Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Bespovratna sredstva za prokupačke poljoprivrednike

Mašine i oprema za obradu zemljišta, ubiranje i skidanje useva, zaštitu bilja, stočarstvo, pčelarstvo, podizanje novih i obnavljanje višegodišnjih zasada pod voćem i vinovom lozom, kao i bavljenje organskom proizvodnjom, samo su neke od stavki kojima se može konkurisati za subvencionisanje i dodelu bespovratnih podsticajnih sredstava u poljoprivredi na teritoriji Prokuplja. Konkursom kojim se želi pomoći registrovanim poljoprivrednicima otvoren je do 10. novembra, a po prvi put ove godine se izdvaja i deo sredstava za mlade od 18 do 40 godina koji žive u seoskim sredinama.

(1) detaljnije
varioci diplome nsz

Prekvalifikacijom u varioce Nišlije lakše do posla

Tržište rada Niša bogatije je za 14 varilaca koji su završili obuku za ovo zanimanje. U niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje kažu da je ovo jedno od zanimanja za koje postoji tražnja, a ostala koja su u vrhu su tekstilni radnici, pekari, konobari, profesori nemačkog, matematike i farmaceuti.

(9) detaljnije
niš ekspres

Preuzimanje obavljeno: Direktor "Niš ekspresa" kupio i Miškovićeve akcije

Umesto 49%, direktor "Niš ekspresa" Zoran Jovanović od ove nedelje ima 98% akcija preduzeća u kojem je višedecenijski direktor. Firma Gojko Bokić d.o.o, čiji je Jovanović stoprocentni vlasnik, kupila je akcije od "Delta real estate" Miroslava Miškovića, sa kojom su do sada delili vlasništvo nad niškim auto-prevoznikom.

(33) detaljnije
Oficirski dom

Sajam udruženja i projekata za mlade danas u Nišu

Danas od 12 do 14 sati u dvorištu Oficirskog doma biće održan Sajam udruženja koja se bave omladinskom politikom i prezentacija omladinskih projekata. Predstaviće se oko 20 omladinskih udruženja koja će promovisati svoje aktivnosti.

(2) detaljnije
 • Planirani budžet 856 miliona dinara

  Belopalančani isplanirali budžet od 856 miliona, javna rasprava naredne nedelje

  Primedbe i sugestije na šta bi trebalo trošiti novac svih građana, mogu predložiti Belopalančani na javnoj raspravi koja će se održati u utorak, 22. oktobra od 12 sati sati u sali Skupštine opštine. Planirani budžet za narednu godinu je 856 miliona dinara.

  (1) detaljnije
 • posao projekat foto aleksandar kostic

  Poziv mikro i socijalnim preduzećima da se prijave za pomoć u razvoju poslovanja

  "Kreativni karavan" je program prekogranične saradnje na koji su mogu prijaviti mikro i socijalna preduzeća do nedelje, 20. oktobra. Odabrane firme će raditi sa mladim kolegama, navode u udruženju "Mladi ambasadori", koje će im pomoći da razviju održiv biznis model.

  detaljnije
 • Već ugovorena saradnja sa Skandinavskom vojskom

  Radnici "Tigra" traže od države rešenje za privatizaciju fabrike

  Kako bi sprečili da fabrika ode u stečaj, ali i pronašli strateškog partnera, sindikat zaposlenih u državnoj fabrici Tigar AD obratiće se Ministarstvu privrede, a pomoć u rešavanju problema očekuju i od grada. Zaključak Socijalno-ekonomskog saveta Grada Pirota je da se zatraži sastanak u Ministarstvu kako bi se razgovaralo o iznalaženju najboljeg mogućeg rešenja za Tigar .

  (1) detaljnije
 • Toplana dimnjak

  Bulatović: Grad neće odobriti poskupljenje fiksnog dela grejanja

  Da građani Niša koji imaju daljinsko grejanje neće plaćati fiksni deo računa više u odnosu na prošlu godinu, kako je predložila Toplana, rekao je gradonačelnik Darko Bulatović. On je kazao da Gradsko veće neće odobriti predloženo poskupljenje.

  (16) detaljnije
 • Bulatović gradska karta

  Besplatne kartice za besplatan prolazak naplatnih rampi oko Niša

  Nakon što su mnoge Nišlije negodovale što će se putarine, nakon postavljanja novih naplatnih rampi, naplaćivati na ulazima u grad, gradonačelnik Niša Darka Bulatovića najavljuje da će vozači auto-put oko grada moći besplatno da koriste uz specijalne kartice. Sve Nišlije koje imaju automobile imaće pravo na kartice, kako kaže gradonačelnik, neće plaćati njihovu izradu i dobiće ih na kućnu adresu.

  (69) detaljnije
 • spilit

  Italijani otvaraju pogon u Vranju u prostoru iz kojeg je preko noći "nestala" ruska firma

  Da će se ponovo pokrenuti pogon u prostorijama ruskog Spilita - Nefa nameštaja , čiji je vlasnik “preko noći” krajem maja ove godine napustio Vranje, najavljuju iz Kabineta gradonačenika. Prema podacima sa gradskog sajta, u novom pogonu će do kraja 2019. godine posao naći 50, a u narednoj godini još 100 ljudi.

  detaljnije
 • Oko 10.00 posetilaca u Babušnici

  "Vurdijada" za vikend u Babušnici, učestvuje preko 40 izlagača

  Preko 40 izlagača vurde i nešto manje onih koji pripremaju jela nacionalne kuhinje, učestvovaće na ovogodišnjoj “Vurdijadi” - manifestaciji koja promoviše tradicionalni mlečni proizvod Lužničkog kraja po kome je Babušnica poznata. U sajamskom delu učestvovaće 89 izlagača koji će izložiti i prodavati proizvode starih zanata, domaće radinosti i suvenire.

  (14) detaljnije
 • Širi se na Dimitrovgrad i Babušnicu

  Ogranak "Fajnenšl Tajmsa" dodelio 4 nagrade za Slobodnu zonu Pirot

  FDI magazin, koji je deo najvećeg poslovnog časopisa Fajnenšl Tajms, dodelio je Slobodnoj zoni Pirot 4 nagrade - za podršku okolnim područjima, povezanost, proširenje i za podsticaje investitorima. Po prvi put se 11 hektara teritorija Slobodne zone proširuje na nerazvijene i devastirane susedne opštine Dimitrovgrad i Babušnica, a proširenje će, navodi se u obrazloženju, omogućiti otvaranje 121 radnog mesta.

  (3) detaljnije
 • Kapija

  Niška Toplana se još jednom zadužuje kod banke da bi platila gas

  Već tradicionalno, poslovanje Gradske toplane potpomaže komercijalni kredit od 250 miliona dinara. I ove godine posluje se na taj način, kako kaže sekretarka Sekretarijata za komunalne delatnosti Vladislava Ivković, da bi se na vreme platio energent Jugorosgasu.

  (13) detaljnije
 • sajam zapošljavanja prokuplje foto ljubiša mitić

  Na Sajmu zapošljavanja u Leskovcu posao za 300 ljudi

  Nezaposleni ekonomisti, inženjeri, grafički dizajneri, šivači, automehaničari, operateri i ugostiteljski radnici moći će da se prijave za neki od poslova koje će na Sajmu zapošljavanja ponuditi 21 poslodavac. Sajam će se održati u utorak, 15. oktobra od 11 sati u holu Leskovačkog kulturnog centra.

  (1) detaljnije
 • poljoprivreda

  Subvencije za 244 poljoprivrednika iz Medveđe

  Iz opštinskog budžeta je izdvojeno 15 miliona dinara koje će poljoprivrednici iz Medveđe moći da iskoristi za nabavku novih mašina, opreme, podizanje plastenika i objekata. Novac je ukupno dobilo 244 poljoprivrednika.

  detaljnije