Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:58, 18. 3. 2021.

| Hronika

Apelaciono tužilaštvo ispituje prijavu da su u krugu prokupačke Bolnice ranije nelegalno sahranjivane bebe

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
pavlović
Pavlović u krugu prokupačke Bolnice; Foto: Lj. M.

Mogućnost da u krugu i oko prokupačke Opšte bolnice postoje bar dva nelegalna groblja u kojima su sahranjivane umrle bebe informacija je iz Komisije za prikupljanje činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala i razmotriće je Apelaciono tužilaštvo u Nišu. Ovu Komisiju obrazovala je Vlada nakon sumnji brojnih roditelja da su im bebe nestale u porodilištima širom Srbije.

Komisija je niškom tužilaštvu podnela prigovor na osnovu ranijeg rešenja koje je Više javno tužilaštvo dostavilo po krivičnoj prijavi porodice Stanković iz Žitorađe. Njima je 1981. godine rečeno da im je beba umrla nakon porođaja, a u obrazloženju je na dva mesta navedeno da su bebe sahranjivane u "bolničkom krugu" ili "bolničkom borovnjaku".

Ovo tužilaštvo je odbacilo krivičnu prijavu, pa sada slučaj ispituje Apelaciono, kojem je uložena žalba.

Mi smo u tom postupku uzeli izjave određenih svedoka i ljudi, smatramo da nema elemenata za pokretanje krivičnog postupka i prijava je odbačena. Protiv tog rešenja podnet je prigovor Apelacionom tužilaštvu i videćemo kako će oni odlučiti – kratko su rekli Južnim vestima u Višem tužilaštvu.

Članovi Komisije i Udruženja za istinu i pravdu o bebama tvrde da postoje sumnje da su na dve lokacije u Opštoj bolnici u Prokuplju nelegalna groblja novorođenčadi, a najavljuju i krivične prijave protiv odgovornih u tužilaštvu i Bolnici zbog, kako tvrde, prikrivanja dokaza i podataka. rešenje Rešenej Višeg suda gde piše da su bebe sahranjivane u krugu Opšte bolnice; Foto: Lj. M.

U rešenju o odbačaju krivične prijave porodice Stanković upravo je Više tužilaštvo u Prokuplju na dva mesta navelo da su na osnovu izjava zaposlenih u bolnici umrle bebe sahranjivane na određenim lokacijama u krugu ustanove i na parceli pored, u takozvanom “Borovnjaku”. Mi tražimo da se utvrde tačne lokacije, ekshumiraju ostaci i utvrdi koliko je beba sahranjeno i njihov identitet na osnovu DNK analiza - kaže Radiša Pavlović, predsednik Udruženja za istinu i pravdu o bebama.

Pavlović je samoinicijativno obišao moguće lokacije u krugu prokupačke Bolnice i ističe da nije naišao na obeležena grobna mesta, niti bilo koji podatak da se na tom delu nalazi groblje. žalba Žalba Apelacionom tužilaštvu u Nišu; Foto: Lj. M.

Ne postoji nijedna odluka ili podatak o osnivanju groblja na placu Bolnice, pa samim tim, ako neko ima saznanja da su mrtve bebe tu sahranjivane, onda je to rađeno nelegalno. Tražimo da se hitno obezbedi prostor na lokacijama za koje se sumnja da su bebe sahranjivane i da se odmah pokrene istraga kako bi roditelji dece kojima je po rođenju rečeno da su umrla bar znali gde su sahranjena, ali i da se odgovorni kazne – kaže Pavlović.

Sadašnja direktorka prokupačke Opšte bolnice Snježana Arsić naglašava da prvi put čuje da su bebe sahranjivane u bolničkom krugu i da nije upoznata da je podneta bilo kakva krivična prijava o nestalim bebama, kao ni da se vodio predistražni krivični postupak.

Nemam saznanja o tome gde su sahranjivane bebe, kao ni informaciju da je to rađeno u krugu Bolnice. Nemam ništa protiv da se ispitaju sve okolnosti i da nadležni utvrde da li je bilo propusta i provere istinitost ovih tvrdnji – kaže Arsićeva.

Inače, prema podacima Udruženja za istinu i pravdu o bebama, na teritoriji Topličkog okruga oko 20-ak porodica je izrazilo sumnju u bolnički izveštaj da su im bebe nakon smrti preminule. Uglavnom je reč o periodu od pre 20 do 50 godina i svi se nadaju da će saznati istinu o smrti njihovih beba.

Istini bi, kaže Pavlović, trebalo da doprinese i ovaj postupak i ističe da mnogi roditelji ne gube nadu da su im deca živa i da će ih jednog dana pronaći.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: