Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:21, 8. 9. 2022.

| Hronika

Još nerešen slučaj napada zbog antifašističke majice u Nišu, naredno ročište u oktobru

Autor:T. RadovanovićIzvor:Južne vesti
viši sud niš
Trojica se terete za zločin iz mržnje; foto: JV-S. Marković

Više od tri godine od napada na niškom keju, kada je nožem izboden 28-godišnji Uroš Janjić iz Negotina zbog, kako se tvrdilo, antifašističke majice, sudski postupak nije okončan. On je u sredu saslušan u Osnovnom sudu, a naredno ročište zakazano je za 3. oktobar.

Napad se desio 21. juna 2019. godine. Najpre je došlo do verbalnog, a zatim i do fizičkog sukoba petorice momaka.

Uroš Janjić nije hteo da skine majicu sa natpisom “ACCION - ANTIFASCISTA”, zbog čega je izboden nožem, a to je izazvalo i dve protestne šetnje protiv fašizma u Nišu.

Među okrivljenima je 35-godišnji N. R, koji se tereti da je Janjiću iz mržnje naneo tešku telesnu povredu, kao i za krivično delo laka telesna povreda. Okrivljeni su i 23-godišnji A. Z. i 24-godišnji M. K. i njima se na na teret stavlja učestvovanje u tuči iz mržnje.

26-godišnji Đ. Đ, inače Janjićev drug koji je te večeri bio sa njim, tereti za učestvovanje u tuči.

Trenutno nam je najveća prijava što protiv njega i dalje postoji krivična prijava zato što smo mi zajedno oštećena strana. Drugo, on ima problem da dobije srpsko državljanstvo jer protiv njega i dalje postoji krivični postupak. Ono za šta se mi sada borimo je samo da nemamo veći problem nego što već imamo - navodi Janjić.

On napominje i da to što suđenje traje već godinama obojici donosi još dosta problema, ali da se nada da će sve uskoro da bude gotovo.

Glavni pretres više puta je otkazivan, pa i ročište u februaru ove godine nije održano jer se jedan od okrivljenih nije pojavio pošto je, kako su Južne vesti tada nezvanično saznale, čekao rezultat testa na kovid.

Iz Osnovnog suda kažu da je sledeće ročište zakazano za 3. oktobar.

Podsetimo, osumnjičeni su prošli bez pritvora, što je advokat i bivši predsednik suda Danilo Nikolić ocenio kao neopravdano i napomenuo da se za mnogo manja krivična dela određuje pritvor.

Saslušanja su se tada odužila zbog godišnjih odmora, a delo je bilo povod za dve antifašističke šetnje na keju, kada se pojavila i grupa mladića koji su uz nacističko salutiranje rukom uvis uzvikivali “Srbija Srbima”, “Živeo Nedić” i “Živeo Ljotić”.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Petar Petrović

    14:02 // 8. 9. 2022.

    Izraz "antifašistička" je vrlo upitan, jer se radi o radikalnoj levičarskoj organizaciji, poznatoj po upotrebi nasilnih metoda. Naravno, nema opravdanja za nasilje i napadačima treba suditi, ali ovakav izbor reči stvara narativ koji nije ni blizu istini.

    • Sveta Durlan

      15:48 // 8. 9. 2022.

      Petre,pročitaj bar definiciju antifašizma pre nego što napiše ovako nešto.

    • NP

      16:25 // 8. 9. 2022.

      Mislis da indijanci koji su izboli decka znaju razliku izmedju levice i radikalne levice? Relativizacija ovakvih dogadjaja je u najmanju ruku degutantno. Kao neko ko je prosao slicno na keju, ali zbog banalnije stvari, od nepoznatih ljudi, sam dobio samo gorak ukus nepravde, jer su kazne bile mizerne i neadekvatne. A sudu u Nisu zelim iskreno da postanu magacin, jer ne znaju sta je pravda.

  • Срба

    14:01 // 8. 9. 2022.

    Нишки суд и правосуђе- на делу. Типичан пример њихове стручности и посвећености послу који раде.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: