Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:13, 16. 2. 2023.

| Hronika

Godišnjica bombaškog napada na autobus "Niš ekspresa" kod Podujeva

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
Crkva sveće KOSTA
Ni posle 22 godine od zločina krivaca nema; foto: Aleksandar Kostić

Na današnji dan pre 22 godine u eksploziji mine koja je bila postavljena ispod mosta u selu Livadice na magistralnom putu Kuršumlija - Podujevo i aktivirana kada je prolazio autobus “Niš-ekspresa” stradalo je 12, a ranjeno 43 raseljenih Srba koji su išli u Gračanicu na Zadušnice.

Jedini osumnjičeni za taj zločin oslobođen je optužbi i do danas niko nije pravosnažno osuđen, a iz kancelarije za Kosovo i Metohiju zahtevaju od međunarodne zajednice i nadležnih organa u pokrajini da se što pre obnovi istraga o tom i o svim drugim slučajevima napada na Srbe, da se svi nerasvetljeni zločini rasvetle, a njihovi neposredni izvršioci kazne.

Činjenica da 22 godine međunarodne organizacije i privremene institucije samouprave u Prištini nisu u stanju da pronađu i kazne nalogodavce i izvršioce ovog terorističkog napada, ali ni ubice srpske dece u Goraždevcu, 14 žetelaca u Starom Gracku, porodice Stolić u Obiliću, odgovorne za skoro svakodnevno paljenje i rušenje srpskih kuća i skrnavljenje crkava i manastira, obesmišljava svaku priču o vladavini prava i pravde na Kosovu i Metohiji, ali predstavlja i kristalno jasno svedočanstvo o zločinačkim temeljima takozvane kosovske državnosti - navode između ostalog u Kancelariji za KiM.

Kako je tada potvrđeno, 16. februara 2001. godine napadač ili više njih su aktivirali eksploziv postavljen u propustu ispod magistralnog puta Kuršumlija - Podujevo u trenutku kada je preko njega prelazio autobus "Niš ekspresa" sa raseljenim Srbima.

Osim tročalne porodice Cokić, u tom terorističkom napadu poginuli su i Sunčica Pejčić, Živana Tokić, Slobodan Stojanović, Mirjana Dragović, Veljko Stakić, Nenad Stojanović, Milinko Kragović, Lazar Milkić i Dragan Vukotić.

Osumnjičeni, čiji je DNK pronađen na mestu sa kojeg je aktivirana bomba, prvostepeno je bio osuđen na 40 godina zatvora zbog tog zločina, ali ga je sud sa sudijama iz Euleksa oslobodio zbog nedostatka dokaza.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Branko

    03:54 // 19. 2. 2023.

    Isti je pobegao iz baze Bondstil pored 4000 kamera i cetvorostruke bodljikave ograde....

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

I? Kvo ce bidne u četvrtak iznad Univerzitet? Beli dim ili crni dim?

Qgo čitalac

Tekst: O rektoru iza zatvorenih vrata - Jovan Stepanović dobio najviše glasova Senata

Pronađite nas na: