Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:29, 6. 3. 2017.

| Hronika

Hapšenja na jugu Srbije zbog korupcije

Autor:A. S, I. M.Izvor:Južne vesti
lisice
Akcija "Pluton 2"; foto: flickr.com/George Hodan

Bivši rukovodioci “Alfa plama” iz Vranja, jedan službenik PIO fonda u Pirotu i još dvojica Piroćanaca i jedan lekar iz ovog grada, odgovorno lice auto-škola “Leša” i “Leša plus” iz Prokuplja i sindikalista iz Leskovca, uhapšeni su tokom prepodneva zbog različitih malverzacija. Ranije jutros uhapšeni su građevinska inspektorka i jedan investitor iz Niša.

U akciji srpske policije “Pluton 2” radilo se i na jugu zemlje, a u Vranju su uhapšeni V. I. i V. Z. bivši rukovodioci u preduzeću “Alfa plam” koji se sumnjiče da su zloupotrebili ovlašćenja.

Sumnja se da su bez Odluke Upravnog odbora preduzeća i dokaza da je nenaplativost bila izvesna i dokumentovana, kao i suprotno pravilniku i Statutu AD “Alfa Plam”, obavili direktni otpis potraživanja za 2009. i 2011. godinu prema domaćim i inostranim kupcima za 105.600.497,83 dinara, odnosno 1.257.513,48 evra - piše u saopštenju policije.

U Višem javnom tužilaštvu u Vranju, potvrđeno nam je da će dvojica ranijih direktora "Alfe" biti saslušana do isteka pritvora, tačnije očekuje se da to bude večeras. Oni nisu želeli da potvrde o kome se tačno radi, ali je izvesno da je reč o dugogodišnjim rukovodiocima koji su i tek kako poznati u Vranju, a jedan je čak kraće vreme bio direktor javanog preduzeća „Vodovod“.


Dva slučaja u Pirotu

Pirotski policajci uhapisli su S. K, bivšeg zaposlenog u filijali Penzijsko-invalidskog osiguranja u Pirotu, zbog sumnje da je zloupotrebio položaj tako što je od 2007. do 2014. godine, radnicima matične evidencije Fonda PIO u Pirotu, naložio da za 16 radnika jedne firme, priznaju benificirani staž, iako je znao da ne ispunjavaju uslov za to.

Na taj način osumnjičeni je omogućio da radnici bez osnova ostvare pravo na penziju i pribavio im protivpravnu imovinsku korist u iznosu od oko 15.000.000 dinara - kažu u policiji.

U ovom gradu uhapšeni su i dvojica Piroćanaca S. T. i M. I. i lekar S. K. zbog sumnje da su varali ljude i falsifikovali isprave. Oni se, kako pišu policajci, sumnjiče da su prevarili najmanje 30 ljudi.

Sumnja se da su uz novčanu nadoknadu od 300 do 4.000 evra, dovodili u zabludu oštećene da će ih zaposliti u jednom privrednom društvu, vrtiću u Pirotu i nekim osnovnim školama u tom gradu, a nekima od njih izdavali su i uverenja o lekarskom pregledu, iako pregleda nije bilo - pišu policajci.

Oni su na taj način, kako kažu u policiji, protivpravno zaradili 4.266.000 dinara.


Auto-škole i sindikati

Uhapšeno je i odgovorno lice dve auto-škole u Prokuplju, ali policija nije precizirala da li je reč o vlasniku, direktoru ili nekom trećem licu koje je vodilo knjige. Uglavnom, lisice su stavljene na ruke V. S. zbog sumnje da je nelegalno zaradila 1,6 miliona dinara.

Osumnjičena se tereti da je od 2011. godine do hapšenja, u službenim knjigama unosila neistinite podatke i overavala isprave sa neistinitom sadržinom u cilju pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe i druga lica-kandidate za obuku vožnje - piše policija.

U Leskovcu je uhapšen P.I, funkcioner Samostalnog sindikata Javnog preduzeća “Gas” zbog sumnje da je od decembra 2014. do septembra 2016. godine sa računa navedenog sindikata, bez osnova, podigao 212.810,00 dinara “koje je prisvojio za sebe”.

Podsetimo, jutros su u Nišu uhapšeni jedna građevinska inspektorka i jedan investitor.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Srbin

    04:52 // 8. 3. 2017.

    I to bas sada pred izbore?

  • igor-s

    10:50 // 7. 3. 2017.

    stradali ljudi zbog izbora

  • Bajko

    21:29 // 6. 3. 2017.

    Pravi izbor fotografije.
    Hapse se mršavi u iznošenim farmericama, sitni,
    a oni krupni lopovi u skupim odelima, zadrigli i
    masni se ne hapse.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: