Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:53, 9. 9. 2015.

| Hronika

Dojčinović: "Heroin je lokalna priča, kokain je za krupne igrače"

Autor:M. V, A. S. Izvor:
stevan
Stevan Dojčinović, urednik KRIK-a (Mreža za istraživanje kriminala i korupcije); foto: mc.rs

Iako policijske istrage pokazuju da veliki broj Nišlija diluje heroin po Evropi, novinar Stevan Dojčinović, autor knjige o Šariću, kaže da je evropskom tržištu više namenjen kokain, a da se heroin dobro prodaje i po Srbiji.

Dojčinović, urednik KRIK-a (Mreže za istraživanje kriminala i korupcije) i novinar koji se godinama bavi istraživanjem krijumčarenja droge, kaže da je za razliku od kokaina, heroin manji “biznis” koji radi više sitnijih lokalnih grupa kojih ima u svakom većem gradu, pa i Nišu.

Dileri heroina mogu da naprave par zgrada, par restorana, da otvore firmu, ali to sa stanovišta korupcije uglavnom ne ide mnogo visoko nego najčešće ostaje na lokalu. Dileri kokaina mnogo više sarađuju s državom i sistemom, to je mnogo više organizovano, dok heroin može svako da prošvercuje - kaže Dojčinović.

800x600-droga-razmena "Policija je nedovoljno efikasna u suzbijanju krijumčarenja droge"; foto: JVDrugim rečima, pojašnjava on, onaj ko se odluči da nabavi heroin, “može da nađe neku vezu da prebaci kilo ili 20 kg heroina“ koje onda na lokalu prodaju grupice koje su jače ili slabije u zavisnosti od veličine grada.

Heroin je za frilensere, ne trebaju ti ozbiljne priče, tankeri i slično. Prebaciš kilo i prodaš. U svakom gradu ćeš naći po dvadesetak grupa koje se time bave. Za razliku od kokaina kojim se bave najkrupniji igrači i gde se nekoliko klanova skupi da odradi taj posao, heroin je lokalna razjedinjena priča i slobodnije tržište - dodaje on.

Inače, kako kažu u niškoj policiji, od početka 2014. godine do juna ove godine, u Nišu je zaplenjeno svega 865 g heroina i samo 95 g kokaina.


"Više mafijaških obračuna jer policija slabije radi svoj posao"

Govoreći o borbi protiv krijumčarenja droge i organizovanog kriminala, naš sagovornik smatra da su nadležne strukture u poslednje vreme neefikasne. Kako kaže, koliko dobro policija radi svoj posao zavisi od perioda, “a sada imamo jedan dugi period u kome niko mnogo krupan iz sveta organizovanog kriminala nije pao".

Mislim da su ovi novi koji su došli loše izveli kadriranje i nisu uspostavili sistem. Da bi analizirao koliko su efikasni pratiš stepen ubistava, a zadnjih par godina su sačekuše u porastu. Kriminalci su videli neefikasnost policije i zbog toga osetili neku širinu i sigurnost - kaže on.

Sa druge strane, dodaje on, to nije samo pitanje neefikasnosti policije nego i Bezbednosno-informativne agencije, koja je nekada srušila Šarića, “a sada nešto ne funkcioniše kako treba”.

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Kiki Kamarena

    07:35 // 15. 9. 2015.

    ''Mislim da su ovi novi koji su došli loše izveli kadriranje i nisu uspostavili sistem.''Čovek je sve lepo rekao, nemože se neznanjem, poltronstvom, nepotizmom i ostalim negativnim pojavama u borbu protiv ove pojave. Oko 900 grama gudrovine za dve godine hahahahaha ja bi ih isterao iz policije.....

  • zvoncica

    07:27 // 15. 9. 2015.

    Gospodine Dojcinovicu, pa zar niste upoznati da Pu Nis na polju suzbijanja krijumcarenja narkotika pruza "NIKAD BOLJE REZULTATE", , tako barem kazu poznavaoci prilika na grupi za narkomaniju PU Niš,....hahahaha

  • shaft

    18:40 // 9. 9. 2015.

    Postovani mladi gospodine Dojcinovicu,nista novo niste rekli.Mnogi se bave narkomanijom,koja je najvece zlo ove jadne i izmucene drzave!Mnogo knjiga,tv emisija,novinskih clanaka,tribina,ali niko ne sme da prica o Velikom Trnovcu,Bujanovcu i Presevu,gde je leglo proizvodjaca i dilera!Imate li takva saznanja i sta predlazete?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: