Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

Ekonomija

Tri fabrike sa juga među 15 najvećih izvoznika u Srbiji

Sa izvozom od 223,9 miliona evra od januara do avgusta ove godine, pirotski Tigar Tajers nalazi se na 3. mestu najvećih izvoznika u Srbiji. Na listi od 15 najvećih izvoznika, nalaze se još 2 sa juga Srbije - niški Filip Moris i Leoni iz Prokuplja.

(17) detaljnije
ugostitelji-skup-foto-nm

Protest ugostitelja u Nišu: Večeras zatvaraju lokale i poručuju da je sa novim merama njihov rad neodrživ

Deo niških ugostitelja večeras u 20 sati zatvara svoje lokale i time žele da pošalju poruku Gradu i Republici da mere koje ih ograničavaju čine njihovo poslovanje neodrživim. Da mere ne pogađaju samo ugostiteljstvo, već utiču i na ljude sa kojima sarađuju poručili su nezadovoljni ugostitelji na današnjem skupu u centru Niša.

(60) detaljnije
gradska kuća

DRI upozorava: Od Grada Niša preko suda traže 5,1 milijardu dinara, tužio i Vodovod

Državna revizorska institucija kontorlisala je finansijsko poslovanje Grada u 2019. godini i zaključak je načelno dobar, ali ono na šta revizori skreću pažnju je veliki broj sudskih sporova koji se vode protiv Grada Niša i koji potencijalno mogu da olakšaju kasu za 5,1 milijardu dinara, što je skoro pa polovina ukupnog godišnjeg budžeta. Tužbe su najčešće zbog bespravno oduzetog zemljišta i ujeda lutalica, ali Grad je tužilo i javno preduzeće čiji je osnivač - JKP “Naissus”.

(10) detaljnije
kukuruz

U toku berba kukuruza u Toplici, prinosi iznad očekivanih

Na površini od oko 8.000 hektara u Topličkom okrugu je počela berba kukuruza koji, po rečima poljoprivrednih stručnjaka, ove godine beleži rekordan rod. Na parcelama gde su primenjene sve agrotehničke mere rod se kreće i do 10 tona po hektaru.

detaljnije
 • letnje bašte

  Grad otpisuje dug zakupcima letnjih bašti u Prokuplju

  Zato što nisu mogli da obavljaju svoju delatnost zbog mera u doba korone, prokupačka vlast je u dogovoru sa zakupcima letnjih bašti donela odluku o otpisu duga nastalog po tom osnovu u ovoj godini, zaključno sa 1. septembrom. Odluka će se naći pred prokupačkim odbornicima na prvom narednom zasedanju.

  (1) detaljnije
 • auto-put

  Amerikanci konkretizuju projekat izgradnje auto-puta od Niša do Prištine

  Nakon sporazuma u Beloj kući, potpisani su još neki - ovog puta između Američke finansijske korporacije (DFC) i Izvozno-uvozne banke SAD (EXIM) sa jedne strane i Beograda i Prištine sa druge. Neobavezujući sporazumi imaju za cilj nastavak pomoći u finansiranju izgradnje auto-puta Niš - Priština.

  (7) detaljnije
 • leoni

  Najavljeno povećanje minimalca, ali i penzija od Nove godine

  Nova minimalna cena rada biće 32.126 dinara, što je povećanje od 6,6 %, saopštio je predsednik Sindikata Nezavisnost Zoran Stojiljković, ujedno i predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta koji je i predložio novi “minimalac”. Odluku donosi Vlada Srbije, a ministar Siniša Mali najavio i povećanje penzija za 5,9 % od 1. januara.

  (13) detaljnije
 • novi nis foto TT

  Nepoznat datum kompletnog završetka "Novog Niša", gotovi stanovi za vojsku

  Nakon što je pre četiri godine počela gradnja “Novog Niša“ na prostoru nekadašnje kasarne Bubanjski heroji, koja je prodata američkom investitoru Clean Earth Capital, stanovi za vojsku su konačno završeni pošto su prethodno probijeni rokovi. Kompletan projekat podrazumeva i stanove za tržište koji će se, prema rečima investitora Ričarda Hanta, graditi na proleće naredne godine. Iako je završetak celog projekta ranije predviđen za 2021. godinu, kako je rekao Hant još uvek se ne zna kada će radovi biti gotovi.

  (12) detaljnije
 • Avion Wizz Air

  "Wizz Air" do marta obustavlja letove od Niša do Malmea

  Pandemija virusa korona, slabije kretanje ljudi i manje putovanja uslovili su i manju potražnju za avio-prevozom, pa je “Wizz Air” odučio, piše portal Fly from Niš, da obustavi letove sa “Konstantina Velikog” do Malmea od 19. septembra ove do 30. marta sledeće godine.

  detaljnije
 • Bolnica Pirot foto pibolnica.rs

  Za rekonstrukciju pirotske Bolnice 328 miliona dinara

  Iako je predsednik Srbije najavio da će rekonstrukcija pirotske Bolnice krenuti polovinom avgusta, tender za izvođača radova je raspisan tek 5. septembra i trajaće do kraja meseca. Procenjenja vrednost radova, bez PDV-a, je oko 328 miliona dinara.

  detaljnije
 • leoni

  Nema dogovora o povećanju minimalca, ukoliko ga ne bude za nedelju dana, preseći će - Vučić

  Kompromisa između sindikata i poslodavaca danas nije bilo, pregovori su završeni bez rešenja, pa minimalac ostaje isti, iako sindikati traže 37.000 dinara, a poslodavci nude povećanje do 6%. Iz Unije poslodavaca kažu da se pregovori nastavljaju 14. septembra i ukoliko i tada ne bude dogovora, odluku će doneti predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  (20) detaljnije
 • aptiv leskovac

  Nova radna mesta za Leskovčane - britanska kompanija upošljava još 700 radnika

  Do kraja godine priliku da pronađe zaposlenje imaće 700 Leskovčana, koliko fabrika za proizvodnju električnih instalacija za automobilsku industriju u ovom gradu potražuje. Ugovorom sa Gradom predviđeno je bilo zapošljavanje 2.000 radnika, ipak trenutno u britanskoj fabrici, kako obaveštavaju na gradskom sajtu, radi 3.500 ljudi, a sada se najavljuje novo zapošljavanje radnika.

  (4) detaljnije
 • hotelijeri gradska kuća

  Hotelijeri, ugostitelji i turističke agencije traže pomoć od Grada pred poslednji “državni minimalac”

  Smanjenje poreza na imovinu, vraćanje boravišnih taksi, olakšice i pomoć Grada - to očekuju hotelijeri, ugostitelji i vlasnici turističkih agencija kako bi zadržali radnike i prebrodili korona-krizu koju opisuju kao najgore vreme za biznis. Gradonačelnica Dragana Sotirovski i predstavnici javnih preduzeća naveli su da im treba pomoći, ali nisu precizirali kako. Poručeno im je i da je za pomoć ovim sektorima privrede nadležna Vlada Srbije.

  (11) detaljnije