Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Od januara trostruko manji porez za niške poljoprivrednike

Umesto na 8, koliko je bilo dosad, Niš i okolina biće podeljeni na 11 zona, što će, kako kaže sekretar Sekretarijata za lokalnu poresku administraciju Nina Ilić, dovesti do trostrukog smanjenja poreza na poljoprivredno zemljište, pa će i vlasnici parcela manje plaćati državi.

(1) detaljnije
Kukuruz

Šteta od suše u Leskovcu veća od milijardu dinara

Komisija za procenu štete, koju je formiralo Gradsko veće Leskovca, sastavila je izveštaj u kome je, prema njihovoj proceni, ovogodišnja šteta koju su zbog suše pretrpeli poljoprivrednici procenjena na nešto više od milijardu dinara.

detaljnije
Gradonačelnik-i-zamenik-gradonačelnika,-foto-B.A

Devetomesečno izvršenje budžeta u Leskovcu manje od planiranog

Realizacija budžeta u prvih devet meseci ove godine je nešto manje od 2,5 milijarde dinara, što je, prema rečima šefa Odeljenja za finansije grada Leskovca Dalibora Tričkovića, manje od planiranog.

detaljnije
Dodela ugovora privrednicima

Privrednici iz Leskovca dobili pare za kupovinu opreme

Kako bi započeli ili razvili sopstveni biznis 48 malih privrednika iz Leskovca, potpisalo je ugovore o nabavci opreme, čija je prosečna vrednost 2.400 evra.

detaljnije
 • Gorica

  “Gorica” zakupila kapelu Kliničkog centra da bi vraćala dugove

  Da bi vratila dugove niškim javnim preduzećima i dobavljačima, ali i da bi radnici redovno primali platu, kaže direktor Igor Novaković, JKP Gorica je zakupila kapelu Kliničkog centra. Mesečno će iznajmljivanje plaćati 2 miliona dinara, dodaje, a predviđaju da će moći da zarade oko 6 miliona na mesečnom nivou.

  (2) detaljnije
 • bujanovac

  Preševo, Bujanovac i Medveđa bez subvencija za male preduzetnike

  Iako para za subvencije malim i srednjim privrednicima i preduzetnicima ima, kako kaže Koordinaciono telo u Vladi Srbiji, konkurs za subvencije neće biti raspisan u Bujanovcu, Medveđi i Preševu, jer nije usvojen na sednici Vlade.

  detaljnije
 • stipendije

  "Leoni" raspisuje konkurs za stipendiranje 15 niških studenata

  U okviru novouspostavljene saradnje kompanije "Leoni" i niških fakulteta, ukupno 15 studenata Mašinskog, Elektronskog i Ekonomskog fakulteta u Nišu dobijaće 10 meseci po 20 hiljada dinara, a onda će narednih 20 meseci raditi za tu fabriku kablova.

  (6) detaljnije
 • mleko

  Direktor Leskovačke mlekare: Kod nas ima šanse za sve

  Generalni direktor Leskovačke mlekare Atila Horvat pozvao je edukovane mlade ljude koji imaju razumevanja za tehnologiju i koji žele da uče, a žive na teritoriji grada Leskovca da se pridruže ovoj kompaniji, jer njihov cilj jeste da zapošljavaju lokalne kadrove.

  (1) detaljnije
 • rad od kuce

  "Dropšiping" iz Blaca - EU plata za biznis od kuće

  "Zamislite da u decembru sedite kući u toploj sobi dok je napolju minus 20 i pada sneg, a vi pijete čaj i prodajete stvari ljudima iz celog sveta i zarađujete" - ovako 28-godišnji Miloš Vasić iz Blaca, započinje priču o "dropšipingu".

  (4) detaljnije
 • dualno

  Dualnim obrazovanjem lakše do posla i na jugu Srbije

  Tehnička škola „Rade Metalac“, kao i Visoka poslovna škola strukovnih studija u Leskovcu, čiji učenici funkcionalno znanje dokazuju medaljama osvojenim na takmičenjima u zemlji i svetu, primer su, prema ocenama Ministarstva prosvete, da se dualnim obrazovanjem, koje pored teorijskog podrazumeva i plaćenu praksu u firmi, dobija kvalitetno znanje, koje je usklađeno sa savremenim razvojem.

  (5) detaljnije
 • Migranti u Preševu uče stolarski zanat

  Kako bi naučili zanat i stekli sertifikate da bi lakše došli do posla, 6 migranata u Prihvatnom centru u Preševu započelo je obuku za stolarki zanat. Obuka se izvodi u samom Centru i trajaće do kraja godine.

  detaljnije
 • Robot

  Nišlije napravile jeftinog robota koji će pomagati starima u Kini

  Zaposleni u domovima za stare će jednostavnim klikom tablet uređaja moći da pokreću robota koji može da stigne do bilo kog stanara, a koji su napravili mladi studenti i saradnici sa Elektronskog fakulteta u Nišu. Iako su ovi uređaji jako skupi, njihov je izrađen za svega 1.500 evra, a plan je da se masovno prodaje u Kini.

  (8) detaljnije
 • poljoprivreda

  Mladi poljoprivrednici iz Vlasotinca dobili pare od Opštine za proširenje proizvodnje

  Nešto više od 11 miliona dinara, mladi vlasotinački poljoprivrednici do 35 godina starosti, koji su se prijavili na projektu “Za bolju budućnost”, kako kažu u Opštini Vlasotince, dobili su od Vlade Srbije i ove Opštine kao podsticaj za pokretanje ili proširenje proizvodnje.

  detaljnije
 • Lozni kalem fabrika IMI

  Gradonačelnik Niša najavio konkurs za inženjere u fabrici “IMI”

  Na Loznom kalemu, nedaleko od Niške Banje, u toku je izgradnja fabrike “IMI”, koja bi trebalo da bude završena do juna sledeće godine, ali će prvi konkurs za zapošljavanje inženjera, kako je najavio gradonačelnik Niša Darko Bulatović, biti otvoren već početkom proleća. Ipak, on nije mogao da odgovori i kolike će plate imati radnici ove fabrike.

  (4) detaljnije
 • penzioneri-JV

  I od Niša se očekuje da uvede kartice sa kojima penzioneri imaju popuste

  Popuste u trgovinama, apotekama, domovima zdravlja, pozorištima, javnim komunalnim preduzećima i drugim ustanovama, od skoro imaju beogradski penzioneri, a ovakve benificije bi mogli da imaju i penzioneri u Nišu, ukoliko gradsko rukovodstvo prihvati predlog Ministarstva za rad i socijalna pitanja.

  (8) detaljnije