Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:20, 8. 6. 2016.

| Hronika

Dojave o bombama odlažu i suđenja za najteže zločine

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
Palata-pravde-Nis.jpg
Palata pravde; Foto: JV

U prvih 6 meseci ove godine zbog dojave o bombi zgrada niškog suda evakuisana je 13 puta, od čega čak 4 puta u zadnjih nedelju dana. Zbog toga su obustavljana i saslušanja i suđenja i za teška ubistva.

Poslednji primer je jučerašnja dojava kada je zbog evakuacije cele zgrade odloženo suđenje Aleksinčaninu Aleksandru Marinkoviću optuženom da je početkom ove godine sa 17 uboda nožem ubio svog oca.

U Višem sudu u Nišu, koji upravlja zgradom, kažu da su sve dojave u 2016. srećom bile lažne, a da procedura u takvim situacijama nalaže da svi građani i zaposleni moraju da napuste zgradu. To automatski povlači i prekid otpočetih suđenja i otkazivanje onih koja su bila zakazana za to vreme.

Ipak, u odgovoru "Južnim vestima" navode da ne postoji precizna evidencija koliko je suđenja zbog toga odloženo, niti koliko to poreske obveznike košta.

Svakodnevno se veliki broj ročišta odlaže iz različitih razloga, kao što je nedolazak stranaka i slično, te nije moguće utvrditi koliko ročišta bi objektivno bilo odloženo zbog same dojave o bombi suda, a koliko bi inače tog dana bilo odloženo zbog neispunjavanja procesnih pretpostavki za održavanje ročišta - kažu u sudu.

Borica Mitić Viši javni tužilac Niš Problem i za tužilaštvo, advokate, zatvore... ; Borica Mitić, Viši javni tužilac u Nišu, foto: JV

Posledice lažnih dojava nisu samo odlaganja suđenja, već, kako kaže Viši tužilac u Nišu Borica Mitić, veoma komplikuju rad nekoliko institucija - od suda, preko tužilaštva, a zatim i advokata, često i zatvora.

Veliki problem sa lažnim dojavama bombe u Palati pravde u Nišu je pre svega odlaganje glavnih pretresa, s druge strane odlažu se i zakazane istrage koje se po novom Zakoniku o krivičnom postupku, znači odlažu sve unapred zakazane procesne radnje, saslušanja osumnjičenih, odnosno ispitivanje svedoka - kaže Mitićeva.

Marko Krstić advokat Niš Bombe odlažu suđenja i za po nekoliko meseci; Marko Krstić, foto: JVGledano iz ugla građana, problem može biti i to što se, kaže advokat Marko Krstić, zbog velikog broja predmeta suđenja često pomeraju i za po nekoliko meseci.

Dojave imaju posledice na svako ročište koje je tog dana zakazano u sudu, u tom smislu ako je ročište već započeto ono mora da se prekine i odloži, a ako nije ni došlo do njega, ročište se neće ni držati jer je zabranjen ulaz u zgradu dok sve te provere traju i ročište će se zakazati u nekom narednom periodu, što znači za nekih par meseci - kaže Marko Krstić.


Dojave i zbog brakorazvodnih parnica

Saša Đokić Osnovni javni tužilac Dojavom protiv razvoda; Saša Đokić, Osnovni javni tužilac u Nišu, foto: JVIako bi neko pomislio da su sve češće dojave o postavljenoj bombi u sudu u vezi sa postupcima zbog kriminala, statistika je dosta šarena. Pored dojava koje nisu rasvetljene, najčešće su zapravo one koje se tiču parnica - i to brakorazvodnih.

Osnovni javni tužilac Saša Đokić, u čijoj nadležnosti je istraga o tim incidentima, kaže da je pre svega teško ući u trag onima koji prijave bombu, ali da je u situacijama u kojima su počinioci otkriveni uglavnom reč o banalnim razlozima.

Prijavi 21. decembra da je podmetnuta bomba, pa 26. januara, dakle dva puta, a ne dolazi zato što se razvodi sa ženom, da bi se otkazala ta ročišta - navodi primer Đokić.

Za otkrivanje onih koji, na sreću, samo lažno dojavljuju da je u zgradi suda bomba, često je potrebna i sreća.

Koristeći pri-pejd kartice za mobilne telefone ili telefonske govornice "šaljivdžije" često izmaknu pravdi. Ipak, ima slučajeva kada im to ne pomaže.

Došli iz Aleksinca ovde u park ispred Suda. Prethodno je jedan od njih našao telefon na česmi. Tuđ telefon, nisu ni znali čiji je. Onda su došli, odavde javili "postavljena je bomba", pa se javili još 2-3 puta, a imali su krivično suđenje. I nakon toga su nastavili da koriste telefon i po tome ih je policija našla - kaže Đokić.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Duca

    12:41 // 8. 6. 2016.

    Sigurno neće Sud da ostane bez posla a i da nenaplati sve izgubljeno vreme

    • Marija

      15:13 // 8. 6. 2016.

      Dok ima ovca za šišanje koje se sude za 20 cm zemlje.

  • ocajna

    11:14 // 8. 6. 2016.

    uvek kada mom ocu treba da se donese odluka o izvrsenju presude o prodaji lokala na licitaciji njegovog duznika uvek je bomba-bice i sledeci put-obavesticu o tome medije

  • žika

    10:42 // 8. 6. 2016.

    Kada bi ste i vi zaposleni morali uvek da napuštate sud, kako vam zakon nalaže,brzo bi ste našli rešenje. Ovako zakon selektivno primenjujete samo na građane što vas čini povlašćenom kastom. Uostalom, plata vam ne zavisi od količine rada, pa vas baš briga za obustavu rada

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: