Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

U Pirotu najavljeno otvaranje fabrike turske konfekcije i zapošljavanje 300 ljudi

Da firma Makaron čiji je vlasnik iz Turske planira otvaranje pogona u Pirotu u martu i zapošljavaje 300 radnika, najavljuje zamenik gradonačelnika Miloš Colić. Reč je o konfekciji koja proizvodi odeću za poznate marke, a već dugo ima pogone u Velikoj Plani.

(7) detaljnije
aerodrom

Niški aerodrom zabeležio ogroman pad u broju putnika tokom 2020. godine

Epidemija virusa korona snažno je pogodila i avio-industriju, a jedini aerodrom na jugu zemlje, niški "Konstantin Veliki", zabeležio je u godini za nama pad od 63 % putnika u odnosu na godinu ranije, pokazuje statistika ove vazdušne luke.

(21) detaljnije
jumko-vranje.jpg

Desetine radnika bez ugovora, iz "Jumka" kažu privremeno

Da je sa 82 radnika na privremeno-povremenim poslovima "Jumko" iz Vranja raskinuo ugovor prenose Info Vranjske pozivajući se na izvore iz sindikata, a predsednik Nadzornog odbora Branislav Popović kaže da nije bilo otpuštanja u Jumku. Popović uverava da će oni kojima je istekao ugovor, a koji su angažovani preko agencije, sigurno biti pozvani da potpišu novi, jer tvrdi da posla ima.

(1) detaljnije
novac pare dinari

Firma iz Vranja sa preko milijardu dinara najveći poreski dužnik sa juga Srbije

Akcionarsko društvo u stečaju "Zavarivač" Vranje najviše od svih firmi sa juga duguje državi za porez, sudeći po podacima iz spiskova Poreske uprave Republike Srbije. Na prvo mesto dužnika sa juga to akcionarsko društvo dospelo je sa preko milijardu dinara duga, a podaci pokazuju da su za njom sa juga najveći poreski dužnici i niška "MIN Vagonka", "Srbijaturist" Niška Banja i Industrija odeće "Prvi maj" Pirot.

(9) detaljnije
 • muzicar-foto-akostic

  Radnici u "sivoj" zoni nevidljive žrtve pandemije, mnogi preduzetnici na "staklenim nogama" do januara

  Pandemija virusa korona potpuno je promenila privredu i način rada, a mnoge firme i preduzetnici u Srbiji opstali su zbog subvencija kojima su se obavezali da će raditi i neće davati otkaze do januara. Zato će se tek u novoj godini znati prave posledice krize i koliko ljudi ostaje bez posla. Zbog mera koje su uvedene ugrožen je turistički i ugostiteljski sektor, dok su žrtve i brojni radnici koji nisu vidljivi u statistici - honorarci i oni bez ugovora za stalno.

  (9) detaljnije
 • Skupština Prokuplja

  Poslednja sednica Skupštine Prokuplja ove godine, na dnevnom redu koncesija Apoteke

  Ukoliko većina odbornika prokupačke Skupštine da saglasnost na sutrašnjoj sednici, gradska Apoteka u Prokuplju mogla bi početkom naredne godine da dobije koncesionara koji će, kako stoji u javnom pozivu, imati obavezu da finansira, upravlja i obavlja farmaceutske delatnosti u Prokuplju i drugim mestima Topličkog okruga u kojima ova ustanova ima svoje objekte. Koncesija se daje na period od 15 godina onome ko ponudi najvišu koncesionu naknadu, uz obavezu privatnog partnera da nastavi delatnost ustanove.

  (3) detaljnije
 • TigarTyresJV

  Tri kompanije sa juga Srbije na listi 15 najvećih izvoznika

  Preko 332 miliona evra je vrednost izvoza pirotskog Tigar tajersa za period od početka godine do novembra, čime je napredovao za jedno mesto i sada se nalazi na 2. mestu liste najvećih izvoznika u Srbiji. Na listi Ministarstva finansija od 15 najvećih izvoznika sa juga zemlje nalaze se i Filip Moris i Leoni iz Prokuplja.

  (4) detaljnije
 • kedrovi

  Krediti veći od milion evra odobreni “Mediani” i Vodovodu, većnik očekuje neznatne gubitke

  850.000 evra kreditnog zaduženja za tekuću likvidnost je Gradsko veće odobrilo JKP “Naissus”-u, a 235.000 evra JKP “Mediana” za nabavku opreme. Za Vodovod je kažu, to samo sigurnost i novac će trošiti jedino ukoliko poslovanje krene po zlu, a većnik Miroslav Đokić kaže da devetomesečni izveštaji pokazuju da sva preduzeća posluju u skladu sa planom.

  (27) detaljnije
 • sednica

  Usvojen budžet Blaca - za vlast razvojni, za opoziciju rasipnički

  Odbornici blačke Skupštine usvojili su budžet za 2021. godinu koji je za oko 40 miliona smanjen od prošlogodišnjeg i iznosi nešto preko 388 miliona dinara. Dok vlast u ovoj opštini, koju samostalno ima SNS, smatra da je budžet razvojni i da će veći deo novca biti utrošen za infrastrukturu, 6 odbornika opozicije kažu da se radi o loše planiranom trošenju novca gde su najvažnija stavka 40 odsto povećani izdaci za plate.

  detaljnije
 • gradska kuća

  Samo u Nišu - građani na javnu raspravu o budžetu pozvani posle usvajanja budžeta

  Javne rasprave o budžetu, kakva je predviđena Statutom Grada i dobrom praksom lokalnih samouprava, u Nišu ove godine nije bilo, ali je na sajtu Grada 22. decembra, 11 dana od usvajanja budžeta na Veću, osvanuo Zaključak o održavanju javne rasprave koji je navodno usvojen 10. decembra na sednici Veća na koju novinari nisu bili pozvani, niti javnost obaveštena o njenom održavanju.

  (11) detaljnije
 • Divljana

  Još 1,2 miliona dinara za troškove i plate u “Divljani”

  Kako bi se pokrili dugovi nastali do kraja novembra, a koji se, kako je rekla sekretarka Sekretarijata za obrazovanje tiču redovnih troškova i zaostalih plata, na račun “DIvljane” biće uplaćeno nešto više od 1,2 miliona dinara. Ovo je četvrti transfer para iz gradskog budžeta ka ovoj instituciji u poslednjih godinu dana.

  (5) detaljnije
 • vlasotince

  Vlasotince proširuje industrijsku zonu, očekuju kompanije iz automobilske industrije

  Postoji veliko interesovanje investitora, pre svega stranih, koji su iskazali želju da grade nove kompanije iz automobilske industrije, kaže šef Odeljenja za privredu i urbanizam Marinko Đorđević, zbog čega će zona u selima Stajkovce i Gložane od naredne godine biti proširena za 60 hektara, a od danas je omogućen i javni uvid nacrta plana i detaljne regulacije radne zone.

  detaljnije
 • merošina opština

  Opština Merošina bez javne nabavke plaćala kafane i medije, utvrdili revizori

  Kontrola državnih revizora utvrdila je da Opština Merošina nije raspisivala javne nabavke, niti je komisija birala najbolje ponuđače, ali je zato za ugostiteljske usluge u 2018. i 2019. godini dala skoro 3 miliona dinara na ovaj nezakonit način. Tome treba pridodati, piše u izveštaju, još toliko za reprezentaciju, ali i 877.000 za medijske usluge, takođe bez tendera. Ukupno je u te dve godine bez tendera potrošeno 9,38 miliona dinara.

  (6) detaljnije
 • toplana leskovac

  Većina leskovačkih javnih preduzeća gubitaši, najavljuju veće cene usluga

  Od osam javnih preduzeća kojima rukovodi Grad Leskovac, njih pet posluje sa gubicima, pokazuju izveštaji direktora koji su podneli odbornicima leskovačke Skupštine na poslednjoj sednici. Kao jedno od rešenja za gubitaško poslovanje, iz svih preduzeća najavljuju povećanje cena usluga, a odbornik opozicije Nebojša Cakić kaže da je to uvod u privatizaciju.

  (42) detaljnije
 • pantelej

  Budžeti niških opština za narednu godinu uglavnom za plate, ali i za socijalu, turizam i natalitet

  Svih 5 niških opština usvojilo je budžete za narednu godinu, a najveći je onaj u Opštini Medijana - oko 200 miliona dinara. Novac koji se daje iz gradske kase ostao je na istom nivou kao i prošle godine, a sa parama koje imaju, niške opštine u najvećoj meri platiće zaposlene. Ostaće nešto i za male infrastrukturne radove, komunalno uređenje, pomoć socijalno ugroženim stanovnicima, ali i razvoj turizma u Niškoj Banji ili pronatalitetnu politiku u Medijani.

  (22) detaljnije