Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

"Pčelicini" vrtići poskupljuju za 30 posto

Roditelji će boravak dece u predškolskoj ustanovi “Pčelica” ubuduće plaćati znatno više, jer će ta usluga poskupeti za trećinu. Pravdajući poskupljenje direktor "Pčelice" Zoran Jonić je rekao da su u pitanju "ekonomski razlozi", dodajući da se "cena nije menjala od februara 2013. godine".

detaljnije
Radnici gorice

Za još 19 radnika “Gorice” otkaz ili posao u drugom javnom preduzeću

Posle najnovije sistematizacije koja predviđa 53 radnika manje, 30 se dobrovoljno javilo da ode iz "Gorice", 4 odlazi u penziju, dok je za još 19 radnika neizvesno hoće li biti tehnološki višak ili će ih angažovati u drugim javnim preduzećima. 

detaljnije
objedinjena naplata

Umesto na 60, dugovanje prema Vodovodu na 24 rate

Iako je prvobitno bilo rečeno da će Nišlije sve dugove za komunalije moći da plate reprogramom na 5 godina, u JKP “Objedinjena naplata” sada kažu kako to ne važi za Vodovod, čiji dugovi moraju da se izmire u najviše 2 godine. Dok građani negoduju, u “Objedinjenoj naplati” kažu da ovo “ne menja mnogo stvari”.

detaljnije
 • Granični administrativni prelaz Merdare

  Počela izgradnja novog "integrisanog prelaza" između Kosova i Srbije

  Dok kosovski mediji uveliko pišu o tome da je u skladu sa Briselskim sporazumom iz 2011. otpočela izgradnja "graničnog prelaza" kod Merdara, a srpski da je reč samo o "prelazu", Vlada Srbije se još nije javno oglasila.

  detaljnije
 • Doljevac pijaca

  Pukovčani dobijaju modernu pijacu iz donacije EU i Švajcarske

  Moderna, natkrivena pijaca sa 180 tezgi i lokalima, počinje da se gradi u Pukovcu kod Doljevca, na prostoru stare pijace. U naredna tri meseca bi trebalo da bude završeno skoro pola posla.

  detaljnije
 • Radnici traže hitan razgovor sa Vučićem; ilustracija; foto: Vanja Keser

  Ni Vučićevo obećanje nije ispunjeno, radnici i dalje bez para i rešenja

  Iako im je premijer Aleksandar Vučić prilikom posete Nišu u oktobru obećao da će isplata zaostalih plata radnicima propalih niških preduzeća početi krajem 2016. godine, to se nije dogodilo. U Ministarstvu privrede su radnicima rekli da “nema para i ne zna kada će ih biti”.

  detaljnije
 • Šansa za studente i preduzetnike

  Otvoren konkurs za studente i preduzetnike, najboljima novčana nagrada

  Studenti završnih godina osnovnih, master i doktorskih studija, kao i preduzetnici sa teritorije Nišavskog okruga do 3. marta mogu da se prijave na konkus “Academic to Business” kako bi se međusobno povezali i kako bi studenti kroz obuku i rešavanje poslovnih zadataka stekli praktično iskustvo.

  detaljnije
 • Jumis dodela nagrade Virtus

  “Yumis” nagrađen za filantropiju

  Zbog toga što finansijski podržava sportska udruženja, Univerzitet u Nišu, izviđače i razne kulturne manifestacije u gradu, firma “Yumis” poznata po proizvodnji supa, začina i drugih prehrambenih proizvoda, dobila je nagradu za filantropiju "Trag fondacije". 

  detaljnije
 • Svečano otvaranje pumpe

  Gradsko rukovodstvo na otvaranju pumpe koja je zabrinula građane

  Benzinska pumpa u Ulici Jovana Ristića, zbog koje su pre više od 4 godine, kada su počeli prvi radovi na placu, stanovnici ovog dela grada strahovali, jer nisu bili sigurni da li je ekološki bezbedno da bude u blizini njihovih kuća, svečano je otvorena u prisustvu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića, njegovog zamenika Miloša Banđura i načelnika Gradske uprave Ljubiše Janića.

  detaljnije
 • izvoriste milan toplica foto lj.m.

  Umesto u flaše, mineralna voda kod Prokuplja otiče u oranice

  Voda sa nekoliko termomineralnih izvora u selu Viča kod Prokuplja koja se pod nazivom "Milan Toplica" prodavala širom bivše Jugoslavije, već desetak godina otiče u obližnje oranice i reku Toplicu. Sadašnji vlasnik, ni pored ponuđene pomoći Opštine, ne želi da pokrene proizvodnju.

  detaljnije
 • kuca na laptop

  I ove godine stručna praksa za nezaposlene Nišlije

  Nišlije koje su bez posla, bez obzira na starost i sa najmanje završenom srednjom školom, i ove godine će moći da se prijave na program stručne prakse i da do godinu dana budu zaposleni kod privatnika ili u javnom sektoru. Oni koji završe ovaj program, navode u NSZ, moći će da polažu stručni ispit.

  detaljnije
 • Regionalna privredna komora u Banovini

  Novo rukovodstvo i obavezno članstvo u Privrednoj komori

  Regionalna privredna komora u Nišu, od 1. janura je, izmenom Zakona, ogranak republičke Komore. Na njenom čelu je nekadašnji funkcioner G17 i URS Aleksandar Milićević Pile, koji je bio i ekonomski savetnik u Ambasadi Srbije u Bugaskoj. 

  detaljnije