kako se "Vansiju" ne bi smanjivali prihodi, prenosi "Danas". Stručnjaci kažu da tajnost ugovora podgreva takve sumnje.

  (19) detaljnije
 • Konferencija

  Studenti Elektronskog fakulteta organizuju konferenciju o tehnologiji

  Svi zainteresovani mogu da posete konferenciju “Technology 'n' Trends” od 12. do 14. aprila na Elektronskom fakultetu, a organizatori iz Studentskog inovacionog centra najavljuju predavanja o veštačkoj inteligenciji, virtuelnoj realnosti, proširenoj realnosti i internet stvari.

  (1) detaljnije