Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Sremska mlekara kupuje Duvansku industriju Bujanovac

Jedini ponuđač za kupovinu Duvanske industrije u Bujanovcu je Sremska mlekara, čiji je direktor Rade Basta, koji istu funkciju obavlja i u niškom Fudbalskom klubu Radnički i blizak je saradnik Ivice Tončeva. Kako kaže, planovi za DIB su veliki, a ideja je da se pokrene i proizvodnja duvana u ovom delu Srbije.

detaljnije
elektronika

Potpisan ugovor o izgradnji fabrike za auto-industriju u Niškoj Banji

U narednih 10 godina bi trebalo da bude zaposleno 1.250 Nišlija u kompaniji "Integrated Micro-Electronics Inc.", koja je jedan od vodećih svetskih proivođača elektronske opreme za automobile.   U Niškoj Banji je potpisan ugovor između Ministarstva privrede i pomenute kompanije, koji predviđa izgradnju fabrike u Nišu.

detaljnije
Više para za nerazvijene opštine na jugu Srbije; foto: Wikipedia

Posebni uslovi za subvencionisanje malih preduzeća u nerazvijenim opštinama

Oni koji bi da pokrenu sopstveni biznis, a nemaju dovoljno para za to, mogu da konkurišu na neki od dvadesetak aktivnih programa za subvencionisanje malih i srednjih preduzeća. Programe nude Nacionalna služba za zapošljavanje, Razvojna agencija i Fond za razvoj, a uslovi su povoljniji za nerazvijene opštine, kakvih je mnogo na jugu Srbije.

detaljnije
Plaćanje računa

Mnogo žalbi građana na komunalne usluge, EPS zatvoren prema potrošačima

Novi Zakon o zaštiti potrošača je usvojen pre 2 godine, ali je ocena predstavnika kupaca, na Svetski dan zaštite potrošača, da se on ne primenjuje u dovoljnoj meri. Centru za zaštitu potrošača "Forum" u Nišu najviše se javljaju građani sa pritužbama na komunalne usluge i ispravnost tehničkih aparata.

detaljnije