Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:22, 3. 6. 2021.

| Hronika

Biciklista iz Blaca odbio alkotest pa kažnjen sa 100.000 dinara

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti, Danas
Bicikla biciklista KOSTA
100.000 dinara kazna; Ilustracija; foto: A. Kostić

Zbog toga što je odbio da se alkotestira kada ga je policija zaustavila dok je biciklom vozio po seoskom putu u blizini Blaca, Prekršajni su u Prokuplju kaznio je 57-godišnjeg Miroslava Simića sa 100.000 dinara.

Sve se desilo 21. maja kada je, priča za Danas njegov advokat Mirko Milojević, Simić biciklom krenuo do sela Draguše, da bi u pošti podigao socijalnu pomoć, a kada nije pronašao poštara, onda je krenuo za Blace preko sela Krivaje, da bi tamo u pošti podigao novac.

Po sopstvenom priznanju, pre polaska je popio nekoliko piva, a odbio je da se testira jer je vozio po prašnjavom seoskom putu i, kako je rekao, nikoga nije svojom vožnjom ugrozio.

Simićev advokat potvrđuje da je njegov klijent prekršio zakon, ali ne odustaje od borbe i tražiće ponovno suđenje, jer smatra da je u pitanju nepravda. Simić živi od socijalne pomoći od 7.000 dinara mesečno, pa Milivojević smatra da kazna nije primerena.

Kako možete da osudite nekog sa 100.000 dinara, a znate da živi od socijalne pomoći i da nema novca da plati kaznu? Daću sve od sebe da ova presuda ne postane pravosnažna jer Miroslav taj novac u životu može samo da sanja, a kamoli da ga isplati. Završio bi u zatvoru od najmanje 2 meseca - kaže advokat.

Milojević naglašava da sudstvo u Srbiji u 21. veku predstavlja niz apsurdnih pojava, a da je ovaj slučaj za koji je saznao slučajno, samo to dokazuje.

Sa jedne strane imate bahate vozače u skupim automobilima koji parkiraju gde hoće, a komunalna policija ih zaobilazi. Da ne pričamo o poznatim ličnostima koji redovno voze pod dejstvom alkohola, izazivaju saobraćajne nesreće, i prolaze nekažnjeno. A sa druge strane, imamo Miroslava koji vozi bicikl po seoskoj stazi i dobija kaznu od 100.000 dinara jer je odbio alkotest - kaže Milojević.

Simić nije imao novca za advokata, a Milojević je na njega, objašnjava, naišao sasvim slučajno, pa je preuzeo njegov slučaj nakon prvostepene presude.

On živi u mestu odakle je moj otac poreklom. Sreo sam ga ispred lokalne prodavnice gde su ga okružili meštani pitajući se kako mogu da mu pomognu. Kada sam video o čemu je reč, uzeo sam predmet i uložiću žalbu. Pokušaću da tražim novo suđenje i da predočim sudu da moj klijent sa biciklom na poljskom putu, na zemljanoj stazi, nikog nije mogao da ugrozi. Koplja se u našoj državi nažalost uvek lome na sirotinji i ja se pitam dokle više. Što je mnogo, mnogo je - poručuje advokat.

U presudi u koju je Danas imao uvid, navodi se da je okrivljeni Simić neoženjen, nezaposlen, da se izdržava od povremenih poslova koje obavlja za dnevnicu i od socijalne pomoći u iznosu od 7.000 dinara.

U obrazloženju suda stoji da su prilikom izricanja presude te okolnosti uzete u obzir, kao i da "izvršenjem prekršaja nisu nastupile teže posledice“, te mu je umesto najviše zakonom predviđene kazne od 120.000, ona smanjena na 100.000 dinara.

U presudi se takođe navodi da je Simić u odbrani pred sudom priznao izvršenje krivičnog dela.

On je 21. maja krenuo svojim biciklom do Draguše, opština Blace, da bi u pošti podigao socijalnu pomoć, ali nije pronašao poštara, zbog čega je biciklom krenuo za Blace preko Krivaje da bi tamo u pošti podigao novac. U Krivaji je bio zaustavljen od strane policijskih službenika, dodajući da je prethodno popio nekoliko piva, dok je pogrešno smatrao da zbog toga što nije izvršio bilo koji prekršaj u saobraćaju upravljajući biciklom, ne mora da se alkotestira. Na kraju odbrane je naveo da do sada nikada nije bio kažnjen za prekršaj ove ili bilo koje vrste, te je zamolio sud da to ima u vidu prilikom donošenja odluke - navodi se u obrazloženju prokupačkog suda.

Njegov advokat smatra da je sud morao da mu smanji kaznu, s obzirom da nikog nije ugrozio i da živi od socijalne pomoći, a da je u svojoj karijeri čuo samo za još jedan slučaj kada je policija zaustavila biciklistu tražeći da uradi alkotest.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • George

    06:47 // 6. 7. 2021.

    Није извршио кривичо дело него прекршај. А суд није могао да га казни мање јер је толики износ прописан у казненој одредби Закона.

  • petko

    08:13 // 22. 6. 2021.

    100 000 dinara !!!!!!!!!!!!!!!!!!!?
    To je ODMAZDA, to je krivično delo suda, odnosno sudije koji očigledno dolazi iz redova legije stranaca gde nema milosti za obične ljude nego samo metak.
    Koje krivično delo je on učinio vozeći biciklu u pripitom stanju????????

  • Neboša Tomić

    19:57 // 5. 6. 2021.

    Treba naci te tzv policajce i tog sudiju i dati im zasluzeno... Da dobiju svoje. Ako neko ima vise info, neka mi napise.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: