Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:50, 27. 9. 2022.

| Hronika

Devojčice napadači iz centra Niša - koje mere zakon predviđa za nasilne maloletnice

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
policijska uprava niš
Iz Tužilaštva kažu da čekaju izveštaje policije; ilustracija; foto: JV / Ljubica Jocić

Još nema zvaničnih informacija o tome ko su devojčice koje su u subotu uveče u centru Niša napadale ljude, a iz Osnovnog javnog tužilaštva kažu da čekaju izveštaje policije. Pravnici objašnjavaju da one neće snositi nikakve krivične sankcije ako imaju manje od 14 godina. Ako imaju od 14 do 16 godina moguće su vaspitne mere, a zatvor je u opticaju samo za starije maloletnike.

15-godišnjakinja, 34-godišnjakinja i njeno dete napadnuti su te večeri, oko 22 sata, na autobuskom stajalištu. Iz Policijske uprave su rekli da su odmah u okolnim ulicama potražili devojčice koje su ih napale, ali da ih nisu našli.

Još ne saopštavaju da li im je poznat njihov identitet i ko su one, dok iz Tužilaštva ističu da je dežurni zamenik obavešten o događaju.

U toku je rad policije na otkrivanju identiteta tih lica i dostavljanje izveštaja. U međuvremenu, nije još uvek ništa dostavljeno - navode iz OJT-a.


Kako se kažnjava maloletnička delinkvencija?

Ako se ispostavi da su devojčice mlađe od 14 godina, prema Zakonu, one se neće smatrati krivično odgovornim i ne može im se izreći nikakva krivična sankcija, niti mera. Jedino Centar za socijalni rad može, u tom slučaju, preduzeti mere poput porodične terapije.

Postoji Zakon o maloletnim učiniocima krivičnih dela i krivičnopravnoj zaštiti maloletnih lica, koji prepoznaje ili definiše odgovornost maloletnika za počinjena krivična dela, ali donja granica je 14 godina - navodi advokat Marko Krstić.

Oni koji imaju od 14 do 16 godina svrstavaju se u mlađe maloletnike i mogu im se izreći vaspitne mere.

Tu spadaju mere upozorenja i usmeravanja, poput sudskog ukora i posebnih obaveza, što je najblaža opcija. Vaspitne su i mere pojačanog nadzora, što može obuhvatati dnevni boravak u nekoj ustanovi za vaspitavanje i obrazovanje, kao i pojačan nadzor roditelja ili staratelja.

Najoštrije mere za mlađe maloletnike su zavodske - upućivanje u vaspitnu ustanovu, vaspitno-popravni dom ili posebnu ustanovu za lečenje i osposobljavanje.

Zavodske mere izriču se prema maloletniku prema kome treba preduzeti trajnije mere vaspitavanja, lečenja i osposobljavanja uz njegovo potpuno odvajanje iz dotadašnje sredine, radi vršenja pojačanog uticaja na maloletnika. Zavodske mere izriču se kao poslednje sredstvo i mogu trajati, u granicama određenim ovim zakonom, samo koliko je potrebno da bi se ostvarila svrha vaspitnih mera - piše u Zakonu.

Za razliku od mlađih, stariji maloletnici, tačnije oni koji imaju od 16 do 18 godina, mogu dobiti i kaznu zatvora.

Podsetimo, policiji još uvek nepoznate devojčice napale su 15-godišnjakinju dok je ulazila u autobus, a iste večeri 34-godišnjakinja je prijavila da su napale i nju i njeno dete, dok je pokušala da je odbrani. Snimak kruži i na društvenim mrežama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Titanik

    05:47 // 28. 9. 2022.

    Pa kada im TV Pink plasira 24h nasilje i sex šta očekujete.

  • Kao ne zna se

    16:44 // 27. 9. 2022.

    Cela Donja Vrezinaih zna

  • Zlobnik II

    15:21 // 27. 9. 2022.

    Deca se igraju ...
    Pustite ih da se "razvijaju", pa kad utepaju nekog čoveka - angažovaće psihologe , sociologe,neuropsihijatre itd... A ,onda , oslobodiće ih krivične odgovornosti jer su istraumirana,živela su u nezdravom okruženju,počev od prababu - pod Turcima, Austro-Ugarima,Bugarima, Nemcima, komunistima, "žutima" , "crnima" , "navijačima" , Marićem...
    Moreee , "batina je iz raja izašla"

    • Var tehnolog

      17:47 // 27. 9. 2022.

      Slazem se ! Moze da se predlozi, da napadnuti im kupe po par patika, da se ne ljute i oproste im sto su napadnuti !

    • profesor

      19:21 // 27. 9. 2022.

      Odnos pozitivnih i negativnih ocena na komentar koji bi da batinom rešava maloletničku delinkvenciju dosta govori i tome u kakvom mi društvu živimo.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: