Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 13. 5. 2019.

| Hronika

Bez jasnih informacija o napadima na Rome u Leskovcu

Autor:B. AntićIzvor:Južne vesti
Romsko naselje
Nejasno šta se dešavalo u leskovačkim romskim naseljima, foto: arhiva JV

Dva dana nakon informacije o upadu huligana u leskovačka romska naselja, i dalje je nejasno šta se tačno dogodilo. Dok Romi tvrde da je organizovanog napada bilo i da su huligani upali sa metalnim šipkama i palicama, iz policije i Tužilaštva saopštavaju da grupa navijača nije ulazila u naselja. Iz Lige Roma kažu da se incident krije i zato traže smenu načelnika policije.

Građani leskovačkog romskog naselja Podvorce tvrde da se upad huligana dogodio u subotu, 11. maja i prekinuo zabavu njihovog sugrađanina, a u Višem javnom tužilaštvu u Leskovcu da grupa navijača nije ulazila u ovo naselje i da napada nije bilo.

Prema obaveštenjima koje smo usmenim putem dobili od PU Leskovac, grupa navijača nije bila u naselju Podvorce, niti u bilo kom drugom romskom naselju u Leskovcu - kažu u Tužilaštvu.

U policiji i Tužilaštvu, međutim, potvrđuju da su se u subotu, 11. maja dogodila 2 odvojena napada na Rome - na sportskom terenu Osnovne škole “Svetozar Marković” i ispred hotela “Beograd”.

U događajima koji su se odigrali 2 lica zadobila su lake telesne povrede - kažu u Tužilaštvu.

Podsetimo, zbog ovih napada uhapšeno je 7 maloletnika koji se terete za krivično delo nasilničko ponašanje.


Političari osudili napade na Rome

Ministarka Zorana Mihajlović, gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović, ali i članovi leskovačkog Pokreta slobodnih građana kažu da je svako nasilje nedopustivo, te da nadležni što pre treba da procesuiraju nasilnike.

Cvetanović je poručio da su Romi ravnopravni građani Leskovca i čitave Srbije, te da svi imaju pravo da se osećaju sigurno i bezbedno u svom gradu.

Imam puno poverenje u rad nadležnih institucija i verujem da će slučaj napada biti rešen u najkraćem roku i da će biti preduzete sve mere da se napad ne ponovi - poručio je Cvetanović.


Liga Roma traži smenu načelnika leskovačke policije

Da su ekstremisti upali i zastrašivali Rome u leskovačkim naseljima i da policija nije postupila kako je trebalo, ali i da se informacije o napadima kriju, kaže Osman Balić iz Lige Roma, zbog čega traže smenu načelnika leskovačke policije.

Izazivanje rasne i verske netrpeljivosti, kao i otvoreno zastrašivanje najvećeg dela romske nacionalne manjine su sasvim izvesne posledice nerada, javašluka i u najmanju ruku tolerantnog stava Policijske uprave u Leskovcu prema ovim negativnim pojavama - kaže Balić.

Dodaje i da ovakvo ponašanje predstavlja društvenu opasnost i potcenjivanje žrtava terora lokalnih ekstremista.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • nisliski mohikanac

    01:36 // 14. 5. 2019.

    zasto se istice nacionalnost ucesnika.to bi bilo opravdano samo ako je incident motivisan medjnac.mrznjom a kako se to zna ako nema,ni optuznice.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: