Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:37, 11. 2. 2013.

| Hronika

Hladno oružje u kineskim prodavnicama

Autor:S.J.Izvor:Južne vesti
oruzje, bokser

Opasno hladno oružje, pendreci, bokseri i bodeži, prodaju se u nekoliko kineskih prodavnica u Nišu iako je promet zakonom zabranjen, utvrdila je tržišna inspekcija.

Tokom vikenda, inspektori su iz prodavnice “Šangaj” u Kalči uzeli uzorke ovog oružja i potvrdili da nije reč o kopijama niti igračkama, već o primercima koji zaista mogu da nanesu ozbiljne i teške povrede. Prodaju se i u robnoj kući “Rabac” kod Pozorišta lutaka.

- Nisam očekivao ovako nešto, to je više nego ozbiljno! Ovim možeš vola da ubiješ! U toku dana ćemo ukloniti te predmete koji mogu da ugroze našu omladinu – rekao je Boris Zlatanović, načelnik tržišne inspekcije u Nišu.

Danas će inspektori obići sve kineske robne kuće i prodavnice u Nišu i iz prodaje povući oružje. Nakon toga će na sastanku sa predstavnicima policije ustanoviti kakva je njihova nadležnost u ovom slučaju.

oruzje Hladno oružje na rafu u robnoj kući "Šangaj"

Ivan Topalović iz organizacije “Proaktiv” i sam je nedavno zatekao ove predmete u kineskoj prodavnici. Bio je iznenađen što su dostupni svima, a kupci ih biraju i kupuju kao da se radi o bilo kom drugom proizvodu.

- Začudilo me što se oružje nalazi na rafu blizu kase, nimalo sakriveno, tako da izgleda da prodavci nisi svesni činjenice da je reč o pravom oružju. Toga ima i na auto-pijaci. Takvoj robi nije mesto u prodaji jer se zna čemu služi – kaže Topalović.

U tržišnoj inspekciji kažu da će se sankcije prema prodavcima utvrditi posle niza procedura u okviru kojih sporni proizvodi treba da budu proglašeni nebezbednim, a da će zasad samo biti zabranjena njihova prodaja.

Zakon

Prema Zakonu o oružju i municiji, prometom oružja mogu se baviti samo preduzeća i radnje koje pre upisa u registar za to dobiju odobrenje nadležnih organa. Nepoštovanje ove odredbe predstavlja privredni prestup.  

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Mika

    05:19 // 12. 2. 2013.

    Odrapite im maksimalne novcane kazne- pa, lepo katanac na radnje! A, onda neka se lepo cesaju po glavi da li im se isplati da dolaze i ostaju u Srbiji i srozavaju nam sve moguce standarde- i kvaliteta i zivota i kulture i higijene i da li im vredi da krse zakon ne placajuci porez i ne izdavajuci racune.

    • Mateja

      16:54 // 14. 2. 2013.

      Nisam primetio da sacica Kineza srozava standarde kulture, higijene i zivota u Srbiji. Najvise zavisi on nas samih.

      Sto se tice novcanih kazni potpuno se slazem sa tim

  • MaRa

    23:46 // 11. 2. 2013.

    Hladnog oruzja i u prodavnicama sve vise,Probaj da kupis hleb posle 11 prepodne,opusteno ti treba oruzani list, s obzirom da nekom mozes glavu da rascepas :)

  • Dragan Karic

    15:54 // 11. 2. 2013.

    Fiskalni račun?

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Prijaviš korpuciju protiv SNS funkcionera SNS agenciji, SNS tuzilaštvo podnese tužbu SNS sudu. Pa ovo bre ni Monti Pajton ne bi smislio.

Srboljub čitalac

Tekst: Niš dobio kancelariju Agencije za sprečavanje korupcije, Sotirovski kaže - dokaz da se gradska vlast ne plaši

Pronađite nas na: