Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:56, 28. 1. 2022.

| Hronika

Jug i okolina Niša već dugo kriminalno žarište, poslednjih meseci veće zaplene narkotika

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
Droga policija MUP
Presečen put droge albanske mafije; foto: MUP

U poslednjih nekoliko meseci u Nišu i na jugu bilo je nekoliko velikih zaplena droge, a ističu se dve sa ukupno 820 kilograma marihuane i jedna sa 14 kilograma heroina. Ministar policije Aleksandar Vulin kaže da je poslednja zaplena u Velikom Trnovcu zapravo presečen lanac trgovine marihuanom koji organizuje albanska mafija.

Dugo nije bilo ozbiljnijih akcija policije na suzbijanju trgovine drgom na jugu Srbije. Na velike zaplene se skoro zaboravilo, a sam Veliki Trnovac važio je kao mesto u koje policija ne ulazi. droga Uhapšen 45-godišnjak; foto: MUP

Onda je krajem novembra u Nišu uhapšen vozač kombija u kojem je bilo 520 kilograma marihuane. Zatim je u kamionu koji se, prema nezvaničnim informacijama, nalazio na prkingu nedaleko od kompanije Jura, pronađeno 14 kilograma heroina.

Poslednja zaplena desila se juče i to baš u Velikom Trnovcu kraj Bujanovca. Ministar Vulin kaže daje u Trnovcu presečen put droge albanske mafije.

Ovo je baš konkretno albanska mafija, baš iz Albanije. Nisu ni sa Kosova, ima i državljana Severne Makedonije, ali oni su baš banda sa prostora Albanije. Ovog puta jesmo bili prostor između istoka i zapada, na način što je ova marihuana trebalo da završi u Turskoj. Ona je išla iz Albanije, pa je trebalo da se prebaci preko Severne Makedonije u Republiku Srbiju, pa da odatle kamionima uđe u Tursku - rekao je Vulin za RTS.

Da su Niš i okolina i žarište kriminala, ali i raskrsnica puteva droge potvrđuje i Saša Đorđević, koordinator za Srbiju u Globalnoj inicijativi protiv transnacionalnog organizovanog kriminala.

Okolina Niša već dugo važi za kriminalno žarište. Kanabis stiže sa istoka (Albanija i Kosovo) i sa juga (Severna Makedonija), heroin stiže iz Bugarske i Severne Makedonije i ide na severozapad, dok sintetičke droge stižu ili iz Beograda ili iz Bugarske - kaže Đorđević.

zarista krijumcarenja na Zap Balkanu printscreen Žarišta krijumčarenja droge na Zapadnom Balkanu; printscreen

Marihuana iz novembra, kako je tada rečeno u policiji, bila je za srpsko tržište, dok je droga koja je juče zaplenjena, kako je saopšteno, išla put Turske. Vulin kaže da kilogram marihuane tamo sada košta od 6.000 do 8.000 evra.

Ranije istraživanje Globalne inicijative pokazalo je da je kanabis najčešće korišćena i najčešće zaplenjivana droga na Zapadnom Balkanu, a da se njena “proizvodna” cena u Albaniji kreće između 1.200 i 1.400 evra, dok se kvalitetniji skank prodaje za cenu od 1.600 do 2.000 evra po kilogramu.

Đorđević kaže i da dve poslednje značajne zaplene kanabisa Službe za borbu protiv droge imaju zajedničke elemente.

Kanabis se švercovao istom rutom iz Albanije preko Kosova u Srbiju. Policija je zaplenila kanabis tako što je presrela kombi koji je prevozio kanabis umotan u velike bele džakove - priča Đorđević.

droga MUP trnovac Marihuana u belim džakovima; foto: printscreenNije retkost da paketi budu obeleženi, da imaju neke oznake, grbove ili ambleme. U dve poslednje zaplene policije, džakovi marihuane su identični, ali bez oznaka.

Slične metode pakovanja mogu ukazivati na to da ista kriminalna organizacija stoji iza krijumčarenja kanabisa. U kriminalnom podzemlju, pakovanje i etiketiranje droge služi za identifikaciju kriminalnih grupa ili određenih brendova - zaključuje Đorđević.

Istraživanje Globalne inicijative pokazalo je da je Preševska dolina, kako piše, idealno mesto za trgovinu drogom u svim pravcima, a da je Veliki Trnovac identifikovan kao centar za drogu. Preševo i Bujanovac su čvorišta dok se poslednjih godina Vranje istaklo kao prostor gde deluje nekoliko kriminalnih grupa, a između ostalog se krijumčari i kokain.

Niš je, sa druge strane, definisan kao čvorište krijumčarenja, uz napomenu, da postoji i razvijeno lokalno tržište.

Ministar Vulin je juče na sastnku sa onima koju su učestvovali u poslednjoj akciji rekao da Srbija nije i neće biti tržište marihuane, kao niti bilo koje druge droge i da Srbija nije i neće biti sigurno mesto za prodaju narkotika niti sigurno mesto za njihovu dalju distribuciju.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • ulicni setac pasa

    21:17 // 29. 1. 2022.

    lepse malo i ti koje podplacaju sa njima u prdekanu.ne smeteda udjete gde treba jel posle nemate para i kriva drzava sto vam plata tolika.zna se sve..

  • Ivan

    23:42 // 28. 1. 2022.

    Sramota. Bicemo kao albanija

  • Milan

    23:39 // 28. 1. 2022.

    To svi znaju.. Na kraju ce samo dileri da glasaju za SNS

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Dele prvo mesto sa Katastar.

Danilo Nenezić Čitalac

Tekst: Nišu nagrada za najbolju gradsku upravu u oblasti efikasnosti i delotvornosti [anketa]

Pronađite nas na: