Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:20, 4. 6. 2018.

| Hronika

Hapšenja na jugu Srbije zbog korupcije i finansijskog kriminala

Autor:J. A. i Lj. F.Izvor:Južne vesti
policija foto Aleksandar Kostić
Sumnja se da su uhapšeni oštetili budžet Srbije; Ilustracija; foto: A. Kostić

U akciji policije na jugu Srbije, zbog sumnje na koruptivna krivična dela i ona iz oblasti finansijskog kriminala, uhapšene su Nišlije zbog zloupotrebe sa organizovanjem ekskurzija i poreske utaje, u Aleksincu je uhapšen lekar specijalista, Leskovčani su uhapšeni zbog prevare, u Pirotu je uhapšen bivši direktor Gradske toplane, a u Babušnici bivša direktorka Centra za socijalni rad.

Zbog zloupotrebe sa javnom nabavkom za organizovanje ekskurzije, kako su saopštili iz policije, uhapšeno je odgovorno lice Turističke agencije „VIP tours&service“ iz Niša.

40-godišnji A. L. se tereti da je čak dve godine, u postupku javnih nabavki za organizovanje ekskurzija za niške srednje škole, kako kažu, lažirao podatke o osiguranju učenika.

Osumnjičeni se tereti da je od 2015. do 2017. godine, u postupku javnih nabavki, čiji predmet je bilo pribavljanje usluga organizacije ekskurzija srednjih škola u Nišu na portalu javnih nabavki, podnosio ponude zasnovane na lažnim podacima o osiguranju učenika od posledica nesrećnog slučaja, koje osiguravajuća kuća nikada nije izdala - navode u saopštenju.

Sumnjaju da je lažiranjem podataka turističkoj agenciji "VIP tours&service” pribavio protivpravnu imovinsku korist od oko 10,2 miliona dinara. Uz krivičnu prijavu će biti priveden nadležnom tužilaštvu.


Nišlije uhapšene za poresku utaju

Policija je zbog sumnje na poresku utaju uhapsila i 46-godišnjeg L. S. koji je odgovorno lice privrednog društva Dragauto, kako su saopštili, a podneli su i krivičnu prijavu u redovnom postupku protiv još jedne osobe.

Osumnjičeni se terete da su od januara do marta ove godine, preko privrednog društva Dragauto, prodali veći broj polovnih automobila, pri čemu su za veći deo prometa sačinjavali fakture i ostalu prateću dokumentaciju, a naplatu obavljali u gotovom novcu na ruke - piše u saopštenju.

Sumnjaju da novac koji su dobili na ruke, u iznosu od 37.709.545 dinara, dodaju u saopštenju, nisu uplatili na tekući račun preduzeća Dragauto, već su ga potrošili za sopstvene potrebe.

Takođe, osumnjičeni se terete da nisu obračunali i uplatili 6.654.622 dinara na ime poreza na prihode od kapitala, kao i da 8.397.331 dinar od prometa polovnih automobila, nisu evidentirali u poslovnim knjigama i na njega nisu obračunali PDV od 1.399.555 dinara - navode u policiji.

Oni se terete, dodaju, da su tako oštetili budžet Srbije za nešto više od 8 miliona dinara.

Podsetimo, u ovoj akciji policije uhapšen je i zamenik predsednika Opštine i poverenik Opštinskog odbora SNS Palilula Nikola Božić, jer se sumnja da je učestvovao u proneveri oko 1,3 miliona dinara, kao i opštinski većnik u Paliluli i vlasnik MM tursa Milan Andrejić.


Uhapšen i lekar Opšte bolnice u Aleksincu

Policija je, kako navode u saopštenju, uhapsila i 45-godišnjeg lekara specijalistu u Opštoj bolnici u Aleksincu A. P. i odgovorno lice radnje Ortosan koja izrađuje i popravlja ortopedska pomagala, 59-godišnjeg R. Đ.

Oni se sumnjiče za krivično delo zloupotreba službenog položaja.

Sumnja se da je A. P. iskorišćavanjem svog službenog položaja i prekoračenjem granice svojih ovlašćenja, po prethodnom dogovoru sa R. Đ., tokom jula 2017. godine sačinjavao dokumentaciju o fiktivnom remontu ortopedskih pomagala - dodaju u saopštenju.

Na osnovu toga je R. Đ, čija radnja je imala ugovor o snabdevanju osiguranih lica RFZO nekim medicinsko-tehničkim pomagalima, pojašnjavaju, koja se obezbeđuju iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, neosnovano naplatio od Filijale nišavskog okruga RFZO 87.600 dinara.

I oni će uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.


Hapšenje bivšeg direktora Gradske toplane u Pirotu

Trojica Piroćanaca su uhapšeni, kako su saopštili iz policije, zbog sumnje da su zloupotrebili službeni položaj i time oštetili Javno preduzeće Gradska toplana Pirot za blizu 1,2 miliona dinara.

Uhapšeni su 61-godišnji N. Z. koji je bio nadzorni organ Direkcije za izgradnju grada Pirota, direktor jednog pirotskog preduzeća Z. J. i bivši direktor Javno-komunalnog preduzeća Gradska toplana, 62-godišnji R. N.

Svi oni se terete da su prilikom nadogradnje upravne zgrade Javno komunalnog preduzeća izvršili bitne izmene planiranih i projektovanih radova, mimo projekta i ponude, a bez prethodnih odluka i saglasnosti.

Sumnja se da su umesto planiranih 42 prozora ugradili 33 prozora drugih dimenzija po višoj ceni od ugovorene, kao i da su umesto projektovane ugradnje keramičkih pločica po ceni od 2.100 dinara po metru kvadratnom ugradili 306 metara kvadratnih linoleuma po ceni od 3.400 dinara - saopštili su u policiji.

Postoje osnovi sumnje, dodaju u policiji, da su umesto ugovorene cene od 16.000 dinara po metru kubnom betona sa uračunatom armaturom, ugovorili novu cenu od 20.000 dinara po metru kubnom betona bez armature, za izradu betonskih stubova i greda, uz priznavanje dodatnih 120 dinara po kilogramu armiranog gvožđa koje je prvobitno bilo uračunato u cenu betona.


Uhapšena bivša direktorka Centra za socijalni rad u Babušnici

U Babušnici je uhapšena bivša direktorka Centra za socijalni rad 45-godišnja A. J, navode u saopštenju, kao i 40-godišnja I. T. koja je rukovodilac u Centru.

Sumnja se da je A. J. tokom 2016. godine zaključila pet ugovora sa jednim mobilnim operaterom, na osnovu kojih je za potrebe Centra za socijalni rad preuzela šest mobilnih telefona koje je dala na korišćenje svojim ćerkama i drugim licima koja nisu radnici Centra za socijalni rad - navode iz MUP-a.

Takođe, kako su saopštili u policiji, A. J. se tereti i da je sa računa Centra za socijalni rad platila račun za šest mobilnih telefona, za osobe koja nisu tamo zaposlene, a u svemu tome joj je pomogla I. T. koja je zaposlena u Centru.

Osumnjičene se terete da su na taj način nanele štetu Centru za socijalni rad u Babušnici od 390.737 dinara i pribavile protivpravni imovinsku korist drugim licima od 560.694 dinara.


Zbog prevare hapšenja i u Leskovcu

Dvojica Leskovčana su uhapšena zbog sumnje da se jedan od njih lažno predstavljao kao vlasnik i prodavac trosobnog stana, kažu u policiji, a tako su doveli u zabludu ženu koja im je kao kaparu dala 10.000 evra.

Osumnjičeni N. R. (1984) i M. V. (1981) terete se da su u nameri da sebi pribave protivpravnu imovinsku korist, lažnim prikazivanjem da je prvoosumnjičeni vlasnik i prodavac trosobnog stana u Leskovcu, doveli u zabludu oštećenu, koja im je na ime kapare za kupovinu stana predala 10.000 evra - pojašnjavaju u policiji.

Zbog krivičnog dela prevara će obojica uz krivičnu prijavu biti privedeni nadležnom tužilaštvu.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Stankovic srdjan

    08:04 // 16. 6. 2018.

    Lekar daje predlog a komisija iz socijalnog odobrava ali lekar je apolitican ima najvisu diplomu u bolnici idu izbori pa mozda je to razlog da se on skloni na vreme iz konkurencije.ko zna?amozda i ima ko zna

  • Marko

    12:20 // 8. 6. 2018.

    DIMITROVGRAD!!!!

  • ajduk

    12:12 // 6. 6. 2018.

    Aleksinac nediraju, nemaju zatvorskih kapaciteta, jer osim ovih iz lokalne vlasti, direktora javnih preduzeca, ustanova, sportskih klubova, nadzornih organa, izvodjaca morali bi da smeste i nacelnike, pojedince iz policije, tuzilastva i suda sa pojedinim advokatima, sto je mnogo mnogo. Doduse u ovako malom gradu doslo je do procvata mita korupcije, sukoba interesa, zelenasenjja , trgovine uticajem

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: