Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:10, 22. 7. 2019.

| Hronika

Godišnji odmori odlažu saslušanja osumnjičenih za ubadanje na keju

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
sud
Tužilaštvo odlučilo da osumnjičene sasluša nakon sezone godišnjih odmora; foto: S. M.

Petoro osumnjičenih za incident na nišavskom keju kada je izboden 25-godišnjak koji je nosio majicu sa antifašističkom porukom, biće saslušani septembra. U niškom Osnovnom javnom tužilaštvu kažu da je razlog period godišnjih odmora, a advokat Vladimir Domazet da je kod ovakvog slučaja, zbog kojeg se uzburkala javnost, to trebalo da se uradi po hitnom postupku, a ne više od 3 meseca kasnije.

Majica sa antifašističkom porukom, ubod u leđa, odbrana sa slobode, "mlaka" reakcija nadležnih organa i gradske vlasti, antifašistički protesti i nacističko salutiranje dovode se u vezu sa slučajem 25-godišnjeg Uroša Janjića koji je u noći 21. juna izboden na keju kod spomenika Nadeždi Petrović.

Policija je podnela 5 krivičnih prijava, među kojima je i ona protiv 33-godišnjeg napadača N. R, kome se stavlja na teret nanošenje teških telesnih povreda, ali i protiv samog Janjića zbog učešća u tuči. Međutim, šta se zapravo dogodilo te večeri, još je na nivou spekulacija, jer osumnjičeni nisu ni saslušani.

To će se, navode u Osnovnom javnom tužilaštvu, dogoditi tek septembra, kada prođu godišnji odmori.

Osumnjičeni još uvek nisu izneli svoje odbrane a njihovo saslušanje se zbog godišnjih odmora očekuje za septembar mesec. Od strane PU u Nišu podneta je krivična prijava protiv N.R. (1986. godište), A.Z. (1998. godište), M.K. (1998. godište), Đ.Đ. (1995. godište) i U.J. (1994. godište) - navode u Tužilaštvu.

domazet Domazet smatra da bi zbog "bure u javnosti" tužilaštvo trebalo da ovaj slučaj tretira kao prioritetni. Odmori, kaže, nisu opravdanje; foto: JVOvakvu odluku Tužilaštva osuđuje ugledni niški advokat Vladimir Domazet. Kaže da godišnji odmori nikako ne mogu da budu opravdanje, jer tužilaštva rade i u to vreme.

Dodaje i da zbog bure u javnosti koju je slučaj izazvao on mora da bude prioritet.

To ide u neku redovnu proceduru koja traje mesecima, a ne u neku hitnu proceduru. Očigledno da je ovo nešto što je izazvalo buru javnosti i zaista je potrebno da se što pre reši. Tako da mislim da bi tužilaštvo taj postupak trebalo da ubrza i zbog javnosti i zbog samog slučaja. Nije to tek neka obična tuča. Opravdanje ne mogu da budu godišnji odmori - ističe Domazet.

Podsetimo, osumnjičeni su prošli bez pritvora, što je čuveni niški krivičar i bivši predsednik suda Danilo Nikolić ocenio kao neopravdano. Nikolić je rekao da se za mnogo manja krivična dela određuje pritvor.

Ovo delo bilo je povod za dve antifašističke šetnje na keju koje je organizovao odbornik u niškoj Skuštini Srđan Nonić. Na prvoj se pojavila grupa mladića koji su uz nacističko salutiranje rukom uvis uzvikivali "Srbija Srbima", "Živeo Nedić", "Živeo Ljotić"...

Zbog tih šetnji i akcije uklanjanja grafita sa nacističkim porukama Noniću su na društvenim mrežama pretili i razbianjem glave.

Policija do danas nije odgovorila novinarima na pitanja poslata mejlom još 28. juna, da li će nešto preduzeti u vezi sa mladićima koji su skandirali profašističke poruke tokom antifašističke šetnje, ali i na to da li će biti više patrola na nišavskom keju.


Hronologija događaja iz službene beleške - izlazak u grad, vinjak, majica, tuča i ubodi

Mesec dana od napada postoji jedino zvanični dokument, odnosno, službena policijska beleška sa izjavom izbodenog Janjića, dok izjava napadača nema ni nakon što su otkriveni njihovi identiteti i privedeni pa pušteni, bez saslušanja u Tužilaštvu.

sluzbena beleska Službena beleškaPrema službenoj belešci policije, sačinjenoj u Kliničkom centru Niš, nedugo nakon incidenta, navodi se da je Janjić kobne večeri u grad izašao sa još dva mladića. Našli su se u centru grada oko 22 sata, kupili vinjak i otišli na kej. Jednog od njih, piše, otpratili su oko ponoći, a onda su kupili još jednu flašu vinjaka i seli na klupu nedaleko od spomenika Nadeždi Petrović.

Pola sata nakon ponoći krenuli su ka mostu. Na nekoliko metara od mesta na kom su sedeli, sreli su se sa NN licima. Nakon kraće verbalne rasprave oko majice koju je oštećeni nosio, došlo je do tuče u kojoj je od strane NN lica zadobio ubodnu ranu u predelu leve strane leđa ispod lopatice. Nakon toga NN lica su se udaljila sa mesta događaja - piše u službenoj belešci.

Podsetimo, 25-godišnji U. J. je nakon napada bio siguran da je jedini razlog što je izboden majica koju je nosio, a koja je imala antifašistički natpis, jer je sve delovalo koordinisano. Nakon 3 dana napadači su uhapšeni. Među njima je, kako su rekli u policiji, 33-godišnji N. R, kome se stavlja na teret krivično delo nanonešenje teških telesnih povreda i još četvorica od 21 do 25 godina, koji se sumnjiče za učestvovanje u tuči. Među njima je i Janjić.

Na ovaj incident bilo je brojnih reakcija javnosti, a na pitanje Južnih vesti da događaj prokomentariše stigla je i reakcija gradonačelnika Niša koji je napad osudio.

O ovoj temi Južne vesti su radile i debatu, koju možete pogledati na portalu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aber

    16:14 // 22. 7. 2019.

    Ne daju oni aber Vladimire sto ti pricas niti bilo ko zdravorazumski sto govori

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: