Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Pirotski okrug predstavljao Srbiju na sastanku u Sofiji

Na sastanku lokalnih lidera 16 zemalja centralne i istočne Evrope (CIEZ) i Kine u Sofiji, Srbiju su predstavljali predstavnici lokalnih samouprava Pirota, Dimitrovgrada, Bele Palanke i Babušnice, koji su predstavii svoje potencijale kolegama iz Evrope i sa dalekog istoka.

detaljnije
Po oceni cenjenog magazina najbolji u Evropi

Slobodna zona Pirot izabrana za najbolju u Evropi i treću u svetu

Po oceni stručnjaka FDI magazina , koji je deo najvećeg poslovnog časopisa Fajnenšl Tajms , Slobodna zona Pirot najbolja je u Evropi, a u rangiranju u celom svetu nalazi se na visokom trećem mestu. Direktor Dragan Kostić kaže da je to ogromno priznanje za sve zaposlene.

(3) detaljnije
izobilbord

Idejom da plakate pretvore u izolaciju, Nišlije pobedile na takmičenju preduzetništva

Dvojica mladih Nišlija, Vojislav Kevrešan i Filip Lazarević, osmislili su kako da plakati koji se po svuda lepe po gradu i predstavljaju ruglo i otpad budu iskorišćeni za pravljenje termoizolacionih ploča, sa idejom da ova izolacija bude besplatna za socijalno ugrožene porodice. Tim projektom nedavno su pobedili na takmičenju za mlade na temu socijalnog preduzetništva "Social Impact Award“.

(2) detaljnije
privrednici medvedja

Privrednici iz Medveđe dobili novac za kupovinu opreme

Novac koji mogu iskoristiti za nabavku opreme, u proseku po 2.400 evra za započinjanje ili dodatni razvoj sopstvenog biznisa, dobilo je 15 zanatlija, poljoprivrednika i privrednika uslužnih delatnosti iz Medveđe. Za njih će, pored novca, biti organizovane poslovne i stručne obuke.

detaljnije
 • Gadžin Han google maps

  Javna rasprava o budžetu Gadžinog Hana najavljena u poslednji čas

  Da se javne rasprave o najvažnijem godišnjem dokumentu lokalne samouprave održavaju samo "radi reda", pokazuje primer Gadžinog Hana, gde je javnost pozvana da da svoje predloge samo dan i po pre ovog događaja. Stručnjaci iz "Transparentnosti Srbija" kažu da je zakonski rok 15 dana, kako bi svi koji žele da učestvuju u raspravi imali dovoljno vremena da se informišu.

  (1) detaljnije
 • Leoni

  "Juri" i "Šinvonu" istekli ugovori sa državom, efekti poslovanja skoro nevidljivi

  Fabrikama kojima su plaćeni milioni da otvore pogone na jugu Srbije, kao što su " Jura", "Šinvon" ili "Leoni" , u kojima radnici uglavnom motaju kablove, istekli su ugovori sa državom, pa bi svakog dana mogli da se “spakuju i odu” i pored miliona evra koje su dobili iz budžeta. Stručnjaci ističu da je ovakav model subvencionisanja koji se praktikuje već godinama - loš, ekonomski neisplativ i bez efekta.

  (17) detaljnije
 • sasa prokopovic privrednik

  Leskovački privrednici dobili novac za kupovinu opreme

  Kako bi započeli ili razvili sopstveni biznis, mali privrednici iz Leskovca, njih 21, potpisalo je ugovore o nabavci opreme, čija je prosečna vrednost 2.400 evra.

  detaljnije
 • foto

  Čuvaju rasu balkanskog magarca od izumiranja i pakuju mleko koje leči

  Veterinar i veliki zaljubljenik u autohtone rase domaćih životinja Sergej Ivanov pokrenuo je pre 13 godina na Staroj planini farmu na kojoj uzgaja balkanske magarce, sa namerom da očuva rasu kojoj je brojnost veoma opala. Tako je nastalo poljoprivredno gazdinstvo Ivanov i farma magaraca na kome radi čitava porodica.

  (5) detaljnije
 • aerodrom

  Niški i beogradski aerodrom potpisali ugovor o saradnji

  Sporazum o poslovnoj saradnji, u oblastima tehničkog i tehnološkog razvoja, kao i usavršavanja zaposlenih, potpisali su generalni direktor beogradskog aerodroma "Nikola Tesla" Saša Vlaisavljević i v. d. direktora JP "Aerodrom Niš" Dušan Knežević.

  (9) detaljnije
 • barometar

  Pijačne cene voća i povrća dostupne na sajtu "Tržnice", uskoro i onlajn kupovina

  Nišlije koje planiraju da kupe voće i povrće više ne moraju da odlaze od pijace do pijace u potrazi za najpovoljnijim cenama, jer je na sajtu "Tržnice" odnedavno dostupan pijačni barometar, koji se ažurira na dnevnom nivou. Pored toga, direktor "Tržnice" Goran Đorđević najavljuje i opciju za onlajn kupovinu u bliskoj budućnosti, kao i pretragu garderobe i druge robe koja se prodaje na tezgama i lokalima u sklopu pijaca.

  (4) detaljnije
 • Milan-Ivković-Unique-workshop--Foto-A.-Stojanović

  Od "bolesnog" drveta i starih aparata pravi jedinstvene stone lampe

  Iako se često može čuti da zanatske radionice odumiru, te da mladi nisu zainteresovani za njih, mladi arhitekta Milan Ivković u Nišu skoro dve godine stvara biznis neobičnim lampama koje pravi od ručno obrađenih komada “odbačenog” drveta, a u koje kombinuje delove starih kućnih aparata.

  (4) detaljnije
 • radijator

  UPSS: Nekoliko građana tužilo nišku "Toplanu" tražeći nadoknadu štete

  Zbog toga što je "Gradska toplana" dve sezone pogrešno naplaćivala grejanje, što je utvrdio i državni revizor, prema rečima Saše Kostića, predsednika Udruženog pokreta slobodnih stanara, petoro korisnika je protiv ovog preduzeća podnelo tužbe Osnovnom niškom sudu. Oni traže da im se nadoknadi šteta koju im je "Toplana" nanela.

  (9) detaljnije
 • Prosveta-foto-čitalac

  "Prosveta" - od najveće izdavačke kuće na jugu Srbije ostale ruševine

  Niško preduzeće čija istorija razvoja je trajala osam decenija - "Prosveta", sa najjačom izdavačkom delatnošću južno od Beograda, sada je samo ruševina koja čeka stare vlasnike. Zbog restitucije, stečaj ovog preduzeća još nije završen, a neki od radnika i dalje čekaju svoje plate.

  (6) detaljnije
 • terasteel

  Fabrika za proizvodnju sendvič-panela u Leskovcu pokreće novu proizvodnu liniju

  Rumunska kompanija za proizvodjnu sendvič-panela TeraSteel , u fabrici u Leskovcu otvorila je novu proizvodnu liniju. Investicija je vredna 6 miliona evra, a posao će u ovoj fabrici naći još dvadesetak Leskovčana.

  (1) detaljnije