Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

15:14, 16. 5. 2016.

| Hronika

Ćira Magični osuđen za pretnje Perišiću

Autor:P. BlagojevićIzvor:Južne vesti
Zoran-Ciric-sudjenje.jpg

Nepravosnažnom presudom Osnovnog suda u Nišu književnik Zoran Ćirić je proglašen krivim zbog pretnji koje je uputio gradonačelniku Niša Zoranu Perišiću i kažnjen sa 100.000 dinara.

Nakon što su tužilaštvo, advokat Zorana Perišića i Ćirićeva odbrana izneli završne reči, sudija je saopštila svoju presudu.

Sud nije uvažio skoro nijedan argument Ćirićevog advokata Boška Ristića, koji je u svojoj završnoj reči naveo da su sud i državni organi koji su bili uključeni u proces "radili pod pritiskom javne funkcije gradonačelnika".

Dovoljno je da se vidi da je postupak protiv Ćirića pokrenut i sproveden, a da se ništa ne dešava sa pretnjama koje je gradonačelnik javno, u sudnici, uputio Ćiriću. To su dvostruki aršini - kaže Ristić.

Podsetimo, Ćirić je optužen da je decembra 2013. godine Miletu Iliću, Draganu Čorbiću, Igoru Novakoviću i Banetu Jovanoviću slao SMS poruke u kojima je Perišića nazivao “punjenom pticom” i “samozvanim gradonačelnikom” koji će biti “živ raskomadan” i “da će mu zatrti seme”.

On je na saslušanju potvrdio da je poslao poruke, ali da to nije učinio kako bi nekome pretio, već da se radi o umetničkom performansu, odnosno umetničkoj metodi koja se zove “redimejd”.

Zoran Perišić se pridružio krivičnom gonjenju jer, kako je rekao, nije uplašen za sebe, ali jeste za bezbednost svoje porodice.

Inače su tokom suđenja svedoci koje je predložilo tužilaštvo zapravo branili Ćirića, tvdeći da Perišić nije bio uplašen i da je čak hteo i da se fizički razračuna sa Ćirićem.


Dokazi "uništeni" zbog neažurnosti suda?

Dok je u vrlo kratkoj završnoj reči tužilaštvo samo navelo da je Ćirićeva krivica dokazana tokom sudskog postupka, advokati odbrane su tvrdili suprotno, navodeći da ne postoji nijedan materijalni dokaz, indirektno čak optuživši sud da je njegovom krivicom deo dokaza i "uništen".

Naime, kao dokaz pred sudom su korišćene fotografije sa Perišićevog telefona, na kojima se vide poruke koje su njemu prosledili Čorbić, Novaković, Jovanović i Ilić, a koje je navodno njima poslao Ćirić. 

Advokati odbrane su od početka postupka tvrdili da se iz toga ne vidi ko je i kada njima te poruke poslao, niti da li je njihova sadržina menjana, i tražili od suda da od mobilnih operatera zatraži listing.

Međutim, sud je takvu naredbu izdao kasno, pa je danas od Telekoma Srbija stiglo obaveštenje da je istekao rok od godinu dana tokom kog se ti podaci čuvaju, te da su dokazi - uništeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • dr Jakov Zlatar

    09:14 // 20. 5. 2016.

    Pitam ove koji brane magičnog, da li bi ćutali kada bi njima neko uputio pretnju, pa makar to bio i performans.Najviše me je izludjivalo licemerstvo.Hajde neka meni neko preti na takav način, ne bih čekao sud.

  • vlada vladanovic

    14:47 // 17. 5. 2016.

    hahahahahha banana drzava, tj. sns drzava...bojzi ide dalje i avanzuje a cira na robiju...hvala bogu pa sam sa porodicom pobego, samo fali jos i da mi dete odrasta u tom cirkusu. nek se spasava ko moze

  • Ljuba Slavković

    13:34 // 17. 5. 2016.

    Ne komentarišem presudu već vas iz Južnih vesti "veliki profesionalci",vaš primitivizam i odsustvobilo kakve cenzure šta ko može da napiš o nekome a dav nije sramota. Vas koji se zalažete za legalitet i red u Državi.
    nartavno cenzurišete drugačije komentareja.A ja ću vaš portal i dalje posdećivati da vidim kako ne treba.

    • Ciceron Zaplanjsky

      14:32 // 17. 5. 2016.

      Predstavljanje ti nije ni bilo potrebno, po greškama i pravopisnim i tehničkim(daktilografskim)koje si nadahnuto(kao i uvek)tvorio u komentaru svi bi znali da si to ti, zameniče gradonačelnika, reformatoru gradske uprave grada Niša.

    • Max Vespertine

      16:16 // 18. 5. 2016.

      Gospodine Slavkovicu, za vas bi bilo najbolje da se dozivotno autocenzurisete jer niko ne zeli da ima predstavnika koji nije sposoban da sastavi dve prosto-prosirene recenice bez sizifovkog napora, kao vi.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: