Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

"Gorica" i Direkcija za javni prevoz - gubitaši među niškim javnim preduzećima

Javno komunalno preduzeće "Gorica" je prethodne godine poslovala sa gubitkom od čak 31 milion dinar, a razlog tome su rezervisane pare za sudske troškove i otpremninu. Pored "Gorice", kako kažu u Sekretarijatu za komunalne delatnosti, sa minusom je u 2018. godini poslovala i Direkcija za javni prevoz i to zbog prestanka prevoza putnika.

(16) detaljnije
taksimetar

Ponovo poskupljuje taksi u Nišu

Umesto dosadašnjih 100 dinara za start, što je cena od pre nekoliko meseci, one koji odluče da se voze taksijem ubuduće će 110 dinara koštati sam početak vožnje, a biće skuplje i čekanje. Taksisti su zadovoljni, ali smatraju da je mogao da se poveća i cena tarifa, koja najnovijom odlukom Gradskog veća nije menjana.

(9) detaljnije
sedišta

Niš planira da iznajmi prostor za manifestacije, kirija do 200.000 mesečno

Prostor u centru Niša površine oko 1.000 kvadrata, sa nekoliko sala, binom i svlačionicama Grad Niš planira da zakupi na period do kraja 2019. godine. Građani bi za ovo, prema gradskom oglasu, mogli da plaćaju do 200.000 dinara mesečno. Potreba za novim prostorom javila se, kako kaže sekretar Sekretarijata za kulturu i informisanje Nebojša Stevanović, jer Nišu manjka prostor za gradske manifestacije.

(11) detaljnije
 • bebe

  Nakon 3 meseca pauze, krajem februara počinje podela vaučera za bebe

  Oko 600 roditelja koji od kraja novembra prošle godine čekaju na vaučere koje dobijaju kao pomoć Grada Niša nakon rođenja deteta, dobiće ih krajem februara, pošto je procedura oko javne nabavke pri kraju, kaže gradska većnica Tijana Đorđević Ilić. Vaučeri vrednosti 10.909 dinara 990 roditelja moći će da iskoristi u "Ready group"-u koji je pobedio na tenderu.

  (3) detaljnije
 • izvoz

  3 okruga sa juga imaju 10 puta veći izvoz u EU nego u Rusiju

  Nišavski, Pirotski i Toplički okrug, prema podacima Regionalne privredne komore za 2018. godinu, u zemlje Evropske unije imaju izvoz vredan milijardu dolara, a u Rusiju, Belorusiju i Kazahstan izvezli su robu vrednu 91 milion dolara. Za razliku od ostatka Srbije, ova 3 okruga imaju u spoljnotrgovinskoj razmeni sa svetom veći izvoz od uvoza.

  (2) detaljnije
 • nevena

  Prodaje se imovina leskovačke “Nevene”

  Deo imovine nekadašnje fabrike kozmetike "Nevena" u Leskovcu prodaje se po početnoj ceni od 108 miliona dinara. Javno nadmetanje zakazano je za 21. mart u 11 sati u Agenciji za licenciranje stečajnih upravnika.

  detaljnije
 • Trg kralja Milana

  Radovi na uređenju centra Niša sredinom godine, Tvrđavski most bez dozvole

  Početak radova na Trgu kralja Milana, koji bi prema raspisanom tenderu Nišlije trebalo da koštaju oko 2 miliona evra, u gradskom Sekretarijatu za investicije najavljuju za sredinu godine. Ipak, Tvrđavski most na Nišavi na rekonstrukciju će morati još da čeka, jer zbog loše dokumentacije, za njega i dalje nema građevinske dozvole.

  (28) detaljnije
 • ugovor

  Ministarstvo odbrane ćuti o navodnom opraštanju “aerodromskog” duga

  Da li, kada i pod kakvim uslovima će zbog poklanjanja Aerodroma “Konstantin Veliki” državi biti raskinut ugovor između Ministarstva odbrane i Grada Niša, kako je ranije tvrdio gradonačelnik Darko Bulatović, u Ministarstvu ne odgovaraju novinarima.

  (6) detaljnije
 • memorandum

  Ispitivanje energetske efikasnosti zgrada niških škola i vrtića za bolju sanaciju

  Većina zgrada škola i vrtića u Nišu staro je i po više od 3 decenije, pa im je rekonstrukcija neophodna, a među prvih 6 gradova u Srbiji koji će pregledati i analizirati energetsku efikasnost tih zgrada, a potom praviti prioritetnu listu onih kojima je potrebna sanacija, našao se i Niš.

  (10) detaljnije
 • euroconfort jug 1 foto aleksandar kostic

  U novoj fabrici obuće u Svrljigu posao za oko 100 ljudi

  Nakon nekoliko meseci priprema, danas je i zvanično otvorena nova fabrika italijanskog investitora u Svrljigu u kojoj će se proizvoditi delovi obuće za tržište Evropske unije. U fabrici trenutno radi oko 40 ljudi, a do kraja naredne godine u ovoj firmi radiće, prema najavama, oko 100 Svrljižana.

  (9) detaljnije
 • skapan limun

  Direktor “Tržnice” službenim kolima išao u Istanbul da kupi limun

  Put Turske direktor niškog Javnog komunalnog preduzeća “Tržnica” Goran Đorđević uputio se službenom “škodom oktaviom” u aprilu prošle godine, a kaže da je u Istanbul išao kako bi ispitao cene proizvoda zbog pokretanja veleprodaje. “Plod” ovog službenog putovanja je kupovina nekoliko tona limuna, a veća količina ovog voća je, prema svedočenjima zaposlenih, bačena umesto da se proda na pijacama.

  (25) detaljnije
 • gradska kuća

  Grad Niš će svake godine biti “pod lupom” državnih revizora

  Kako je u velikim gradovima i najveći priliv novca, od 2019. godine će Državna revizorska institucija svake godine kontrolisati finansije Niša, kao i Beograda, Kragujevca, Novog Sada i drugih većih gradova, kaže predsednik DRI i generalni državni revizor Duško Pejović.

  (6) detaljnije
 • pavle petrović

  Vlast finansira vojsku i policiju nauštrb puteva, pruga, zdravstva i obrazovanja

  Tradicionalnim kamenom temeljcem danas je počela izgradnja stanova za snage bezbednosti u Nišu i Vranju u godini u kojoj je budžet za vojsku i policiju skoro dupliran. Predsednik Fiskalnog saveta Pavle Petrović kaže da Srbiji trebaju javne investicije koji bi podstakle privredni rast, a da to ne donose vojska i policija. Ipak, novinar Miša Brkić tumači da je predsednik Vučić opsednut snagama sile.

  (14) detaljnije