Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:17, 15. 1. 2019.

| Hronika

Kačareva presuda i nakon mesec dana “putuje” do tužilaštva

Autor:S. MarkovićIzvor:Južne vesti
sud
Još nema žalbe, jer nema ni presude; foto: S. M.

Iako je prvostepena oslobađajuća presuda za niškog većnika za sport i omladinu Branislava Kačara doneta još 17. decembra 2018, još nije stigla do Osnovnog javnog tužilaštva, gde su najavili žalbu. Žalbe, međutim, nema dok sama presuda ne stigne do Tužilaštva, ali u Osnovnom sudu kažu da je nisu ni poslali, jer je još u izradi.

Kačar, kao i šef Službe za zajedničke poslove Aca Janković, odlukom Osnovnog suda oslobođeni su optužbe da su učestvovali u malverzaciji oko tendera za čišćenje i obezbeđivanje Gradske uprave Niš, ali presuda skoro mesec dana "putuje" od suda do Tužilaštva, koji su inače u istoj zgradi.

branislav kačar Da li će Kačar ponovo na sud?; foto: Vanja KeserU Zakonu o krivičnom postupku navodi se da će "presuda koja je objavljena biti pismeno izrađena i dostavljena u roku od 15 dana od dana objavljivanja", osim kada se radi o "naročito složenim predmetima".

Upravo na tu mogućnost pozivaju se u Osnovnom sudu i kažu da je oslobađajuća presuda za Kačara i Jankovića i dalje u izradi.

Prema Zakonu o krivičnom postupku postoji mogućnost za produženje izrade presude u naročito složenim predmetima - navode u Sudu.

U niškom Osnovnom tužilaštvu kažu da je već trebalo da stigne do njih i da pre toga ne mogu eventualno da se žale. Ipak, dodaju da kašnjenje sa dostavljanjem presuda iz suda nije retkost, ali da se to toleriše.

U praksi se uglavnom tolerišu ti neki rokovi. Ali sve je to vezano za sud - kažu u Tužilaštvu.

Podsetimo, Kačar je sredinom decembra 2017. uhapšen zbog sumnje da je “trgovao uticajem” i tako pokušao da namesti javnu nabavku u vezi sa čišćenjem i obezbeđivanjem Gradske uprave, kao i za malverzacije pri isplati novca sportskim klubovima, ali je ovo drugo odbačeno. U Osnovnom javnom tužilaštvu su saopštili da je istraga završena 21. maja. Nakon toga, protiv Kačara podignuta je optužnica.

Kačar je prvobitno tvrdio da se ne seća telefonskih razgovora sa šefom Službe za zajedničke poslove Acom Jankovićem, kome je rekao da izmeni konkursnu dokumentaciju “da ne bi imao problema jer to dolazi sa vrha”.

Međutim, nakon preslušanih snimaka razgovora u sudnici, većnik se svega setio. Kačar je istakao da nije kriv, da je sve radio u interesu građana i po nalogu gradonačelnika Niša Darka Bulatovića. Ipak, Bulatović dosad nije komentarisao Kačarovo hapšenje, premda su bliski saradnici u Gradskoj kući.

Tužilaštvo je tražilo godinu i po dana zatvora za Kačara, a godinu i dva meseca za Jankovića. Ipak, 17. decembra 2018. Kačar i Janković su prvostepenom presudom oslobođeni optužbi, a sudija Ana Vukojičić koja je donela ovakvu odluku, u obrazloženju je rekla da "ne postoji velika praksa oko ovog krivičnog dela i vremenom će pokazati da li je Sud bio u pravu ili ne".

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • vlada

    19:24 // 15. 1. 2019.

    Da je on bio osudjen i proglasen krivim,pao bi i gradonacelnik.Sudstvo u Nisu znamo kako sudi,i za koliko.

    • Karavani Prolaze

      12:28 // 16. 1. 2019.

      ....Iako je Kancelarija za mlade pri Kabinetu gradonačelnika, gradonačelnik Niša Darko Bulatović nije želeo da komentariše Živkovićevo privođenje.....
      ....Bulatović dosad nije komentarisao Kačarovo hapšenje, premda su bliski saradnici u Gradskoj kući.....

      Pare nestadoše. Ko je sledeći ?

  • Rade

    18:27 // 15. 1. 2019.

    Ponosu i diko naša, uz tebe je Dalmacija cijela!

    • Tivat

      21:17 // 15. 1. 2019.

      Ma,jes cili Split samo o tebi govori,zovu te da se vratis,da im sport podignes!

  • Pero

    18:11 // 15. 1. 2019.

    Vidim ovi sto žive da pljuju ovde, sad pominju Sindjelic, isti ti da vas pitam gde su bili Želja, Radnički, Naisa pre 2-3godine?? Gde su bili svi ovi tereni sto se prave??

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: