Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Posle pogibije dvoje iz okoline Aleksinca, EPS podseća na popust za ugrožene

Zbog tragedije koja se juče dogodila u okolini Aleksinca, kada su majka i dete stradali od strujnog udara, Elektroprivreda Srbije “moli socijalno ugrožene da se prijave i dobiju besplatne kilovate", jer je opasno da se, zato što nemaju para, nelegalno priključuju na mrežu.

detaljnije
Selidba Apoteke Higije

Lokalna vlast rasprodaje gradske lokale i stanove u centru Niša

Čak 10 lokala u strogom centru Niša, među kojima je i onaj u kojem je decenijama bila smeštena gradska apoteka “Higija”, biće prodati na javnoj licitaciji. Pored poslovnog prostora, Grad rasprodaje i tri stana, ali i dve stambene zgrade.

detaljnije
dib

Sremska mlekara i zvanično novi vlasnik Duvanske industrije Bujanovac

Po ceni od 686.374 evra Sremska mlekara, kako piše na sajtu Ministarstva privrede, kupila je 57,93 % kapitala Duvanske industrije u Bujanovcu, a kako je ranije Južnim vestima rekao direktor Sremske mlekare Rade Basta, ideja je da DIB oživi i da se ponovo proizvode cigare na krajnjem jugu Srbije.

detaljnije
 • sajam

  Sajam preduzetništva jugoistočne Srbije biće održan u Nišu

  Stvaranje prilika za regionalnu saradnju u preduzetništvu, stimulisanje poslovnog povezivanja privrednika jugoistočne Srbije, kao i promocija preduzetništva i mogućnost samozapošljavanja, osnovni su ciljevi Sajma preduzetništva jugoistočne Srbije, koji će biti održan u niškoj hali “Čair” 13. aprila od 10 do 19 sati.

  detaljnije
 • Umesto nijednog, možda će Niš imati čak dva akva-parka; foto: commons.wikimedia.org/EforieAquaPark

  Najavljena izgradnja još jednog akva-parka u Nišu kod hotela “Nais”

  Iako je izgradnja akva-parka u Nišu najavljivana bezbroj puta, a do danas nijedan nije izgrađen, uskoro bi Nišlije mogle da provode letnje dane u vodenim parkovima na dve lokacije, jer će pored parcele u Niškoj Banji, najverovatnije i pored hotela “Nais” biti izgrađen moderan akva-park.

  detaljnije
 • autobus

  Direkcija za javni prevoz Niša kupuje autobus na gas

  Zbog unapređenja javnog prevoza, zbog očuvanja životne sredine, ali i zbog smanjenja troškova, kako kaže direktor Direkcije za javni prevoz Niš Saša Petronijević, ova ustanova kupuje jedan autobus na metan.

  detaljnije
 • dačia doker

  Niški Vodovod kupio “dačije” na tenderu napisanom za "dačije"

  JKP “Naissus” kupio je 4 kombija “dačija doker”, koji su plaćeni oko 6 miliona dinara, na tenderu koji je bio napisan tako da su samo "dačije" i mogle da se kupe. U ovom preduzeću kažu da je sve urađeno po zakonu i da će se kombiji koristiti “u skladu sa sektorskim potrebama preduzeća".

  detaljnije
 • jocic

  Niške porodice vraćaju dug firme koja im je nelegalno prodala stanove

  Iako je zgrada u Ulici Ćirila i Metodija 17 bila pod hipotekom, firmu “Geoprojekt group” to nije sprečilo da prodaje stanove u njoj. Stanari tvrde da prilikom kupovine nisu znali da postoji hipoteka, a banka da bi naplatila dug firme čiji je račun u blokadi, prodaje stanove Nišlija. Izvršitelj Miodrag Grujović kaže da su porodice prevarene i "da je pravo pitanje kako vlasnici firme već nisu u zatvoru".

  detaljnije
 • Sajam otvoren do subote 1. aprila do 15 sati; foto: JV

  Otvoren niški Sajam turizma, posvećen i Nišlijama i stranim turistima

  Štandovi na kojima bake prodaju svoje rukotvorine, postavka na kojoj se mogu probati vina sa juga Srbije ili da se degustira hrana, ali i klasična ponuda svakog Sajma turizma, pa i niškog, a podrazumeva predstavljanje turističkog potencijala i mnogo letnjih aranžmana, uglavnom do Grčke, Nišlije mogu, između ostalog, da vide u hali “Čair” do subote 1. aprila.

  detaljnije
 • Akva-park

  Parcela kod Niške Banje priprema se za gradnju akva-parka

  Posle Pisma o namerama koje je Grad prošle godine potpisao sa firmom “Aquaterra Solutions”, Kancelarija za lokalni ekonomski razvoj (KLER) radi Elaborat o opravdanosti otuđenja zemljišta na Loznom kalemu. Kako objašnjavaju, iako će dokument biti urađen na osnovu Pisma o namerama već zainteresovanog investitora, akva-park će graditi onaj ko ponudi najbolje uslove.

  detaljnije
 • dib

  Sremska mlekara kupuje Duvansku industriju Bujanovac

  Jedini ponuđač za kupovinu Duvanske industrije u Bujanovcu je Sremska mlekara, čiji je direktor Rade Basta, koji istu funkciju obavlja i u niškom Fudbalskom klubu Radnički i blizak je saradnik Ivice Tončeva. Kako kaže, planovi za DIB su veliki, a ideja je da se pokrene i proizvodnja duvana u ovom delu Srbije.

  detaljnije
 • elektronika

  Potpisan ugovor o izgradnji fabrike za auto-industriju u Niškoj Banji

  U narednih 10 godina bi trebalo da bude zaposleno 1.250 Nišlija u kompaniji "Integrated Micro-Electronics Inc.", koja je jedan od vodećih svetskih proivođača elektronske opreme za automobile.   U Niškoj Banji je potpisan ugovor između Ministarstva privrede i pomenute kompanije, koji predviđa izgradnju fabrike u Nišu.

  detaljnije
 • Više para za nerazvijene opštine na jugu Srbije; foto: Wikipedia

  Posebni uslovi za subvencionisanje malih preduzeća u nerazvijenim opštinama

  Oni koji bi da pokrenu sopstveni biznis, a nemaju dovoljno para za to, mogu da konkurišu na neki od dvadesetak aktivnih programa za subvencionisanje malih i srednjih preduzeća. Programe nude Nacionalna služba za zapošljavanje, Razvojna agencija i Fond za razvoj, a uslovi su povoljniji za nerazvijene opštine, kakvih je mnogo na jugu Srbije.

  detaljnije