Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:11, 5. 11. 2020.

| Hronika

Deo kasetne bombe nađen nedaleko od ulaza na aerodrom iz nekadašnje Sarajevske

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
bomba foto J.Ć
Deo kasetne nađen tokom iskopa; foto: J. Ć.

Levo od kapije na koju se ulazi u vojni deo niškog aerodroma, u starom koritu Nišave, pronađena je kasetna bomba, potvrđuju iz niške policije. Eksplozivna naprava nađena je kod ulaza iz nekadašnje Sarajevske, a danas Ulice 63. padobranske birgade i to, kako kaže direktor Aerodroma Srbije Mihajlo Zdravković dok se radilo na postavljanju nove svetlosne signalizacije.

Ovaj deo Niša bio je često zasut raketama, bombama i kasetnim bombama tokom NATO agresije 1999. godine, a i pored nekoliko čišćenja ostaci “žutih ubica” se nalaze i 21 godinu kasnije.

Ovog puta je neeksplozivni deo kasetne bombe, bez upaljača pronađen nedaleko od ulaza.

123668565_3698120793588109_6088133450047261763_n Samo metalni deo kasetne; foto: J. Ć.Nama je prijavljeno da je na aerodromu oko 11 sati pronađen deo eksplozivne naprave. Policija je na terenu i obezbeđuje lice mesta do uklanjanja - kažu u policiji.

Direktor Zdravković kaže da se u tom delu radi na instalaciji sistema svetlosnog obeležavanja u dužini od 720 metara od početka piste, a to podrazumeva radove i nekih 300 metara izvan kompleksa aerodorma.

Radovi se izvode u skladu sa projektom i prisutan je pirotehnički nadzor sve vreme. Prilikom kopanja rova za postavljanje instalacija pronađen je deo kasetne bombice koji nije sadržao eksplozivno punjenje i upaljač. Samo neeksplozivni deo. Telo kasetne bombe - kaže Zdravković.

123649424_723184428326227_14286022163008765_n Radovi trenutno zastali; foto: J. Ć.Tačna loakcija gde je pronađen deo bombe je na stotinak metara od ograde, a pronašao ga je pirotehnički nadzor prilikom redovne kontrole.

Oni su obavestili nas, mi smo MUP i oni su taj predmet uklonili - kaže Zdravković.

Da bi se radovi nastavili, pojašnjava direktor, sada je potreban novi projekat kojim bi se proverio zbog eksplozivnih naprava deo na kojem su planirani radovi. Nakon toga bi oni trebalo da budu nastavljeni.

Nedaleko od samog ulaza, ali preko puta mesta gde je pronađen ostatak bombe, počinje i red kuća onih koji stanuju u Ložioničkoj ulici i koju su tu živeli i pre bombardovanja, kao i prethodne 2 decenije.

Podsetimo, Niš je jedan od gradova u kojem je stradalo najviše ljudi od kasetnih bombi tokom NATO agresije 1999. Najviše njih poginulo je u Šumatovačkoj, u centru grada gde su bombe padale 7. maja.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • aaaa

    22:41 // 5. 11. 2020.

    Malo mi smešno ovo "Podsetimo", mada razumem novinarski stil pisanja. No ko to može od živih da zaboravi :) Još isperforirane fasade na Duvaništu.

  • Sloba

    16:16 // 5. 11. 2020.

    Uništili su nas za x godina. Maltretiraju male države i prave nemire među ljudima a posle gase požar bombama.

  • žika

    14:51 // 5. 11. 2020.

    ne razumem zašto država ne tuži te zlikovce? kasetne bombe su zabranjene pre 99 god..

    • dragoljub stamenković

      15:34 // 5. 11. 2020.

      I Srbija u svom naoružanju ima kasetnu municiju.

    • Dzamutka

      20:35 // 5. 11. 2020.

      Kad se dobije kljuc Bele kuce, olovka kojom je Tramp potpisao i dekanter, crna istorija se brise !

    • IG

      20:53 // 5. 11. 2020.

      Mislim da je to u domenu bajki jer nasem predsedniku su savetnici bili Sreder, Bler... Jos da je stavio Vesli Klarka za vojnog savetnika i sve bi bilo komplet. Medjutim koliko se secam dosta para iz EU je dato za ciscenje aerodroma i zone okolo aerodroma. Neko je uzeo parice a nije ocistio. E njih bi trebalo neko da tuzi. Kao u naselju iza Elektronskog sve cisto pa buldozer zakacio kasetnu bombu.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Želeo bih da zahvalim ovoj vlasti jer su od prosečnog niškog vozača napravili veoma veštog vozača koji zaobilazi rupe poput profesionalnih trkača. Saobraćaj je bezbedniji jer vozači, da ne bi oštetili vozila, moraju mnogo dobro da voze.

Savetnik čitalac

Tekst: Saobraćaj u martu bio bezbedniji nego prošle godine, podaci su niške policije

Pronađite nas na: