Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:02, 5. 7. 2019.

| Hronika

Apelacioni sud oslobodio Zvonka Veselinovića i potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću

Autor:Ljubomir FilipovIzvor:Južne vesti
Veselinović i Radoičić pravosnažno oslobođeni krivice
Veselinović i Radoičić pravosnažno oslobođeni krivice; foto: J. V.

Presudu Višeg suda u Pirotu, po kojoj je Zvonko Veselinović sa još dvojicom saradnika osuđen na 2 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, opovrgnuo je Apelacioni sud u Nišu koji ih je pravosnažno oslobodio krivice. Istovremeno, sud je potvrdio oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću.

Sudsko veće Višeg suda u Pirotu, na čelu sa sudijom Bojanom Antićem, polovinom januara je osudilo trojicu optuženih, među kojima je i Zvonko Veselinović, koji je blizak vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci, na 2 godine zatvora zbog nelegalnog iskopavanja šljunka u blizini Pirota.

Tada je krivice oslobođen zamenik predsednika Srpske liste Milan Radoičić, koga kosovska policija traži zbog umešanosti u ubistvo Olivera Ivanovića.

Međutim Apelacioni sud u Nišu, na čelu sa sudijom Draganom Živadinović, oslobodilo ih je sve krivice.

U postupku pred našim Sudom, po održanom pretresu 21. maja, Sud je doneo odluku da se u osuđujućem delu, presude preinačuju i osuđeni se oslobađaju optužbe. Nema dokaza da su učinili krivično delo - saopštavaju iz Apelacionog suda.

Žalba Višeg javnog tužilaca u Pirotu na oslobađajuću presudu Radoičiću nije uložila plodom, te je Sudsko veće, u čijem sastavu su bili i sudije Saša Bošković i Mirjana Đorđević, potvrdilo oslobađajuću presudu Milanu Radoičiću.

Podsetmo, na ponovljenom suđenju pred Višim sudom u Pirotu Zvonko Veselinović osuđen je na 2 godine zatvora zbog zloupotrebe položaja odgovornog lica, dok je Milan Radoičić oslobođen krivične odgovornosti.

U prvom postupku pred istim sudom, koji se protiv njih vodio zbog nelegalnog iskopavanja šljunka za Koridor 10, februara 2017. godine sva četvorica optuženih oslobođeni su, ali je nakon toga Apelacioni sud u Nišu naložio ponavljanje postupka.


Kako je teklo suđenje

Sredinom decembra prošle godine, nakon što je 6 prethodnih ročišta bilo odloženo, 4 zbog veštačenja i 2 zbog nedolaska optuženih, Zvonko Veselinović i Milan Radoičić, koji su bliski Srpskoj naprednoj stranci, pojavili su se na iznošenju završnih reči u krivičnom postupku koji se protiv njih i još dvojice saradnika vodio pred Višim sudom u Pirotu, za zloupotrebu položaja prilikom iskopavanja šljunka na Koridoru 10.

Posle zastoja od 9 meseci, oktobra prošle godine nastavljen je ponovljeni postupak protiv četvorice optuženih, među kojima su i Milan Radoičić i Zvonko Veselinović, koji su optuženi da su u periodu od juna 2011. do juna sledeće godine učestvovali u nelegalnim iskopavanjima, tako što su obezbedili sredstva za početak tih radova, mehanizaciju za iskopavanja i kamione za prevoz iskopanog materijala.

Zatim je 2 puta došlo do odlaganja, jer se optuženi nisu pojavili pred sudom.

Kako su ranije pisali novinari BIRN-a Zvonko Veselinović široj javnosti poznat je još od 2011. godine, kada je na prelazima sa Kosovom – Jarinju i Brnjaku, organizovao postavljanje barikada, zbog čega se, zajedno sa mlađim bratom Žarkom, našao u pritvoru.

Nakon toga je do javnosti stizalo sve više informacija o bliskosti Veselinovića i Radoičića sa vladajućim SNS-om, unosnim poslovima u oblasti transporta i građevinarstva, ali i o navodnom velikom bogatstvu koje je u međuvremenu stekao.

O njegovom kumu Radoičiću, sa kojim prema sopstvenom priznanju zajedno posluje, javnost, međutim, nije ništa znala do januara ove godine. Tada je, pišu novinari BIRN-a, reagujući na vest o ubistvu Olivera Ivanovića, političarka Rada Trajković rekla da je izvesni Milan Radoičić "bog i batina na severu Kosova".

Pet meseci od prvog pominjanja njegovog imena u javnosti (nakon Ivanovićevog ubistva), Radoičićeva neformalna uloga na severu Kosova ozvaničena je potpredsedničkim mestom u Srpskoj listi (partiji kosovskih Srba koju podržava SNS).

Prištinska Gazeta prenela je vest novembra prošle godine da kosovska policija traga za Milanom Radoičićem, jednim od lidera kosovskih Srba i zamenikom predsednika Srpske liste, a po nalogu specijalnog tužioca Kosova, zbog sumnje na umešanost u ubistvo srpskog političara Olivera Ivanovića. Pripadnici specijalne kosovske policije ROSU ušli su na sever Kosova i, kako je saopšteno, uhapsili tri osobe u vezi sa ubistvom Ivanovića, kao i još jednu zbog suprotstavljanja policiji.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • slavko

    20:44 // 6. 7. 2019.

    Sve fina gospoda.Najkriminalnija vlast od nastanka ove drzave,zato kada dodje dan,bice puni KPZ-I,a mora doci jednog dana!

  • Nenad

    18:11 // 6. 7. 2019.

    A sad Zeljko za premijera.Da naucimo i mi kako da se obogatimo a da nas ne uvate(odnosno uvate malo nize).Svaka cast!

  • Nikolazz

    07:15 // 6. 7. 2019.

    Sprdnja od drzave. Gori smo od africkih plemena kad je u pitanju pravosudje.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: