Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Više od 70 % zgrada u Nišu bez dobre izolacije, najavljene subvencije

Situacija na terenu pokazuje da je termoizolacija zgrada u Nišu katastrofalna, pre svega zato što je 70 % njih starije od 30 godina - upozorava profesionalni upravnik zgrada Toplica Đorđević. Stanari nemaju para da taj problem reše sami, dodaje, a po zakonu je Grad dužan da im u tome pomogne. Da Grad mogao da pomogne i to formiranjem fonda koji bi građani mogli da koriste upravo za poboljšanje energetske efikasnosti, najavio je direktor Toplane Predrag Milačić.

(9) detaljnije
Radnici

Grad Vranje finansira obuku za buduće radnike dva preduzeća

Iz budžeta Grada Vranja finansiraće se troškovi obuke 60 budućih radnika dva preduzeća u Vranju. Obuka za nezaposlene sa liste vranjske Nacionalne službe za zapošljavanje trajaće 60 dana, a Ugovor o realizaciji programa obuke je na zahtev poslodavca u 2019. godini. Svakom od radnika, Grad će za tokom trajanja obuke uplaćivati po 14.000 dinara, kao i troškove prevoza.

detaljnije
čovek za kompjuterom

Prezentacija programa Evropske unije za finansiranje sporta, obrazovanja i mladih

Svi oni koji bi da čuju nešto o Erazmus+ programu, koji predviđa finansiranje projekata iz oblasti mladih, sporta i obrazovanja, moći će to učine u niškom hotelu “Tami residens”, 15. novembra.

(1) detaljnije
 • Toplana dimnjak

  Toplana i ove sezone plaća deo računa građanima koji žive u zgradama sa lošom izolacijom

  Nišlije koje se greju preko Gradske toplane, a žive u zgradama sa lošom izolacijom i računi su im zato previsoki, će i ove zime plaćati manje. Uslov je da potroše 20 % više od mesečnog proseka, a Toplana će platiti "višak" koji potroše.

  (11) detaljnije
 • projekat

  Kroz program stručne prakse posao za 22 Leskovčana

  Priliku da svoje teorijsko znanje pokaže u praksi u narednih godinu dana imaće 22 visokoškolaca iz Leskovca. Na plaćenu praksu Leskovčani će ići kod 14 poslodavaca, a za ove namene je iz gradskog budžeta izdvojeno 5,8 miliona dinara.

  (1) detaljnije
 • Radovi će trajati do 2. oktobra

  Koridori Srbije: Saniraćemo oštećene lokalne puteve od Niša do Dimitrovgrada

  Dotrajale deonice državnih puteva ukupne dužine 72 kilometra, od kojih su neke oštećene i zbog eksplotacije i prevoza materijala tokom izgradnje istočnog kraka Koridora 10, biće sanirane, tvrde u Koridorima Srbije , a novac će biti obezbeđen od kredita Evropske banke za obnovu i razvoj. U toku je javna nabavka za izbor izvođača na rehabilitaciji deonica, a zbog toga se procenjena vrednost radova, kažu, prema pravilima banke ne objavljuje.

  (4) detaljnije
 • novac

  Niški "Vodovod" u kreditima, a pozajmljuje 2,5 miliona "Železničaru"

  Niški rukometni klub “Železničar” koji je u novu sezonu ušao sa finansijskim problemima, pokušaće da ih reši pozajmicom od 2,5 miliona dinara koju su tražili od JKP “Naissus” - preduzeća koje je “pod kreditima” i na čijem je čelu bivši predsednik kluba Igor Vučić. Novac im je neophodan za svakodnevni rad, kaže prvi čovek kluba Ljubomir Pavlović, a tražili su ga i od drugih preduzeća, ali je samo Vodovod na to pristao.

  (28) detaljnije
 • Toplana

  Poskupljuje grejanje u Nišu, jer poskupljuju energenti

  Iako će cena fiksnog dela računa ostati ista, jer Gradsko veće nije usvojilo predlog Nadzornog odbora Toplane za poskupljenje, ukupni računi za grejanje će Nišlijama koji koriste daljinsko grejanje, ipak biti veći. Razlog za to je poskupljenje varijabilnog dela sa 5,83 na 6 dinara po isporučenom kilovat satu energije, a direktor Toplane Predrag Milačić kaže da je razlog za promenu cene poskupljenje energenata.

  (22) detaljnije
 • trg leskovac radovi

  Počela izgradnja centralnog trga u Leskovcu

  Dugonajavljivani i više puta odlagani radovi na sređivanju gradskog Trga u Leskovcu konačno su počeli. Bina, nova fontana, granitne i behaton ploče, ali i nove drvorede, građani bi trebalo da dobiju za 360 dana. Radovi će Leskovčane koštati oko 2 miliona evra.

  (3) detaljnije
 • nkc

  Funkcioner SPS Igor Novaković u NKC-u promoviše knjigu o ekonomiji

  Šta je BDP, kad nastupa kriza, kako se povećava životni standard i zaposlenost, šta je inflacija, zašto je novac to što jeste i šta zapravo znači tržište, samo su neka od pitanja na koja su u knjizi “Makroekonomija i makroekonomski menadžment” pokušali da daju odgovore Slobodan Cvetanović i niški SPS funkcioner Igor Novaković. Promocija ove knjige zakazan je za 12. novembar u Velikoj sali Niškog kulturnog centra (NKC).

  (6) detaljnije
 • niš malta rajaner

  Proradila avio-linija do Malte, do nedelje rasprodaja zimskih letova kompanije "Ryanair"

  Od večeras postoji direktna avio-linija iz Niša za Maltu sa Aerodroma “Konstantin Veliki”, a povodom toga kompanija Ryanair do nedelje 10. novembra nudi karte na rasprodaji - od 13 evra za sve “zimske” letove sa niškog aerodroma do Berlina, Bratislave, Milana, Stokholma i Malte.

  (11) detaljnije
 • Zorana Mihajlović

  Ministarka Mihajlović dan pre otvaranja obišla istočni krak Koridora 10

  Iako je svečano otvaranje istočnog kraka Koridora 10, sa državnim vrhovima Srbije i Bugarske, zakazano za sutra 9. novembar, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović novoizgrađeni put obišla je danas.

  (21) detaljnije
 • kreni konferencija

  Otvorene prijave za 5. KreNI konfereneciju

  Predavači mahom iz zemalja zapadne Evrope govoriće na 5. "KreNI" konferenciji, a pravo učešća imaju mladi koji se bave arhitekturom, dizajnom, advertajzingom, informacionim tehnologijama, multimedijima i menadžmentom u kreativnim industrijama. Prijave su otvorene do 20. novembra, a konferencija se održava u Oficirskom domu u Nišu, od 28. novembra do 2. decembra.

  detaljnije
 • egipat

  Ambasador Egipta ponovo najavio avio-liniju Niš - Hurgada

  Let Niš - Hurgada ponovo je tema gradske vlasti i to samo nekoliko meseci, nakon što je, bez jasnih razloga, Direktorat za civilno vazduhoplovstvo odbio zahtev egipatske avio-kompanije za ovu destinaciju. Ambasador Egipta Amr Alguveilija rekao je da su ponovo spremili dokumentaciju i da se nadaju da će ovog puta zaživeti linija koja bi trebalo da spoji Niš i Egipat.

  (8) detaljnije