Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:30, 22. 4. 2021.

| Hronika

Tužilaštvo traži 5 godina zatvora za Babićevog vozača, advokati oštećenih traže 8 godina

Autor:N. MitićIzvor:Južne vesti
IMG_20210422_115529
foto: JV/N. M.

U završnoj reči na suđenju za saobraćajnu nesreću na naplatnoj rampi “Doljevac” tužilac Jelena Kocić predložila je da se Dejan Stanojević, vozač Koridora Srbije, proglasi krivim i kazni zatvorom od 5 godina i zabranom upravljanja motornim vozilima od 5 godina. Sa druge strane, advokati porodice stradale Stanike Gligorijević traže maksimalnu kaznu zatvora od 8 godina.

Posle skoro godinu i po dana od početka suđenja za udes i oko 2 godine od nesreće u kojoj je stradala 51-godišnja žena, sudski postupak protiv Dejana Stanojevića, vozača tadašnjeg direktora Koridora Srbije Zorana Babića danas će verovatno biti završen.

IMG_20210422_115605_1 foto: JV/N. M.Prva je završnu reč imala tužilac Jelena Kocić koja je kao otežavajuće okolnosti za okrivljenog navela to što je bio profesionalni vozač, kao i da odbrana nije dokazala da je magla bila gusta, a da je on tom deonicom prolazio često u periodu pre nesreće. Otežavajuće je i to što je u nesreći stradala jedna osoba, a dve su teško povređene.

Kao olakšavajuću okolnost Tužilaštvo je uzelo to što je vozač neosuđivan i otac dvoje dece.

Advokat oštećenih Božo Prelević se pridružio završnoj reći tužioca, ali rekao da su dokazi kompromitovani i nepotpuni i izvedeni van domašaja suda i tužilaštva, jer su kod predsednika Aleksandra Vučića.

Mirjana Aleksić, sestra Stanike Gligorijević koja je poginula na naplatnoj rampi Doljevac, nije se složila sa predlogom tužioca i navela je da je okrivljeni profesionalni vozač. Zatražila je da kazna bude maksimalna - 8 godina. Njen predlog podržao je i advokat Prelević, dok je advokat vozača “pasata” Stanoja Stankovića podržao predlog tužioca.

Advokat okrivljenog vozača Slavoljub Milošević istakao je u svojoj završnoj reči da je narušeno dostojanstvo suda jer je proces predstavljen kao politički. Rekao je i da je predlog Tužilaštva da se kazni na 5 godina suviše stroga kazna.

Napominje da bi u obzir trebalo uzeti posledice i okolnosti, ističe da je reč o nehatnom krivičnom delu i da okrivljeni nije osuđivan, te da sve to treba da utiče da kazna bude manja.

udes Presuda posle više od 2 godine od nesreće na Naplatnoj rampi "Doljevac"; foto: A. K.Podsetimo, na sudu nije osporavano da je u trenutku nesreće u "škodi" bio i tadašnji v.d. direktora Koridora Srbije Zoran Babić, ali jeste njegova pozicija u vozilu. Porodica stradale žene i njihov advokat tvrde da je on bio za volanom, a kao ključni dokaz nesreće tražili su 2 minuta sa nadzornih kamera koji sudu nisu dostavljeni.

Okrivljeni Stanojević je na jednom od prvih ročišta delimično priznao krivicu i naveo da su do nesreće doveli loši vremenski uslovi, o kojima se svedočilo na jednom od narednih ročišta, a na koje je došao i Babić.

O tome su svedočili i radnici naplatne rampe, ali i policajac koji je o nesreći sačinio službenu belešku, a na naredna dva ročišta u sudnici nije bilo okrivljenog, a zatim ni svedoka policajaca.

Saslušan je i saobraćajni veštak, koji je rekao da su ekspertizu nesreće radili na osnovu dostupnih materijala, odnosno bez 2 minuta snimka i tehničkog pregleda automobila u kojem je bio Babić.

Tih 2 minuta nisu stigla do suda, iako su, kako se čulo na jednom od poslednjih ročišta, traženi preko Poverenika za informacije od javnog značaja i od JP Putevi Srbije, ali i od predsednika Aleksandra Vučića, koji je u javnosti govorio da je pregledao snimke. Zato je advokat oštećenih Božo Prelević od Tužilaštva zatražio reakciju.

Poslednji put u sudnici se čulo svedočenje drugog policajca iz patrole koja je prva došla na mesto udesa, a ponovnim pregledom snimaka utvrđeno je da je on po dolasku odvezao službeni auto, njime napravio krug i vratio se na isto mesto. Zašto je to učinio, rekao je da se ne seća.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Cvele 018

    09:22 // 23. 4. 2021.

    Profesionalni vozač poznaje svaku krivinu na auto-putu Beograd-Niš a ovo je nedelo neukog vozača !

  • Živorad Stevanoviċ

    04:22 // 23. 4. 2021.

    Vozio babić on treba da odgovara.za brzu vožnju sa smrtnim ishodom i lažno svedočenje.nebrinite božja kazna uvek stigne!!!

  • Gorica Gitaric

    14:56 // 22. 4. 2021.

    Sramota, ubio zenu, i pobego jos, pa dal je moguce ljudi, razmislite malo sta nam se desava

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: