Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

19:23, 11. 5. 2020.

| Hronika

Incident u niškom naselju Crvena zvezda - prekomerna sila ili hapšenje uz otpor

Autor:B. StamenkovićIzvor:Južne vesti
policija kosta 6
Osumnjičeni vređao i nasrnuo na policajce; Ilustracija; foto: A. Kostić

Nakon što su iz Romske partije rekli da je policija prilikom hapšenja u niškom naselju Crvena zvezda upotrebila prekomernu silu i zatražili hitnu reakciju istražnih organa, iz Policijske uprave Niš saopštavaju da je osumnjičeni odbio da pokaže ličnu kartu službenicima, a zatim ih vređao i nasrnuo na njih, te da su policajci morali da upotrebe sredstva prinude. Kažu da će, ukoliko se utvrde propusti, policajci biti sankcionisani.

U noći između nedelje i ponedeljka, 10. i 11. maja, policiji je prijavljena buka i glasna muzika iz jedne kuće u naselju Crvena zvezda u Nišu. Policija je intervenisala, a portparolka Romske partije Sanja Šajn kaže da je prilikom hapšenja pripadnika romske nacionalne manjine, policija upotrebila prekomernu silu, te da traži da se ceo slučaj ispita.

Pozivamo sve da se ponašaju u skladu sa zakonom kako građane tako i pripadnike državnih organa. Verujemo u državu, da je jača od svakog pojedinca bez obzira da li je on građanin ili pripadnik policijskih službi. Policija ne sme da primenjuje prekomernu silu i tako trenira strogoću nad stanovništvom koje pripada socijalno ugroženima grupama samo zato jer ovi ljudi nemaju političke predstavnika - kaže Šajn.

U policiji nisu negirali upotrebu sile, ali kažu da su se službenici na taj korak odlučili nakon što osumnjičeni nije želeo da im pokaže ličnu kartu, a zatim ih je vređao, psovao i napao.

Policija je ispred te kuće zatekla 27-godišnjeg H.Dž. koji je odbio da pokaže ličnu kartu, a potom počeo da vređa i psuje policijske službenike. Kada mu je policijska patrola izdala naređenje da krene sa njima, on je nasrnuo na njih, jednog je udario pesnicom u stomak, drugog ogrebao, a obojici je pocepao uniforme. S obzirom na to da je sve vreme pružao otpor, policijski službenici upotrebili su sredstva prinude i doveli ga u službene prostorije - navode u policiji.

U stanicu je osumnjičeni doveden sa ogrebotinama na levoj ruci, kolenu i iza uva, a pošto je bio dejstvom od 1,48 promila alkohola u organizmu, kažu u Policijskoj upravi, policajci su pozvali Hitnu pomoć koja je konstatovala da osim ovih ogrebotina nema drugih povreda.

Iako u Policijsku upravu u Nišu do sada nije stigla pritužba na rad policijskih službenika u toku je utvrđivanje svih činjenica i okolnosti ovog događaja i ukoliko se utvrde propusti protiv policijskih službenika će biti preduzete mere u skladu sa zakonom - kažu u policiji.

O celom događaju, dodaju, obavešteno je Osnovno javno tužilaštvo u Nišu koje se izjasnilo da se osumnjičenom odredi zadržavanje do 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo napad na službeno lice u vršenju službene dužnosti.

Takođe, protiv njega su podnete i prekršajne prijave zbog puštanja glasne muzike i jer je odbio da policajcima pokaže ličnu kartu.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Dzoni

    08:46 // 17. 5. 2020.

    Znaci kad ja policajcu, kad mi potrazi licnu kartu, zahtevam da pokaze legitimaciju i on to odbije, ja ga prebijem?

  • Mira

    09:41 // 13. 5. 2020.

    Vi koji se divite Evropi I Americi a u Srbiji vam nista ne valja da li ste se pitali sta bi bilo sa Tim zasticenim "belim medvedima" da se Tako ponasaju prema organima reda?

  • Bili

    20:12 // 12. 5. 2020.

    U skladu sa zakonom? Mislite kao romsko naselje u Crvenoj zvezdi? Romi i zakon hahahaha

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: