Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Vučić: Molio sam da "Cumtobel" dođe u Niš

Prvi proizvodi iz niškog pogona "Cumtobela" izaći će u maju sledeće godine, obećao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Ugovor za koji predsednik kaže da je molio austrijsku kompaniju, potpisan je danas u Oficirskom domu, a kamen temeljac za izgradnju fabrike za proizvodnju LED rasvete, postavljen je na putu ka Niškoj Banji. Država daje 8 miliona evra subvencija, a planira se 1.100 radnih mesta.

(21) detaljnije
Duplo više novca za porez

Oko 14.000 Nišlija dobilo duplo veće račune za porez

Naslednici onih koji su imali poreske olakšice, a preminuli su, dobili su poreska rešenja na duplo veće iznose. Iz lokalne poreske administracije kažu da su uporedili podatke sa matičnom službom, i da su rešenja bez olakšica stigla na skoro 14.000 adresa u Nišu.

(10) detaljnije
seoska kuća

Oko 10.000 evra izbeglicama za kupovinu kuća u okolini Vranja

Komisija za izbor korisnika za dodelu pomoći za rešavanje stambenih potreba izbeglica, a na osnovu javnog poziva koji je raspisan u okviru Regionalnog stambenog programa, donela je odluku da šest izbegličkih porodica sa teritorije grada Vranja dobiju pomoć za kupovinu seoske kuće i paket pomoći.

detaljnije
Vučić na polaganju temeljca Leonija

Otvaranje “Leonija” za vikend, dolazi predsednik Vučić

Još jedna nemačka fabrika za proizvodnju kablova za auto-industriju “Leoni” biće otvorena u subotu 29. jula u Nišu, a kako su potvrdili iz ove kompanije, svečanom otvaranju bi trebalo da prisustvuje i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

(9) detaljnije
 • Hotel Ambasador spoljašnost

  Hotel “Ambasador” će posle adaptacije imati 5 zvezdica

  Najkasnije do početka maja sledeće godine, jedan od simbola Niša, hotel “Ambasador”, biće ponovo otvoren za goste. Hotel u samom centru grada imaće 5 zvezdica, rekao je Ivan Spasić iz “My place” grupe koja je prošle godine kupila “Ambasador”.

  (21) detaljnije
 • mladi

  Političko zapošljavanje demotiviše mlade da ovde traže posao i tera ih iz zemlje

  Nezaposlenost mladih je socijalni fenomen i značajan problem Srbije i našeg grada, smatra docent na Pravnom fakultetu Univerziteta u Nišu Aleksandar Mojašević koji ističe da je razlog tome što je većina mladih na školovanju, ali i što je zaposlenje lakše uz partijsku knjižicu ili poznanstvo. 

  detaljnije
 • Mihajlo Zdravković

  Zdravković: "Cumtobel" će zaposliti više od 1.000 radnika

  Nakon pisanja "Dojče velea" da će austrijski "Cumtobel" u Nišu zaposliti 150 radnika uz subvencije veće od 50.000 evra po radnom mestu, niški većnik Mihajlo Zdravković kaže da je već usvojenim Memorandum o razumevanju sa investitorom predviđeno zapošljavanje oko 1.100 radnika, dok se planirane subvencije i dalje ne znaju.  

  (8) detaljnije
 • Vujacic-foto-Evropski-progres

  “Poslovni ambijent treba da ohrabruje mlade na preduzetništvo”

  Obrazovni sistem koji se ne poklapa sa potrebama tržišta rada, nedostatak prakse i veština koje traže poslodavci, nedovoljno prilika za radna iskustva, loša ekonomska situaciju, ali i strah od nepoznatog, razlozi su visoke stope nezaposlenosti mladih, smatra nacionalni menadžer programa „Evropski progres“ Marko Vujačić.

  detaljnije
 • Nebojsa-Ivkovic

  Frizerski salon otvorio u osamnaestoj - ni od čega napravio nešto

  Skoro svaki drugi ispitanik u Srbiji je u anketi Svetske banke rekao da želi da bude preduzetnik, ali na taj korak nije spreman ni svaki deseti jer čak 85 % anketiranih to smatra rizikom. Nebojša Ivković iz Merošine se u takav rizik upustio čim je dobio diplomu frizera i "ni od čega napravio nešto".

  detaljnije
 • ucenicka kompanija s-mass

  "Preduzetnici se ne rađaju, već stvaraju"

  Vodeći godinu dana učeničku kompaniju, od ideje preko biznis plana, promocije proizvoda i kontakta sa klijentima, pa do zatvaranja, srednjoškolci stiču preduzetnička znanja i pripremaju se za izazove koje nosi promenljivo tržište rada u Srbiji, smatraju u organizaciji „Dostignuća mladih“.

  (1) detaljnije
 • cumtobel

  Dojče vele: “Cumtobel” dobija 50.000 evra po radnom mestu?

  Država Srbija će, kako kažu u menadžmentu “Cumtobela”, dati 8 miliona evra ovoj austrijskoj kompaniji na ime podsticaja i otvaranja novih radnih mesta u Nišu, a pošto oni planiraju da u prvoj fazi uposle 150 radnika, kako piše Dojče vele, to znači da će za svako radno mesto dobiti više od 50.000 evra.

  (18) detaljnije
 • bulatovic

  Gradsko veće: Niš danas najbolje funkcioniše u poslednjih 20 godina

  Za 25% manji rashodi, za 15% veći prihodi, mnogo projekata u planu poput Naučno-tehnološkog parka, nekoliko stranih investicija, preseljenje pruge iz centra Niša, ali i uređenje Tvrđavskog mosta predstavilo je Gradsko veće u godišnjem finansijskom izveštaju. Gradonačelnik Niša Darko Bulatović tvrdi da Niš ima najbolje finansijske rezultate u poslednjih 20 godina.

  (26) detaljnije
 • opstina prokuplje foto lj.m.

  Prokupčani otpuštaju više radnika nego što to država traži

  Iako je Ministarstvo naložilo Opštini da broj radnika na neodređeno smanji sa 802 na 735, prokupački odbornici usvojili su odluku po kojoj se taj broj smanjuje za još 23, pa će u naredna 2 meseca otkaz dobiti 90 radnika iz javnih preduzeća i ustanova. Za 2 i po godine otkazi za još 230 radnika u sistemu lokalne samouprave.

  (3) detaljnije
 • fabrika obojenih metala u prokuplju foto lj.m.

  Fabrika obojenih metala u Prokuplju bez kupca na prvoj licitaciji

  Iako je prethodno bilo interesovanja, niko se nije javio za licitaciju za prodaju imovine Fabrike obojenih metala po početnoj ceni od 222,3 miliona dinara, pa će nekadašnji jugoslovenski gigant sačekati novog vlasnika do septembra, kada će najverovatnije biti zakazana nova licitacija sa istom početnom cenom.

  detaljnije
 • Uskoro rezultati konkursa "Pokreni se za posao" i novac za 100 preduzetnika

  Avgusta će biti poznato ko su stotinu preduzetnika koji će, zahvaljujući programu „Pokreni se za posao“ niške Nevladine organizacije ENECA i kompanije „Filip Moris“, dobiti po 2.000 evra da opreme postojeći ili započnu novi biznis. Od 2.660 prijava svaka četvrta je sa juga Srbije.

  detaljnije