Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:15, 27. 12. 2019.

| Hronika

4 godine zatvora za Ninija u slučaju “Jugoremedija”

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
zatvor
Kazna zatvora za niškog biznismena; Ilustracija; foto: Flickr (Michael Coghlan)

Suđenje koje traje već godinama, a u kojem se sudi Jovici Stefanoviću Niniju iz Niša zbog zloupotrebe položaja u Jugoremediji, konačno je dobilo epilog. Viši sud u Beogradu nepravosnažno ga je osudio na 4 godine zatvora, a firme preko kojih je svojevremeno i privatizovao fabriku lekova dužne su da plate više od 865 miliona dinara.

Privatizacija Jugoremedije bila je jedna od 24 sporne privatizacije o kojima je pisao Savet za borbu protiv korupcije na čelu sa pokojnom Vericom Barać, a zainteresovana je bila i Evropska unija.

Posle godina odugovlačenja i raspisivanja poternice za niškim biznismenom Stefanovićem, Viši sud u Beogradu doneo je presudu u slučaju zloupotrebe položaja u ovoj fabrici lekova zbog čega je Nini sa saradnicima uhapšen 2012. godine. Na ovu presudu osuđeni ima pravo žalbe Apelacionom sudu.

Viši sud u Beogradu – Posebno odeljenje za organizovani kriminal je dana 25. decembra 2019. godine, doneo i javno objavio presudu kojom je OGLASIO KRIVIM okrivljenog Jovicu Stefanovića zbog krivičnog dela zloupotreba ovlašćenja u privredi u produženom trajanju iz člana 238 stav 2 u vezi stava 1 tačka 4 Krivičnog zakonika u vezi člana 61 Krivičnog zakonika, pa ga je osudio na kaznu zatvora u trajanju od 4 (četiri) godine u koju kaznu mu se uračunava vreme provedeno u pritvoru počev od 07.11.2012. godine, pa do 06.09.2013. godine - piše na sajtu Suda.

Istom presudom saradnici su oslobođeni, a dve Stefanovićeve firme Jaka 80 i MD “Nini” d.o.o. dužne su da plate više od 865 miliona dinara na ime nezakonito stečene imovinske koristi, a za to imaju rok od 90 dana.

Sam Stefanović mora da plati sudske troškove u iznosu od oko 2,1 milion dinara.

U pomenutom izveštaju Saveta, prenosi CINS, navedeno je da su Akcijski fond i Agencija za privatizaciju prodali 2002. godine Jugoremediju za 16 miliona evra firmi Jaka 80 iza koje stoji Jovica Stefanović - Nini, "biznismen koji je u trenutku prodaje bio na poternici Interpola i kome je kupoprodaja državnog paketa akcija Jugoremedije poslužila za pranje novca stečenog kriminalom tokom devedesetih godina."

Jugoremedija je od 2012. u stečaju, a kako piše novosadski Dnevnik, posle dve neuspele prodaje u ovoj godini, stečajni upravnik je pre nekolko dana oglasio još jednu prodaju, ali ovog puta neposrednom pogodbom.

Podsetimo, pored zrenjaninske fabrike lekova, Stefanović ima poternicu u slučaju Srbolek, gde je optužen zbog sumnje da je oštetio akcionare, radnike i državu za više od 5 miliona evra. Još jednu poternicu “zaradio” zbog sumnje u zloupotrebu službenog položaja za vreme “direktorovanja” firmom Farmakos.

Bio je “učesnik” i makedonskih političkih (ne)prilika, jer ga je tadašnja makedonska opozicija optuživala da je umešan u korupcionašku aferu sa tadašnjim premijerom Makedonije Nikolom Gruevskim.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    18:50 // 28. 12. 2019.

    Kud Nini prodje, ….

  • nisliski mohikanac

    00:25 // 28. 12. 2019.

    toliko stete naneo a samo 4god,firme nemaju da plate, on radi biznis po nisu i nikom nista.a unistio hiljade porodica.drzavu kostao ko zna koliko.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: