Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:33, 26. 8. 2020.

| Hronika

34-godišnjakinja preminula nakon porođaja u KC Niš, ispituje se da li je bilo propusta lekara

Autor:J. AdamovićIzvor:Južne vesti
Porodiliste-foto-Aleksandar-Kostic
Rodbina sumnja da je bilo propusta lekara; foto: A. Kostić

Nakon što je rodila zdravu bebu u porodilištu Kliničkog centra Niš, 34-godišnja Nišlijka je preminula. Direktor Ginekološko-akušerske klinike Bojan Lukić kaže da je dva sata nakon porođaja prokrvarila i da to nije bilo moguće zaustaviti. Rodbina sumnja da je zdrava trudnica preminula zbog propusta lekara, a slučaj ispituje Komisija za proveru kvaliteta rada.

Da je 24. avgusta, u ponedeljak ujutru, zdrava porodilja preminula posle porođaja u Nišu novinari su saznali od rođaka.

Međutim dva dana o tome nisu hteli da govore u Kliničkom centru, a rodbina i zato sumnja da pokušavaju da prikriju propuste lekara.

Nakon porođaja je osećala bolove i žalila se, a posle je iskrvarila. Ovo je tragedija - kažu rođaci preminule.

Da jeste preminula nakon porođaja upravo zato što je prokrvarila potvrđuje i rukovodilac Klinike za ginekologiju i akušerstvo KC Niš Bojan Lukić, ali kaže da nije krvarila aktivno nakon porođaja.

Kad se žena porodi ostaje još dva sata u sali porodilišta na stolu na kome je porođaj završen, nakon toga se proverava koliko je stegnut zid materice kao poslednji mehanizam za zaustavljanje krvarenja nakon porođaja i žena se onda provodi u sobu. Znači nekih 2 i po sata nakon porođaja ona nije krvarila spolja, na prvi pokušaj manipulacije matericom ona je počela da krvari i to je dalje išlo sve više i više nezaustavljivo. To je sve što ja u ovom trenutku mogu da kažem - kaže Lukić.

Lukić kaže da je juče urađena obdukcija, ali da još nisu dobili zvaničan nalaz, a kompletna dokumentacija sa istorijom bolesti i telom pokojnice je poslata na sudsku medicinu.

Ispituje se i da li je bilo propusta lekara ili medicinskog osoblja koje je učestvovalo u porođaju, u šta rodbina sumnja jer kažu da je porodilja bila zdrava i da joj je ovo drugi porođaj.

Oformljena je Komisija kliničkog centra za proveru kvaliteta rada koja će analizirati raspoloživu dokumentaciju čim je dobijemo i dati svoje mišljenje da li je ili nije bilo propusta u lečenju. Do tada ja ništa više ne mogu da kažem, a da ne uđem u rizik da kažem nešto što bi bilo optužujuće, neodgovorno ili kako god - objašnjava Lukić.

Više informacija o tome Uprava Kliničkog centra će saopštiti kada bude završena kontrola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • TuRb●BOTisH●T

    10:42 // 28. 8. 2020.

    Pa nista bre ljudi, pre nego li odvedete zene u GAK, sapnite lepo nasamo par reci doktoru ! On neka se razmisli, posto je javasluk.Cast dobrim lekarim

  • Ivan Radosavljevic

    22:21 // 27. 8. 2020.

    Moja zena je isto tako krvarila zbog propusta hematologa i o koncu ostala ziva posle porodjaja u Dragise Misovic.

  • Mikica

    06:04 // 27. 8. 2020.

    Jadna zena i beba! Istina je da je jezivo stanje na GAK-u. Nemaju ni dovoljno osoblja ni materijala za rad! Ali bitno je da se grade spomenici!! No, mene su ipak spasili 2 puta na tom GAK-u nakon 2 porodjaja (revizija, posteljica zalepljena, krvarenje, transfuzija). Ako necete da menjate vlast, idite bar da date krv, to ce mnogim zenama/bolesnicima spasiti zivot pre nego ogorceni komentari...

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: