Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Svi odbornici podržali osnivanje niškog “Start-up” centra

Iako u Centru za inovaciono preduzetništvo na Elektronskom fakultetu u Nišu već radi 6 kompanija, kako je navela premijerka Ana Brnabić kada ga je otvorila početkom septembra ove godine, Skupština grada Niša 2 nedelje kasnije jednoglasno je usvojila odluku o njegovom osnivanju.

(3) detaljnije
prokupje

Ne odgovara im zgrada u centru, a kupuju ruševine na periferiji grada

Iako su do pre nekoliko meseci tvrdili kako nemaju para da plaćaju rate za kupovinu nekadašnjeg Doma vojske, inače reprezentativnog objekta od 1.700 kvadrata udaljenog stotinak metara od centra grada, lokalna vlast planira da kupi objekat DSK „Toplica“ na periferiji grada i to po ceni od preko 320 hiljade evra.

detaljnije
Toplana dimnjak

Toplana podiže kredit da isplati gas

Kako bi platili dugovanje koje imaju prema dobavljaču - kompaniji “Jugorosgas”, niška Toplana će, kako je najavio direktor ovog preduzeća Predrag Milačić, podići kredit od 250 miliona dinara.

(8) detaljnije
 • Kukuruz

  Posledice suša velike, u Evropi i "pametno" navodnjavanje

  Srbija je na poslednjem mestu u Evropi po površini njiva koje navodnjava, pa je tako procenjeno da su poljoprivrednici u Prokuplju, ove godine, zbog suše pretrpeli štetu veličine četvrtine budžeta ove Opštine, a problem su novac, projekti, tehnologija. Zato se u Evropskoj uniji mnogo novca odvaja na rešavanje ovog problema, osnovan je poseban opservatorijum, a razvijaju se i softveri za pametno navodnjavanje.

  (2) detaljnije
 • IT

  Diskusija o vizuelnim tehnikama u IT svetu

  O vizualizaciji komunikacije i međuzavisnosti biznisa i razvojnih timova, o izazovima u saradnji biznisa i razvojnih timova, ali i o tome šta je sve moguće vizualizovati govoriće se na “meet-up”-u, koji će se održati 21. septembra od 18 sati, u Regionalnom centru u Nišu.

  detaljnije
 • Radijator

  Toplana: Ogromni računi nisu samo zbog loše izolacije već i starih podstanica i curenja

  Energetski neefikasne zgrade nisu jedini razlog što pojedine Nišlije dobijaju čak i duplo veće račune za grejanje od prosečnih kao što je prvobitno bilo rečeno iz Toplane. Stare i neautomatizovane podstanice i to što je više zgrada povezano na istu podstanicu “pumpa” račune Nišlija, kazao je direktor Toplane Predrag Milačić.

  (15) detaljnije
 • Preduzetnice

  Na panel diskusiji saveti i ideje o uspešnom poslovanju žena

  O tome kako pokrenuti posao, šta konkretno treba uraditi kako bi vaša firma dobro radila, te kako prevazići prepreke, neke su od tema o kojima će uspešne Nišlijke razgovarati na panel diskusiji “Kako poslovati u Srbiji kada ste žena“ u četvrtak, 21. septembra od 18:30 u kafeu “Manila”.

  detaljnije
 • garaza

  Niš dobija novi tržni centar na prostoru nekadašnje garaže “Niš ekspresa”

  Tržni centar, vredan čak 80 miliona evra, kako piše portal “eKapija”, biće izgrađen na prostoru nekadašnjih garaža “Niš ekspresa” na Bulevaru Nemanjića. Početak radova, navode na portalu, zakazan je za februar naredne godine.

  (25) detaljnije
 • Direktni letovi iz Niša od 23. juna; foto: flicker, Eric Johnston

  "Germania Flug": Ne isplati se da letimo iz Niša, osim u vreme praznika

  Iz švajcarske avio-kompanije koja je krajem juna počela da leti iz Niša za Cirih, kazali su da je ova linija ukinuta “iz komercijalnih razloga”. Iz kompanije dodaju da se nadaju da će se ubuduće promeniti tržišne okolnosti kako bi mogli ponovo da imaju letove sa “Konstantina Velikog”.

  (2) detaljnije
 • prokuplje

  Šteta od suše četvrtina budžeta Opštine Prokuplje

  Komisija za procenu štete, koju je formirala Opština Prokuplje, sačinila je izveštaj u kome je po njihovoj proceni ovogodišnja šteta koje su poljoprivrednici pretrpeli zbog suše procenjena na nešto više od 388 miliona dinara, što je četvrtina godišnjeg opštinskog budžeta.

  detaljnije
 • Nova linija do Ciriha

  "Germania Flug" ukida letove do Ciriha sa niškog aerodroma

  Ove zime će "Germania Flug" po poslednji put leteti sa Aerodroma "Konstantin Veliki", jer ova švajcarska avio-kompanija, kako kažu u njenom menadžmentu, od 8. januara ukida liniju od Niša do Ciriha.

  (5) detaljnije
 • Zimska sluzba sneg foto Aleksandar Kostić

  “Mediana” kupuje nove kamione i opremu za Zimsku službu

  Ove zime niške ulice trebalo bi da budu čišćenje sa još 3 nova kamiona, a Zimska služba imaće i nove rotacione posipače i freze za čišćenje staza u parkovima. JKP “Mediana” je opredelila pare, a javna nabavka će biti raspisana kada odluka prođe Skupštinu.

  (7) detaljnije
 • Predavanje se održava u niškom "Deli" prostoru

  U Nišu predavanje za preduzetnike o zapošljavanju mladih

  U toku je konkurs za podršku socijalnim preduzećima koja podstiču zapošljavanje mladih od 18 do 35 godina, a oni koji žele da saznaju više o tome mogu da prisustvuju informativnom razgovoru koji će se održati u "Deli" prostoru u Nišu, 15. septembra od 16 sati.

  detaljnije
 • Radijator

  Toplana predložila subvencionisanje građana koji dobijaju enormne račune

  Iako je na gradskom sajtu bila najavljena kao javna tribina o ceni grejanja, namera rukovodstva Toplane i Grada je zapavo bila da na skupu u sali niške Skupštine, čuju predloge o tome kako da se “pomogne” onim Nišlijama koji dobijaju enormne račune od Toplane, jer žive u energetski neefikasnim zgradama. Rešenje je, kako se čulo na tribini, u subvencionisanju takvih korisnika.

  (12) detaljnije