Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Leskovačka Apoteka planira da izdaje lokale, i dalje bez rešenja za velika dugovanja

Objekte koje ima, leskovačka Apoteka počela je da knjiži u katastru nepokretnosti, te je plan da se, kaže v. d. direktora Živorad Denić, ovi lokali izdaju. Prema poslednjim podacima, ovo preduzeće za lekove i zaostale zarade duguje preko pola milijarde dinara i za sada nema rešenje kako će ih isplatiti.

detaljnije
Proizvodni pogon u Drvaru

Počeo da radi “Jumkov” pogon u Drvaru

Novi pogon kompanije “Jumko” iz Vranja u Drvaru počeo je sa proizvodnjom. Trenutno radi 80 žena, do kraja januara biće zaposleno još 20, a onda će pogon imati zaokružen proces proizvodnje. Vranjska kompanija je pogon u Drvaru formiran je uz pomoć Vade Srbije, kao pomoć BiH.

detaljnije
praksa

U Prokuplju stručna praksa za 22 nezaposlena

Priliku da teorijsko znanje stečeno tokom školovanja upotpune praktičnim, kroz realizaciju programa stručne prakse imaće 22 kandidata koja su izabrana na konkursu koji zajednički realizuju Gradska uprava u Prokuplju i Nacionalna služba za zapošljavanje. Vrednost projekta je oko 5 miliona dinara, a kandidati će biti raspoređeni u 9 republičkih i gradskih institucija, ustanova i preduzeća.

(1) detaljnije
naplatna rampa

Počinje naplata putarina na južnom i istočnom kraku Koridora 10

Vozači koji sutra planiraju da prolaze istočnim krakom Koridora 10 ka Bugarskoj ili južnim, od Niša ka Prokuplju, trebalo bi da spreme i novac za putarinu, koja će se, kako kažu u Putevima Srbije, naplaćivati od 19 sati.

(23) detaljnije
 • toplana leskovac

  Besplatno grejanje za najugroženije Leskovčane i u 2020. godini

  Kao i prethodnih, i ove godine domaćinstva sa bolesnim ili nepokretnim članom, kao i oni koji primaju socijalnu pomoć preko Centra za socijalni rad biće oslobođeni plaćanja računa za grejanje.

  detaljnije
 • bela palanka

  Nova korekcija predsednika Opštine Bela Palanka - 350 radnih mesta do 2021. godine

  Prvi čovek Bele Palanke nastavio je sa korigovanjem obećanja o broju zaposlenih koji će dobiti posao u novoj fabrici auto-delova koja bi od juna trebalo da počne proizvodnju. Sada licitira sa brojem od 350 radnika, umesto početnih 500. Pogon u Beloj Palanci otvara austrijska firma TGM Services, gde će se proizvoditi volani za auto-industriju.

  (3) detaljnije
 • psenica

  Niske temperature štete pšenici na topličkim poljima

  Jutarnji mraz i temperature koje su 10 stepeni ispod nule ozbiljno će ugroziti ozime useve, posebno pšenicu, ukoliko je narednih dana ne zaštiti snežni pokrivač, smatraju nadležni u prokupačkoj Poljoprivredno stručnoj službi. Ističu da su se prethodnih dana temperature kretale od -10 do -13 stepeni, te da pšenici preti izmrzavanje bez snega u narednom periodu.

  detaljnije
 • Dom zdravlja

  Počinje prva faza radova na zgradi Doma zdravlja u Prokuplju

  Sređivanje fasade, stolarije, rekonstrukcija krova, uređenje klimatizacije, samo su neki od poslova koji će se u narednih 240 dana raditi na zgradi prokupačkog Doma zdravlja u okviru prve faze radova na uređenju i privođenju nameni prostora od oko 30.000 kvadrata, gde će se, nakon završetka, preseliti Opšta bolnica. Vrednost radova je oko milijardu dinara sa PDV-om koje obezbeđuje Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima.

  detaljnije
 • Trg Niška Banja

  Raskinut ugovor sa firmom koja je sređivala Trg u Niškoj Banji

  Zato što su probili sve rokove za rekonstrukciju Trga u Niškoj Banji, raskinut je ugovor sa leskovačkom firmom Sistem SNL Graditelj, potvrdio je predsednik Opštine Dejan Jovanović. Kaže da ubrzano rade na tome da raspišu tender za izbor novog izvođača, koji će završiti započeto popločavanje centra i rekonstrukciju fontana.

  (11) detaljnije
 • koridor 10

  Zorana Mihajlović: Biće proveren svaki dinar za izgradnju Koridora 10

  Iako celokupni radovi na Koridoru 10 još nisu završeni, te se ne zna koliko će još novca za to biti potrebno, ministarka Zorana Mihajlović kaže da će svaki utrošen dinar biti proveren. Do sada je u izgradnju istočnog i južnog kraka potrošeno preko milijardu evra.

  (7) detaljnije
 • Fabrika "Olimpias group"

  Otpuštanja u niškoj fabrici koja radi za "Beneton", u Upravi kažu zbog sezonskih poslova

  Oko 40 radnika niškog Olimpiasa , koji posluje za italijanski Beneton , krajem prošle godine ostalo je bez posla, a kako saznajemo razlog je reorganizacija i gašenje dela proizvodnje. I ostali strahuju da bi mogli da dobiju otkaz, ali iz Uprave fabrike uveravaju da novih otpuštanja neće biti i kažu da je reč o "normalnim fluktuacijama tipičnim za tržište mode".

  (8) detaljnije
 • poljoprivreda

  Milion dinara za mlade parove koji bi da se bave poljoprivredom u Bojniku

  Mladi bračni parovi koji žele da pokrenu poljoprivrednu proizvodnju u Bojniku, moći će da se prijave za podsticajna sredstva koje će dodeljivati lokalna samouprava. Iz budžeta će za nova poljoprivredna gazdinstva biti izdvojeno milion dinara.

  (4) detaljnije
 • radna knjizica

  Inspekcija rada zatekla 43 radnika "na crno" u Pirotskom okrugu

  Za poslednja 3 meseca 2019. godine, prilikom redovnih i vanrednih inspekcijskih kontrola u Pirotskom okrugu, inspektori rada zatekli su 43 osobe u “radu na crno”. U istom periodu oduzeto je 184 kubika ogrevnog drveta, a podnete su 2 krivične prijave zbog bespravne seče i prodaje.

  detaljnije
 • autobus

  I posle žalbe "Ćurdića" zbog diskvalifikacije Direkcija nastavlja tender za prevoz

  Pošto nije poštovao prethodni ugovor oko prevoza Nišlija, ponudu Ćurdića da se njihovi autobusi opet voze niškim ulicama Direkcija za javni prevoz nije ni razmatrala. Zato je ovaj prevoznik podneo žalbu Komisiji za zaštitu prava ponuđača sa namerom da ospori tender. U Direkciji su uvereni da će žalba biti “oborena”, pa saradnju sa novim prevoznicima nastavljaju uprkos njoj.

  (34) detaljnije
 • VAK_0894

  Kinezi kupili zemljište kod “Leonija” za izgradnju nove fabrike

  Iako je izmenjen i Plan generalne regulacije kojim se izmešta put kako bi se dve parcele spojile i napravila veća površina za izgradnju kineske fabrike “Šinju” u Nišu, Kinezi su za sada kupili samo jednu parcelu, sa jedne strane puta. Početak izgradnje najavljen je u naredna 3 meseca.

  (13) detaljnije