Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:40, 7. 7. 2021.

| Hronika

19-godišnjak osuđen na 7 godina zatvora za nesreću na Bulevaru Medijana

Autor:T. Tasić, M. Milojević Kostić, Lj. FilipovIzvor:Južne vesti
sud
Završne reči nakon skoro 3 i po meseca od početka suđenja; foto: T. T.

Za smrt 12-godišnjeg dečaka i 45-godišnjaka koje je 4. januara na Bulevaru Mediana pregazio automobilom, osuđen je 19-godišnji N.S. na kaznu zatvora od 7 godina. Sud mu je zabranio i vožnju na 5 godina, a kako je sudija u obrazloženju presude rekao, do nesreće ne bi došlo da se kretao dozvoljenom brzinom. Osuđenom će se kazna zatvora smanjiti za vreme provedeno u pritvoru.

Maksimalna kazna po krivičnom delu za koje se teretio N.S. je 8 godina i njemu je produžen pritvor do početka odsluženja kazne.

Okrivljeni je mlad, nije osuđivan i na njegovoj strani su sve olaksavajuće okolnosti. Međutim, činjenica je da nemamo nikakav doprinos ostećenih da do nezgode dođe i imamo gubitak dva života, od čega jedno dete, zato bez obzira na sve ima mesta ovakvoj kazni - rekla je sudija.

Odbrana porodica tražila je maksimalnu kaznu od 8 godina i zabranu upravljanja vozilom 5 godina u koju neće biti uračunato vreme provedeno u zatvoru.

Supruga poginulog 45-godišnjaka rekla je nakon prvostepene presude da nije zadovoljna visinom kazne i najavila da će se žaliti i tražiti maksimalnih 8 godina.

Očekivali smo maksimum s obzirom na delo i 2 nedužne žrtve. Videćemo. Zahvalila bi se novinarima koji su pratili suđenje, kako smo videli u završnoj reči od branioca njima su i mediji bili krivi kako su izveštavali sa suđenja- rekla je supruga poginulog.

Sa njom se slaže i majka poginulog 12-godišnjaka, koja takođe nije zadovoljna presudom jer smatra da je i 8 godina premalo za smrt dve osobe.

7 godina je poprilično u odnosu na maksimum, ali je meni to premalo - rekla je majka jednog od poginulog.

Advokat oštećenih Oliver Injac rekao je da nijedna kazna ne može da nadoknadi patnju i bol njegovih klijenata.

Sudija je odredio kaznu u okviru zakonskog limita, zakon je taj koji to određuje. Bilo je puno otežavajućih okolnosti na strani okrivljenog, recimo to da je po zanimanju vozač motornih vozila. Ovaj slučaj ukazuju na to da nam je nužna reforma zakonodavstva i veće kazne - rekao je Injac.

Završne reči prvo su izneli advokati oštećenih, a jedna od njihovih poruka je bila da roditelji razmisle pre nego što deci daju da upravljaju vozilom od 2 tone. Takođe, kao i ranije, ponovili su da je zakonodavstvo zrelo za izmenu zakona o saobraćaju.

Mi danas treba da donesemo odluku o događaju koji je upropastio 3 porodice. Posebno važno je da svrha procesa bude jasna poruka da se presuda ne sme pretvoriti u broj, presuda mora da šalje poruku da ljudski životi nisu najjeftinije što imamo i da predupredi ovakva ponašanja - navode advokati oštećeni.

Objasnili su i da Sud nije odredio maksimalnu kaznu, već samo minimalnu koja je iznosla 131 km/h, a da je sudski veštak bio dužan da utvrdi i najveću brzinu.

Ovaj proces ne bi trebalo da se pretvorinu u još jedan zaveden i razveden predmet, već i da se utiče na roditelje i mlade vozače da na navedeni način ne upravljaju vozilom i da se pošalje jasna poruka, u smislu da ova presuda treba da se pretvori u svest i savest društva - objasnili su advokati oštećenih.

Završne reči iznela je i odbrana, a advokat okrivljenog je rekao da odbrana nijednog trenutka nije pokušavala da vrši opstrukciju predmeta, shvatajući njegovu težinu.

Nismo uložili žalbu i predlagali ukidanje pritvora, nismo iznosili predloge koji bi odugovlačili proces. U javnosti je stvorena tenzija iznošenjem mora laži i neistina, mediji na "zanimljiv" način izveštavaju. Sve vreme se priča o iznemiravanju javnosti, mnogo teža dela ne prati ovolika histerija - rekao je branilac.

On je dodao da je policija demantovala izjave u medijima da je mladić vozio brzo po Gradu, a da ga niko zaustavio, ali da su i pored toga, po njemu, mediji su nastavili sa takvim pisanjem.

Svašta se pisalo, da je dečko bio bez dozvole, da mu je otac policajac koji je učestvovao u slučaju Savamale, da je Vulin dolazio u Niš...Sve je to demantovano. Ova nezgoda nije ni prva ni poslednja, ne živimo u 18. veku gde se voze konjske zaprege - rekao je advokat.

Branilac je naveo i da okrivljeni nije imao ranije prekršaje, kao i da su tražili od Puteva Srbje da se pokaže kretanje vozila od kako je ušlo u Niš. U završnoj reči govorio je i o psihofizičkom stanju svog klijenta, o čemu su svedočili i brojni stručnjaci.

Okrivljeni se prvi put branio ćutanjem i plakao je sve vreme. Nije bio sposoban da daje izjavu, a ne da nije iskazao kajanje. Na glavnom pretresu okrivljeni je objasnio da je posle kružnog toka počeo da ubrzava, a u nekom trenutku krenuo je da obilazi vozilo i učinilo mu se da je auto koje pretiče kreće ka njemu i onda je refleksnom reakcijom jakog stiskanja volana osetio jako stezanje mišiča, mračilo mu se i počelo je da mu se bistri kada je stalo vozilo - rekao je branilac.

Izlaganje odbrane trajalo je više od 3 sata, a advokati od Suda traže da donese odlluku samo na osnovu neospornih dokaza, a ukoliko se odluči na osuđujuću odluku treba da ima u vidu, kaka je rekao branilac, nesporne olaksavajuće okolnosti i da se iz obrazloženjea isključe netačni navodi veštaka iz datin nalaza.

Sudu se obratio i okrivljeni N.S.

Želim da kazem da mi je zaista krivo i da se kajem što se ovo dogodilo. Voleo bih da mogu da vratim vreme samo da se ništa od ovog nije dogodilo i da su svi zivi i zdravi. Zaista mi je žao sto se ova tragedija dogodila i molim porodice za oproštaj - rekao je okrivljeni.

Saobraćajna nesreća u Duvaništu dogodila se početkom januara, a suđenje mladiću iz Beograda počelo dva i po meseca kasnije. Okrivljeni vozač se na prvom ročištu izjasnio da nije kriv, a advokati oštećenih, odnosno porodica stradalih, zahtevali su da tužilaštvo prekvalifikuje krivično delo u optužnom predlogu, te da se umesto 1 do 8 godina, vozač suoči sa kaznom od 12 godina.

Na drugom ročištu svedočile su devojčice iz automobila koje su dale različite iskaze, a koji se delimično nisu poklapali ni sa onim koje su dale u tužilaštvu. O stanju i ponašanju vozača odmah nakon nesreće iskaz je na trećem ročištu davalo 7 saobraćajnih policajaca, od kojih su neki bili u patroli koja je prva pristigla na lice mesta.

Veliku polemiku u sudnici je na jednom od ročišta predstavljala brzina kojom se kretao 19-godišnjak kada je izazvao neseću, pa su se pred Sudom našla tri različita veštačenja.

U optužnom predlogu je navedena brzina od 131 km na sat, u tvrdnjama advokata oštećenih na osnovu kompjuterske simulacije koju su sami inicirali 152 km na sat, dok je branilac okrivljenog tvrdio da je brzina bila daleko manja od svih navedenih.

Suđenje je zatim nastavljeno 14. juna, kada je nakon veštačenja utvrđeno od strane neurologa-veštaka da vozač nije imao nikakvih neuroloških ispada koji bi doveli do udesa, a psiholog je zrelost ocenio kao adekvatnu za njegov uzrast.

Na prošlonedeljnom ročištu pred sudom se našao i nalaz veštaka-psihijatra, a on je pokazao da je 19-godišnjak nije imao poremećaj svesti u trenutku nesreće, kako je on prethodno naveo u iskazu.

Saobraćajna nesreća u Duvaništu je izazvala i burne reakcije javnosti, pa su Nišlije nezadovoljstvo iskazale protestima i zahtevalie da se poboljša bezbednost saobraćaja u gradu, kako bi se sprečile slične tragedije, a tražili su i adekvatne kazne za saobraćajne nesreće, jer smatraju da kazna od 8 godina zatvora nije dovoljna za takva krivična dela.

Na najmasovnijem protestu su tražili smenu načelnika, a nakon nekoliko poseta ministra policije Aleksandra Vulina Nišu, smenjen je načelnik sabraćajne policije.

Podsetimo, vozaču “audija” N. S. sudi se jer je 4. januara ove godine vozeći "audi" Bulevarom u Duvaništu na trotoaru udario dva pešaka, koji su stradali. Njemu se sudi od kraja marta ove godine, a u pritvoru je od 5. januara.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kidades

    16:43 // 8. 7. 2021.

    Ne znam zasto se svi bune da je kazna mala. Ovo su ubistva u saobracajnoj nesreci, nastala ne postovanjem saobracajnih propisa, a ne ubistva sa predumisljajem. Max kazna za to je 8, dobio je 7. Sta hocete, dozivotnu kaznu?

    • Razbibriga

      21:20 // 8. 7. 2021.

      Demagoze, dal bi tako komentarisao da je neko tvoj, pokosen u bahatoj voznji !

    • kimi

      10:39 // 9. 7. 2021.

      a sto kad si pametan ne odlezis u.esto njega tih 8 godina koje spominjes...jeli frajeru

    • Sima

      14:39 // 13. 7. 2021.

      Pa bilo bi ok da je sedam godina po oduzetom životu ali po tudjim leđima ne boli ništa, naravno! Žalim ožalošćene! Jadan je zakon u ovoj zemlji!

  • Nick

    10:39 // 8. 7. 2021.

    Zašto jedino vi ne objavljujete puno ime i prezime okrivljenog. Sada više ne postoji sumnja u njegovu krivicu, pa je i normalno da ljudi znaju ko je ubica. U drugim novinama stoji njegovo ime i prezime. Kakvi ste vi to novinari?

  • KELT

    02:12 // 8. 7. 2021.

    Zakon je šupalj! Nego...Babić još nije osuđen? A kakva je tek to bila bahata vožnja, i to na naplatnoj rampi!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: