Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:25, 26. 11. 2022.

| Hronika

Četvoro Nišlija uhapšeno zbog pranja novca

Autor:Sonja VidojkovićIzvor:Južne vesti
policija Niš
Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu; foto: JV / Ljubica Jocić

Zbog sumnje da su izvršili krivično delo pranje novca, uhapšeni su odgovorno lice preduzetničke radnje Kocit M. K. (62), faktički vlasnik nekoliko privrednih društava D. O. (65), formalni vlasnik M. B. (69) i knjigovođa u tim privrednim društvima M. T. (49). Pretresom stanova na više lokacija u Nišu pronađeno je preko milion dinara i preko 20.000 švajcarskih franaka.

Oni se sumnjiče da su od septembra 2019. do septembra ove godine izvršili prenos novca u iznosu od 24.703.881 dinara sa namerom da prikriju ili lažno prikažu nezakonito poreklo novca koji su koristili.

Sumnja se da je D. O. organizovao ovu grupu u kojoj je svaki član imao svoju ulogu. On je osnovao privredno društvo, zatim je angažovao M. B. od koga je zahtevao da sukcesivno osniva druga privredna društva na svoje ime, i koji je dobijao mesečnu naknadu od 200 evra. M. T. je bila ovlašćena, kako se sumnja, za otvaranje računa kod poslovnih banaka, kao i za sačinjavanje i overu fiktivnih faktura kao da su privredna društva izvršila prodaju i isporuku robe - raznih metalnih proizvoda preduzetničkoj radnji „Kocit” - kažu iz policije.

M. T. je podizala gotov novac prilikom uplate od ove firme, deo zadržavala za sebe, a veći deo novca je preko D. O. išao kod M. K. koji je znao da privredna društva kojima je uplaćivan novac nisu prodavala niti isporučivala robu njegovoj firmi.

Protiv M. K. je podneta i krivična prijava zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska prevara u vezi sa porezom na dodatu vrednost na taj način što je izbegnuto plaćanje javnih prihoda u iznosu od 2.660.244 dinara za koji iznos je oštećen budžet Republike Srbije - navode iz policije.

Prilikom pretresa stanova osumnjičenih i drugih prostorija koje su koristili na više lokacija u Nišu, policija je pronašla i oduzela 1.299.000 dinara i 20.069 švajcarskih franka, fiktivnu dokumentaciju, pečate, mobilne telefone i laptop.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 sati i oni će, uz krivičnu prijavu, biti sprovedeni nadležnom tužilaštvu.

Akciju su sproveli pripadnici MUP-a, UKP-a i Odeljenja za borbu protiv korupcije u saradnji sa Sektorom poreske policije i Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Nišu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • The truth

    09:31 // 28. 11. 2022.

    Sta je sa programerskim kućama, jel kontroliše neko to?, jel se plaća porez koja poslovanja imaju?, da ll zaobilaze vešto zakon?, mnogo se pojaviše neko mora to da vidi, opanci postadoše, nike, Jordan...

    • Mrk

      11:37 // 28. 11. 2022.

      Po negativnim ocenama izgleda da ih ima, nadam se da će doći pravda ruke i do njih...

    • Danilo Andjusic

      15:41 // 28. 11. 2022.

      Kakav majstorski spin! Bravo care! Članak je o pranju novca a ti komentarišeš o softverskim firmama. To je indirektna aluzija da softverske firme peru novac i/ili ne plaćaju porez što veze s mozgom nema. Ali ljudskoj zavisti zaista nema kraja...
      Softveraši izvoze 99,5% svojih proizvoda na svetsko tržište. Zarada je tolika da ima i za porez i za više para Nike Jordan patika. Uživaj u opancima.

  • Ja pa ja

    08:22 // 28. 11. 2022.

    A što je burek u leskovac 180 dinara a u niš 160 dinara?

  • Fantom

    22:44 // 27. 11. 2022.

    Ne bi bilo lose da se procesljaju jace firme i pojedini ,,ugledni,,privrednici.Pa investitore,tu je bato ves masina za pranje love da se izrazim tako.Ako vazi zakon za sitne neka vazi i za krupne.Nije narod od juce pa da ne primecuje neke stvari.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: