Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:48, 27. 3. 2023.

| Hronika

21 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama u Nišu u 2022. godini, za 5 godina stradalo 27 pešaka

Autor:Tamara RadovanovićIzvor:Južne vesti
policija
“Uspori, život te čeka”; ilustracija; foto: Lj. M.

U Nišu je prošle godine 21 osoba izgubila život u saobraćaju, a u poslednjih pet godina u tom gradu stradalo je čak 27 pešaka, kaže v. d. direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović. Kao glavne probleme izdvaja neprilagođenu brzinu, vožnju pod dejstvom alkohola i droge, ali i korišćenje mobilnih telefona. Kaže da će u narednom periodu zakonski da se definiše i kretanje električnih trotineta.

“Uspori, život te čeka” - naziv je kampanje koju je Agencija za bezbednost saobraćaja počela u Nišu. Stamatović kaže da je upravo brzina jedan od glavnih razloga što su brojni životi izgubljeni u saobraćaju u najvećem gradu juga Srbije.

Iz Niša krećemo jer je 21 osoba poginula u saobraćajnim nesrećama u 2022. U Nišu je veliki i problem stradanja pešaka, jer je za prethodnih pet godina čak 27 njih izgubilo život u saobraćajnim nesrećama, što čini preko trećinu svih stradalih u nesrećama u Nišu, a to je povezano sa brzinama kojom se kreću vozila - navodi Stamatović.

um na drum 3 Stamatović apeluje na sve učesnike u saobraćaju da budu pažljivi; foto: J. M.Uzrok svake treće nesreće u Srbiji koja za posledicu ima smrtni slučaj jeste nepoštovanje brzine kretanja vozila, dodaje on.

Jedna od najvećih predrasuda jeste da vozilo staje u mestu. Vozilo ne može da stane u mestu. Pre nego što ukoči prođe određeno vreme. Imamo vreme koje prođe u reakciji vozača, u reakciji samog vozila, kao i zaustavni put. Zaustavni put pri brzini od 50 kilometara na sat je negde oko 28 metara - pojašnjava v. d. direktora.

Prema njegovim rečima, ako vozilo koje se kreće brzinom od 60 kilometara na sat udari pešaka, pešak ima samo 40% mogućnosti da preživi, a ako ga udari brzinom od 30 kilometara na sat, šansa za preživljavanje je više od 90%.

Osim neprilagođene brzine, problem su i alkohol, psihoaktivne supstance i korišćenje mobilnih telefona tokom vožnje, navode iz Agencije.

Pod dejstvom alkohola procene rizika su znatno usporene. Problem je i upotreba mobilnog telefona. On je ometač i skreće pažnju sa volana. Skretanje pažnje i na sekundu pri brzini od 50 kilometara na sat znači da vozač nekih 13 metara nije upravljao tim vozilom. Tu može doći do tragičnih situacija - poručuje Stamatović.

Kaže da svest naročito treba podizati kod mladih jer je prošle godine u Srbiji u saobraćajnim nesrećama poginulo 127 mladih i da će Agencija zato održavati tribine sa studentskim parlamentima u Nišu. Poziva studente da budu promoteri bezbednog učestvovanja u saobraćaju i da kao vozači budu pažljivi.

Studentkinja Građevinsko-arhitektonskog fakulteta i sekretar Studentskog parlamenta Emilija Filić takođe smatra da treba raditi na tome da mladi “smanje ludost i dokazivanje u vožnji”. Smatra da u medijima o tome nema dovoljno sadržaja.


Stamatović: Izmene Zakona koje se tiču električnih trotineta u narednom periodu

um na drum 1 Kampanja počela u Nišu; foto: J. M.Kao relativno nova pojava u saobraćaju, električni trotineti izazivaju žustre reakcije vozača, pešaka i svih građana. Njihovo kretanje zakonom još nije regulisano.

Gde, kako i kojom brzinom mogu da se kreću električni trotineti - moglo bi da bude definisano u narednom periodu, kaže Stamatović.

Kako navodi, izmene i dopune Zakona o bezbednosti saobraćaja su prošle javnu raspravu i one predviđaju definisanje načina kretanja lakih električnih vozila, kako su inače ti trotineti označeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    20:35 // 28. 3. 2023.

    Ako policija nastavi da ne radi posao za koji je placamo, bice jos i gore. Oni apeluju umesto da rade ono za sta su placeni

  • iija

    22:03 // 27. 3. 2023.

    statistika?

  • DedaR

    16:35 // 27. 3. 2023.

    Dotični gospodin, izgleda, bavi se statistikom, a šta radi na samoj bezbednosti!? Evo na primer: kako je kružni tok kod ASa na Somborskom bul.urađen?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: