Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Grad Pirot kupio na licitaciji umetnička dela iz "Prvog maja" i hotel ispod tribine stadiona

Po početnoj ceni nešto većoj od 25 miliona dinara, kako je objavila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika, Grad Pirot postao je vlasnik vrednih umetničkih dela iz fonda nekadašnje fabrike Prvi maj, kao i ugostiteljskog objekta "Stadion" koji se nalazi ispod tribine Gradskog stadiona u Pirotu.

(1) detaljnije
Toplana

Predloženo poskupljenje grejanja u Nišu zbog povećanja cena energenata

Zbog toga što su poskupeli gas, mazut i lož ulje, objašnjavaju iz niške Gradske toplane , oni su Gradu predložili da se uveća cena varijabilnog dela računa za grejanje za 11,6%, odnosno za 56 para po kilovat-satu. Direktor Toplane Predrag Milačić kaže da nije reč o velikom poskupljenju i da će nova cena primenjivati od decembarskih računa.

(69) detaljnije
keš

U opštinama na jugu Srbije plata niža od republičkog proseka, viša samo u niškoj Medijani

Od 35 opština na jugu Srbije čak 34 u septembru nisu dostigle prosečnu republičku platu od 65.218 dinara, pokazuju podaci Zavoda za statistiku. Jedino je zarada u niškoj Opštini Medijana iznad proseka i iznosi 71.789 dinara, dok su najniža primanja na jugu u Bojniku - 44.677 dinara.

(16) detaljnije
fabrika

Zbog smanjenog obima posla skoro 70 radnika fabrike "Autostop" u Leskovcu proglašeno tehnološkim viškom

68 radnika fabrike za proizvodnju patosnica i presvlaka za auto-sedišta ”Autostop” proglašeno je tehnološkim viškom, potvrdio je za Južne vesti menadžer fabrike Igor Rajković, koji je kao glavni razlog naveo loše stanje u auto-industriji, izazvano pandemijom korona virusa. Rajković ističe i da je svim radnicima odmah ponuđen ugovor u kompaniji ”Leskobegs” i da je većina radnika te ugovore prihvatila.

(4) detaljnije
 • Gradska uprava Vranje

  Javna rasprava o budžetu Vranja 30. novembra, predlozi se šalju i mejlom

  Svoje mišljenje, predloge i sugestije o tome za šta bi trebalo odvojiti novac u budžetu Vranja za 2022. godinu, građani će moći da iznesu u utorak, 30. novembra u velikoj sali Skupštine grada. Početak javne rasprave o Nacrtu odluke o budžetu grada za sledeću godinu zakazan je od 12 sati.

  detaljnije
 • momirović

  "Zeleni koridor" neophodan da se smanje gužve na Gradini, zaključili srpski i bugarski ministar saobraćaja

  Kolone kamiona na graničnom prelazu Gradina česta su slika, a da je uspostavljanje takozvanih "zelenih koridora" neophodno da se smanje čekanja na srpsko-bugarskoj granici, zaključili su u Dimitrovgradu srpski ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović i bugarski ministar transporta, informacionih tehnologija i komunikacija Hristo Aleksijev.

  (12) detaljnije
 • most

  Anketa JV: Najviše glasova da se novac iz budžeta Niša usmeri na infrastrukturu

  U anketi Južnih vest i sa pitanjem "Za šta bi najviše novca trebalo odvojiti u budžetu za 2022. godinu?" skoro polovina onih koji su učestvovali smatra da je najpotrebnije da se ulaže u infrastrukturu. Blizu 18% njih bi novac odvojili za podršku lokalnim preduzetnicima, dok je najmanje onih koji smatraju da je najpotrebnije ulagati u kulturu, socijalna davanja i sport.

  (4) detaljnije
 • sve manji broj beba

  Predsednik Srbije ranije najavio 5.000 evra, sada obećava 300.000 dinara za svako prvorođeno dete

  Za prvorođeno dete iz republičkog budžeta će od 1. januara roditeljima uplaćivati 300.000 dinara, umesto dosadašnjih 100.000, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. U narednom periodu će odlučiti, najavio je, i o značajnim povećanjima za drugo dete, ali i o merama koje će motivisati studente da ne beže od rađanja dece.

  (33) detaljnije
 • kuršumlija

  Javna rasprava o budžetu Kuršumlije za 2022. godinu, za investicije preko 250 miliona dinara

  Zbog epidemiološke situacije ovogodišnja javna rasprava o Nacrtu odluke o budžetu opštine Kuršumlija za narednu godinu održaće se elektronskim putem, a svoje predloge, sugestije i mišljenja građani i ostali učesnici mogu dostaviti putem elektronske pošte do 5. decembra. Planirani iznos budžeta u 2022. godini je 810 miliona dinara, u istom iznosu su planirani i rashodi od kojih veći deo ide za plate u lokalnoj samoupravi, a za investicije je namenjeno oko 250 miliona dinara.

  detaljnije
 • bager kašika foto aleksandar kostic

  Četiri firme rade na prvoj fazi izgradnje akva-parka u Nišu, među njima i Međarci

  Konzorcijum firmi koji je pobedio na tenderu za izradu dokumentacije i izgradnju prve faze akva-parka predvodi beogradski “Alex E&C” d.o.o, a tu su još i Krip-inžinjering iz Beograda i Vodogradnja iz Pukovca, preduzeće koje je decenijama u vlasništvu porodice Ljubić, poznate pod nadimkom Međarci. Goran Ljubić predsednik je Opštine Doljevac i funkcioner SNS, a njegova porodična firma na niškom akva-parku će raditi sa podizvođačem “Vostok investments” iz Subotice. Svi oni su bili jedini ponuđači.

  (45) detaljnije
 • hotel balkan

  Na prodaju hotel "Balkan" u centru Dimitrovgrada i druga imovina istoimenog preduzeća u stečaju

  Prodaju hotela Balkan sa parkingom u samom centru Dimitrovgrada, kafane Zabrđe u selu Smilovci, kao i još nekoliko objekata i građevinskog zemljišta u vlasništu AD Balkan koje je u stečaju, oglasila je Agencija za licenciranje stečajnih upravnika. Početna cena za svu imovinu je 24,7 miliona dinara, a javno nadmetanje zakazano je za 21. decembar u Beogradu.

  (3) detaljnije
 • zimska sluzba KOSTA

  Za zimsko održavanje puteva 12 miliona dinara iz prokupačkog budžeta

  Za čišćenje snega na teritoriji Prokuplja tokom predstojeće zime iz gradskog budžeta izdvojeno je oko 12 miliona dinara. O prohodnosti gradskih ulica brinuće, kao i prethodnih godina, JKP Hammeum, a čišćenje lokalnih, seoskih i puteva u brdskim i planinskim predelima poveriće se privatnicima, dok su državni putevi na teritoriji grada, ali i čitavog Topličkog okruga u nadležnosti niškog Preduzeća za puteve.

  (3) detaljnije
 • Skupština Leskovac

  Odbornici leskovačke Skupštine usvojili rebalans budžeta, opoziciju brine realizacija

  Planirani budžet Leskovca za 2021. godinu bio je 4,55 milijardi dinara, ali zbog procene da će do kraja godine biti uvećan za 118,1, odbornici su usvojili odluku o rebalansu. U gradsku kasu najviše novca trebalo bi da stigne od poreza na zarade, a ono što brine odbornike grupe ”Za Leskovac zajedno” jeste to što je u mnogim kolonama izveštaja ostvareno ispod 10% od planiranog, kao i najniža primanja koja su u Srbiji, kako kažu, i dalje u Leskovcu i Jablaničkom okrugu.

  detaljnije
 • opsta bolnica leskovac

  Za rekonstukciju leskovačke Bolnice 700 miliona manje od najavljenog, problem sa skenerom bez rešenja

  Iako je krajem maja rekao da će za drugu fazu rekonstrukcije leksovačke Bolnice iz Kancelarije za javna ulaganja biti izdvojeno 5,2 milijarde dinara, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović saopštio je danas da će ti radovi ipak biti vredni 4,5. O stanju u Opštoj bolnici neurolog i odbornik opozicije Nenad Zdravković kaže da je njemu i kolegama rečeno da se zbog prevelike korišćenosti skener često kvari, što je veliki problem za pacijente.

  detaljnije
 • kalca naslovna projekat

  Funkcioner SPS-a predlaže rušenje “Kalče”, izgradnju parkinga ispod i 20 spratova iznad zemlje [anketa]

  Svoje predloge za budžet za 2022. godinu zamenik predsednika niške Skupštine Igor Novaković dao je na nedavnoj sednici, a pored produženja Ulice Ivana Milutinovića, izgradnje kargo centra i veletržnice, najviše pažnje privukla je ideja rušenja “Kalče” i izgradnje novog stamebno-poslovnog kompleksa. Novaković kaže da stoji iza svojih ideja, ali da ukoliko neko ima bolje rešenje za “Kalču” trebalo bi to i da obelodani, jer je trenutno stanje objekta - depresivno.

  (77) detaljnije