Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:03, 22. 3. 2012.

| Hronika

Česti požari u Pčinjskom okrugu

Autor:I.M.Izvor:Južne vesti
vranje, vatrogasna kola

U poslednjih desetak dana na teritoriji Pčinjskog upravnog okruga dogodilo se više od 50 požara na otvorenom prostoru, livadama i šumama.

Ovim požarima se nanosi nenadoknadiva šteta obradivom zemljištu, voćnjacima, vinogradima i drugim poljoprivrednim kulturama. Najveći broj ovih požara izazvan je nepažnjom ili nesprovođenjem propisanih mera zaštite od požara, upozoravaju iz policijske uprave u Vranju.

Požari se najčešće javljaju kao posledica obavljanja poljskih radova, čišćenja obradivih površina i spaljivanja ostataka, kao i zbog nesavesnosti lovaca i izletnika koji na otvorenom prostoru lože vatru, odakle se plamen proširi prema livadama, šumama, voćnjacima i građevinskim objektima.

Takođe, nesavesni vozači prilikom kretanja vozilima, kroz prozore automobila izbacuju neugašene opuške cigareta koji veoma često izazivaju požare na otvorenom prostoru pored puteva.

Iz policije apeluju na stanovnike okruga da se uzdrže od loženja vatre i da se pridržavaju Zakonom propisanih preventivnih mera zaštite od požara u prirodi i podsećaju da je zabranjeno loženje vatre u šumi i spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom prostoru i spaljivanje biljnih ostataka.

Lice koje je ovim radnjama izazvalo požar dužno je da vatrogasno-spasilačkoj jedinici nadoknadi troškove intervencije.

Zakonom o zaštiti od požara, koji je stupio na snagu oktobra 2010. godine, za lica koja ne poštuju pomenute zabrane predviđena je novčana kazna do 50.000 dinara a u slučaju nastanka veće materijalne štete, protiv pojedinaca biće pokrenut postupak utvrđivanja krivične odgovornosti.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandar

    15:59 // 30. 3. 2012.

    Svi znaju da su romi krivi ali njima se sve prašta i dopušta, baš kao što je bilo i šiptarima od broza naovamo. Romi su sada novi šiptari. Šiptari su završili svoj deo posla i na redu su romi. Taman posla da Srbija ostane bez novih zaštićenih podrivača i pete kolone.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: