Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:04, 12. 2. 2020.

| Hronika

Na suđenju Babićevom vozaču saslušani svedoci, sledeći put gledaju se snimci

Autor:A. StankovIzvor:Južne vesti
babic, saobracajna nesreca, doljevac
Čekaju se snimci; foto: A. Kostić

O klizavom putu, vedrom vremenu i magli, vraćanju u rikverc i krupnom čoveku u zelenkastoj odeći koji je izvučen na vozačeva vrata, sve je to moglo da se čuje od svedoka na suđenju vozaču Dejanu Stojanoviću, koji je vozeći “škodu” Koridora Srbije i direktora Zorana Babića izazvao nesreću kod naplatne rampe Doljevac. Tada je poginula Stanika Gligorijević, a njena porodica traži istinu i da se vide snimci, što je najavljeno za sledeće ročište.

Skoro 3 sata trajalo je drugo ročište na suđenju zbog nesreće u Doljevcu.

Pažnju je izazvao Zoran Babić, direktor Koridora, koji je u svojstvu svedoka dao izjavu. Ostao je pri onome što je rekao u istrazi i još jednom izjavio saučešće porodici.

Najviše bih voleo da taj dan nije postojao i najiskrenije mi je žao - rekao je Babić.

babic sudjenje Babić kaže da je spavao u trenutku nesreće; foto: JV/A. S.U sudnici se ponovo čulo da je Babić bio na zadnjem sedištu gde je spavao, a putovao je u bazu Koridora kod Vladičinog Hana.

Probudilo ga je, kako je rekao, naglo kočenje. Od siline udarca je završio u prednjem delu “škode” i udario glavom u šoferšajbnu.

Osetio je jak bol u levoj nozi u predelu butne kosti, a osvestio se tek u kolima Hitne pomoći, nakon čega je i pozvao porodicu - čulo se u sudnici.

U nesreći je zadobio teške povrede od kojih se, kako je rečeno, i dalje oporavlja. Pitanja za Babića nije imala ni tužilac Jelena Kocić, ni advokati odbrane.


Aleksić: Neko krupan u zelenkastom izvlačen na vozačeva vrata

Vozač “astre” u kojoj je bila Stanika Gligorijević, njen zet Srđan Aleksić je dobio više pitanja od sudije, ali i advokata obe strane.

Pre svega zbog svojih tvrdnji da je vidljivost tog jutra bila dobra, da je uočio saobraćajnu signalizaciju na prilazu naplatnoj rampi, ali i izjave da je u retrovizoru video vozača “škode” i da bi mogao da ga prepozna.

Ipak, na pitanje sudije nije mogao potvrdno da odgovori da bi ga prepoznao, ali je rekao da je taj neko bio krupan i obučen u nešto “zelenkasto bledo”.

Stvorila se gužva, pa lice nisam mogao da vidim, ali je bio krupan čovek. Izvlačili su ga sa vozačeve strane, ali ne znam da li je on bio u prednjem ili zadnjem delu auta - izjavio je Aleksić.

Advokat odbrane ga je upitao za snimak koji je dostupan na Jutjubu i koji je objavio Blic svojevremeno. Aleksić je portvrdio da ga je video, ali je ostao pri svom iskazu iako na snimku koji je dostupan niko nije izvlačen sa vozačeve strane.

Na istim snimcima se vidi da je Babić tog dana bio u maslinasto zelenoj odeći.

Aleksić je rekao i da se Dejan Stojanović u sanitetu pojavio nakon 30-35 minuta od nesreće, da je imao mobilni u ruci i da je sa nekim razgovarao van vozila.

aleksić Traže istinu i snimke; foto: A. S.Njegova supruga Mirjana Aleksić je i novinarima ispred suda ponovila ono što je rekla na ročištu:

Želimo istinu i original snimak. To nije original snimak, mi želimo onaj sa 2 minuta koji fale - rekla je Aleksićeva ispred Suda.

Pored pomenutih, izjavu je dao i Aleksandar Luković iz Koridora Srbije koji je prisustvovao uviđaju, preuzeo Babićeve stvari, kako se čulo, sa zadnjeg sedišta “škode” i nakon saslušanja odvezao Stojanovića za Beograd.

On mi je u kolima rekao da se naplatna rampa samo pojavila ispred njega - odgovorio je Luković sudiji.


Snimci na sledećem ročištu

Sledeći put gledaće se snimci koje je Tužilaštvo dostavilo sudu, ali najverovatnije i snimci koje je predložio i advokat odbrane, a to je upravo ono što je dostupno na Jutjubu.

On ima 10 dana da to dostavi sudu, a advokat odbrane Stefan Ćorda koji je danas menjao Božu Prelevića, kaže da su sada prvi put čuli za te snimke.

Tačno je danas godinu dana od kako je tužilac tražio snimke. Sa snimcima ćemo biti načisto da li ima dokaza ili ne. Na jednom disku fale 2 minuta, na drugom, koji je zaveden kao AV2 fali 10 minuta - rekao je Ćorda ispred Suda.

Sledeće ročište zakazano je za 8. april u podne.

Podsetimo, nesreća se dogodila 31. januara 2019. godine - "škoda" u kojoj je bio direktor Koridora Srbije Zoran Babić uletela je velikom brzinom u prostor naplatne rampe gde su 2 vozila već stajala. Auto se nije zaustavio i život je izgubila Stanika Gligorijević, a 5 osoba je povređeno.

Babić je još februara prošle godine podneo ostavku na mesto direktora Koridora Srbije, ali Vlada Srbije do danas ostavku nije razmatrala, ni prihvatila.

Za nesreću je osumnjičen njegov vozač Dejan Stanojević, a suđenje je počelo u novembru 2019. godine. Glavna tema pre i nakon tog prvog ročišta bio je snimak nesreće. I dok je snimak video predsednik Srbije Aleksandar Vučić, njega nije bilo na suđenju.

Na prvom ročištu se od tužioca čulo da od Puteva Srbije ni posle 6 zahteva nisu stigli kompletni snimci i da fale 2 minuta koji daju kontekst celoj nesreći. Kasnije su iz MUP-a te navode demantovali i rekli da je snimak u koji su imali uvid i koji je dostavljen Tužilaštvu autentičan i da Babić nije vozio.

Inače, Babićev vozač delimično priznaje krivicu, ali kao glavnog krivca za udes vidi navodne loše vremenske uslove. Na tome se i zasniva čitava odbrana uz zahtev da se veštači i o temperaturi tog dana.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Naissus

    00:10 // 14. 2. 2020.

    Pa kojom si ti brzinom isao crni sine kad se rampa tek odjednom "pojavila" ispred tebe???? Pa nije bre ovo Autoban, ovo je Srbija a zakone brzine vi ste uvodili a sami ih se ne pridrzavate?? Logiko, kude si ....

  • Dr Milka

    22:15 // 13. 2. 2020.

    U Nišu, pa do rampe Doljevac u 8.30h, kada i gde je vozač D. Stanojević, ušao u tu škodu i kada je posle “zakucavanja“ škode, D. Stanojević izašao iz nje i u kojoj se dokazano nalazio teško povređeni Z. Babić? 2. Koji traumatolog može da objasni mogućnost da pri takvom “zakucavanju“ škode, gde su sedište vozača, kao i poluga volana slomljeni, D. Stanojević, prođe bez ijedne telesne povrede?

    • ???

      04:46 // 14. 2. 2020.

      Postoje li snimci sa Naisa - ko je vozio?

  • Ouzo

    19:16 // 13. 2. 2020.

    Neka Prvorodjeni donese odluku da udesa nije ni bilo !
    Ili,da su krivi N1,Solak,Djilas,Obradovic...
    Poimocice :Pink,Prva,O2,Happy,Kopernikus ,rts i lokalni udvoricki mediji .
    Mogu misliti,kakve pritiske i obecanja trpi porodica nastradale !

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA
Pronađite nas na: