Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

08:56, 16. 9. 2023.

| Hronika

Italijani uhvaćeni u krivolovu kod Blaca, policija podnela krivične prijave

Autor:Lj. M.Izvor:Južne vesti
puške
Puške koje su koristili lovci iz Italije; Foto:DZPPS

Zbog sumnje da su uhvaćeni u krivolovu u ataru sela Suvi Do i Trbunje u okolini Blaca, policija je podnela krivične prijave protiv trojice Italijana zbog krivičnog dela nezakonit lov. Pronađene su i dve elektronske vablice koje su zakonom zabranjene i koriste se za lov na prepelice, navode u policiji.

Dodaju da je nezakonit lov na prepelice prijavilo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, te da su oni odmah izašli na teren i otkrili strance u krivolovu. policija i ubijene ptice Policija pronašla vablice i ubijene ptice; Foto: DZPPS

Policija je odmah po prijavi izašla na teren i u ataru sela Trbunje zatekla jednog italijanskog državljanina, a sledećeg dana u selu Suvi Do dvojicu Italijana. Tom prilikom ponađene su i dve elektronske vabilice, policija je obavestila nadležno tužilaštvo po čijem nalogu su i podnete krivične prijave protiv stranih državljana - navode u policiji.

U Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kažu da su tokom prethodnog vikenda njihovi članovi i volonteri obilazili Toplički okrug gde su na više lokacija pronašli vabilice i o svemu obavestili policiju koja je u nezakonitom lovu u Trbunju najpre zatekla jednog, a sledećeg dana oko 3 km dalje u ataru sela Suvi Do dva naoružana italijanska državljanina.

Italijani su u džepovima imali ukupno osam sveže ulovljenih prepelica, dok kod sebe nisu posedovali dokumentaciju neophodnu za izvođenje lova, kao ni dozvole za nošenje oružja. Sumnju u nezakonit lov dopunila je i činjenica da je prekršen Zakon o divljači i lovu koji obavezuje lovce da sitnu divljač love u grupama od najmanje tri, a najviše 20 osoba, uz prisustvo grupovođe, što svakako ne mogu biti strani državljani - naglašavaju u Društvu za zaštitu ptica.

Prilikom legitimisanja Italijani su se pozivali na izvesnog M. Đ. za koga su tvrdili da im je organizator lova.

Neposredno pored obe lokacije gde su zatečeni italijanski državljani, blački policajci pronašli su po jednu elektronsku vabilicu. Uređaji su bili okačeni na drveće, zaštićeni u metalnim kutijama i za drveće zavezani lancima i katancima - dodaju u Društvu.

Pronađene vabilice su bile potpuno iste, kao i ručno spravljena zaštita za te nezakonite uređaj.


Pretnje smrću članovima Društva

Umesto da lovci iz Blaca budu zahvalni na pomoći da se nezakonit lov otkrije i suzbije, u Društvu upozoravaju da je nakon tog događaja i njihove prijave policiji, usledila prava hajka na zaštitnike prirode. vablice Lovci u krivolovu koristili nedozvoljena sredstva, vablice; Foto: DZPPS

Predsednik Lovačkog udruženja iz Blaca, M. K, na svom Facebook profilu postavio je video snimak za koji se sumnja da ga je dva dana ranije načinio M. Đ. iz Blaca, a u kome se iznose neistine u vezi sa opisanim događajima. Objavljivanje ovog snimka je imalo za cilj da prenese netačne informacije ostalim lovcima, te da ih navede da iskale svoj bes na onima koji prijavljuju krivolov. Među više od 60 komentara na pomenut video nalaze se i oni u kojima se preti smrću našim članovima - tvrde u Društvu.

Demantuju da su njihovi volonteri na bilo koji način maltretirali lovce, jer su ih legitimisali službenici policije koji su na licu mesta uočili veći broj prekršaja, a da ni u jednom trenutku nije ugrožena bilo čija bezbednost budući da su vabilice locirane tokom noći i pre lova i da se one mogu čuti i sa 4 km udaljenosti.

Kako navode u Društvu, Italijani su sami prekinuli lov kada su videli policijske automobile, te odmah odložili oružje. U oba slučaja pronađeni su zakonom zabranjeni uređaji koji su služili za nezakonit lov, a koje je policija uzela.


Vablice služe da privuku ptice

Elektronska vabilica je uređaj koji tokom noći emituje prodorno oglašavanje mužjaka prepelice kako bi se na određenu lokaciju privukao i zadržao veliki broj ptica.

Vabilice zavaravaju prepelice da na toj lokaciji ima hrane, da tu mogu da se odmore i da je okruženje bezbedno. vablica Sprava za privlačenje prepelica pronađena u selu Trbunje kod Blaca; Foto: DZPPS

Podaci sa terena ukazuju da se na području Srbije, uglavnom vikendima, koristi do 800 elektronskih vabilica, a zbog takvog nezakonitog lova u Srbiji svake godine strada najmanje 50.000 prepelica, čime se pričinjava ogromna šteta kako lovištima, tako i biodiverzitetu - tvrde u Društvu.

Nezakonit lov uz pomoć sredstava za masovno uništavanje divljači, što jesu elektronske vabilice, predstavlja krivično delo za koje je propisana kazna zatvora u trajanju do tri godine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Neznalica

    00:12 // 18. 9. 2023.

    A šta će im?... nisam čuo za quatro prepelica picu...

  • Mika

    17:28 // 16. 9. 2023.

    Ma, prvo treba DEBELO novčano i zatvorski kažnjavati Srbe koji im pomažu i sve ovo omogućavaju, pa da vidite kako će da prestane za čas!

  • Aleks

    16:56 // 16. 9. 2023.

    Hvala Bogu, ovde kod nas zgazise sve useve po polju ove godine i niko im nista ne moze.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: