Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Grad kupuje 2.500 paketića za prokupačke mališane

Čokoladice, čips, voćni sok, kroasan, slani štapići, smoki samo su neki od proizvoda koje treba da sadrži svaki paketić od ukupno 2.500 njih, za koliko je Grad Prokuplje raspisao nabavku za potrebe Crvenog krsta i Predškolske ustanove “Neven”, a za koje je izdvojeno 1.666.667 dinara.

detaljnije
šine

Ugovor za brzu prugu Beograd - Niš biće potpisan 22. decembra, najavio Mali

Nakon višegodišnjih obećanja, ministar finansija Siniša Mali rekao je u Skupštini Srbije da će sporazum o izgradnji brze pruge Beograd - Niš - Preševo biti potpisan 22. decembra. Vozovi koji se kreću brzinom od 200 kilometara na sat u narednim godinama trebalo bi da počnu da prevoze putnike na toj relaciji.

(9) detaljnije
ultrazvuk

Leskovačka Bolnica dobila ultrazvučni aparat vredan 35.000 evra

Leskovačka Bolnica dobila je novi ultrazvučni aparat čija je vrednost 35.000 evra, a koji će se koristiti za potrebe Službe ginekologije i akušerstva. Time će, kako tvrde u toj ustanovi pacijenti imati mnogo kvalitetnije i bolje zdravstvene usluge.

(4) detaljnije
Blace

Konkurs za jednokratnu pomoć studentima iz Blaca

Redovni studenti druge, treće i četvrte godine sa prosekom ocena 7,5 i više i prebivalištem u Blacu, mogu konkurisati za jednokratnu novčanu pomoć koju dodeljuje Opština. Dokumenta se mogu predati do 23. decembra.

detaljnije
 • šetalište kuršumlija

  Za novogodišnju dekoraciju u Kuršumliji iz budžeta 814.000 dinara

  Novogodišnji zlatno-crveni dirižabl visok 4,2 metra, sneško belić od 2,1 metar, LED pahulje i novogodišnja zvona sa mašnom krasiće gradske ulice u Kuršumliji, za šta je iz lokalnog budžeta izdvojeno 814.000 dinara bez PDV-a, a posao je dobila firma DBA light iz Krnješevca.

  (1) detaljnije
 • prijava za 5000 dinara 3

  Počela prijava za 5.000 dinara

  Mladi od 16 do 29 godina sa srpskim državljanstvom i prebivalištem na teritoriji Srbije od danas mogu da se prijave za jednokratnu pomoć od 5.000 dinara iz budžeta države. Za prijavu su potrebni matični broj, broj lične karte, kao i ime banke gde osoba želi da primi novac.

  (5) detaljnije
 • dimitrovgrad

  Komentari i predlozi za budžet Dimitrovgrada do 5. decembra, javna rasprava 4 dana kasnije

  Primedbe, predloge i sugestije na nacrt budžeta Opštine Dimitrovgrad za 2023. godinu građani te opštine mogu dati do 5. decembra, a 4 dana kasnije održaće se javna rasprava na kojoj će se raspravljati o tome kako će se trošiti novac Dimitrovgrađana i odakle dolaze prihodi.

  detaljnije
 • seoske kuće

  Četiri porodice iz Prokuplja dobile kuće na selu

  Seoske kuće sa okućnicama u prokupačkim selima Žitni Potok, Bregovina, Bajčince i Mala Plana dobiće nove vlasnike, nakon što je nadležno Ministarstvo za brigu o selu odobrilo bespovratna sredstva za njihovu kupovinu. Kuće su dobila dva bračna para u Žitnom Potoku i Bregovini, samohrana majka u Maloj Plani i poljoprivrednica u selu Bajčince, a ukupna dodeljena sredstva države su oko 4 miliona dinara.

  detaljnije
 • solarni paneli

  Solarni paneli na kućama uz subvencije za Prokupčane, Piroćance i Svrljižane

  Prokupčani koji žele da ugrade solarne panele za proizvodnju električne energije na kućama mogu to da urade uz subvenciju Grada do 50% ili maksimalno 420.000 dinara. Kako bi što ekonomičnije trošili toplotnu energiju, projektom je omogućena kupovina i ugradnja kalorimetara, cirkularnih pumpi, termostatičkih ventila i delitelja toplote, a ukupna sredstva za subvencionisanje su 15,2 miliona dinara. Konkurs je otvoren i u Pirotu, dok je u Svrljigu završen i urađena je preliminarna lista.

  (2) detaljnije
 • pare, skripta, mladi

  U četvrtak počinju prijave za 5.000 dinara

  Mladi će od sutra moći da se prijave za jednokratnu pomoć od 5.000 dinara iz budžeta države. Prijave traju do 15. decembra, a prve isplate se očekuju 16. decembra.

  detaljnije
 • NALED Savez za hranu i poljoprivredu 29. nov (2) (1)

  Prijava poljoprivrednih gazdinstava i subvencija u par klikova od 2023. godine

  Uspostavljanje platforme eAgrar najavljeno je za narednu godinu, a više od 450.000 poljoprivrednih gazdinstava moći će da se registruje brže i jednostavnije nego dosada. Takođe, svi poljoprivrednici moći će elektronski da podnesu zahteve za subvencije, zbog čega je uvođenje tog digitalnog rešenja glavni prioritet koji Savez za hranu i poljoprivredu u NALED-u nominuje za novu Vladu, saopštavaju.

  (1) detaljnije
 • putarina

  Putarina poskupljuje, a sa gorivom, južnjacima do Beograda treba i preko 10.000 dinara

  Od 1. januara 2023. godine putarne u Srbiji poskupeće za 9 odsto, najavio je v. d. Direktora JP “Putevi Srbije” Zoran Drobnjak. Putrina od Niša do Beograda će umesto dosadašnjih 890 dinara, iznositi 970 dinara, dok će zajedno sa gorivom, put do prestonice i nazad koštati najmanje od 8.000 u zavisnosti od goriva i potrošnje automobila.

  (27) detaljnije
 • dom zdravlja pirot

  Revizori u Domu zdravlja Pirot - nabavke bez tendera i viša plaćanja od planiranih

  Bez raspisivanja javne nabavke pirotski Dom zdravlja je 2021. godine kupio kancelarijski materijal i zdravstvene obrasce, a mimo pravila za izmene ugovora povećao vrednost druge dve nabavke iz 2020. godine za 1,15 miliona dinara, između ostalog je otkriveno u reviziji poslovanja te institucije koju je uradila Državna revizorska institucija.

  detaljnije
 • opština palilula

  Državna revizija u niškoj Opštini Palilula - preporučeno da ne isplaćuju jednokratne pomoći

  Donošenje rešenja o isplati jednokratne pomoći umesto Centra za socijalni rad, greške u završnom računu, neprijavljeni depoziti koje su ljudi ostavljali na licitacijama, loše evidentirani odbornički dodaci i kašnjenje u pripremi budžeta - neke su od grešaka koje je Državna revizorska institucija uočila nakon kontrole Gradske opštine Palilula još 2016, ali pojedine nisu otklonjene ni posle 6 godina.

  (5) detaljnije
KOMENTAR DANA

SNS Gondola! To nam treba.

Ivan Jović čitalac

Tekst: Poznata sudbina Vrežinskog mosta, biće srušen i novi neće biti izgrađen [anketa]