Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:02, 13. 1. 2017.

| Hronika

Krađa mesinganih vaza sa grobova u Nišu

Autor:V. M.Izvor:Južne vesti
Groblje radnici štrajk
Sačekaće platu još petnaestak dana; Foto: radnici "Gorice"

Pojedine Nišlije i oni čiji su bližnji sahranjeni na Novom groblju ovih dana bili su neprijatno iznenađeni kada su saznali da sa nadgrobnih spomenika fale mesingane vaze. Dok policija traži lopove, u “Gorici” kažu da krađe traju mesecima, ali i da ovo preduzeće nije zaduženo da čuva groblje. 

Za poslednjih mesec i po dana policiji je prijavljeno 15 krađa mesinganih vaza sa Novog groblja, a prema rečima direktora groblja Igora Jovanića, one nestaju sa grobova već nekoliko meseci.

Kada sam otišla na groblje 12. decembra zatekla sam jeziv prizor – isečene 3 vaze od belog mesinga. Tu nisam samo ja, dešava se mnogima, ali smo nemoćni – kazala je jedna sugrađanka Južnim vestima.

Jedna ovakva vaza košta između 60 i 150 evra, a ko ih odnosi i dalje je nepoznato. Policija, kako su kazali, traga za počiniocima.

Policija je odmah po prijavama, izlazila na mesto događaja i obavestila nadležno tužilaštvo. Preduzimamo sve mere i radnje kako bismo pronašli počinioce – kazali su iz niške policije.

Iako građani plaćaju zakup grobnih mesta, kako objašnjava Jovanić, u tu cenu ne ulazi i obezbeđivanje spomenika, već samo održavanje.

Građani plaćaju da uvek bude ošišano, uređeno, održavanje pristupnih staza, iznošenje đubreta. Nigde ne piše da plaćaju i obezbeđenje. Imamo čuvare koji su zaduženi za čuvanje imovine “Gorice”, ali nemaju nikakva ovlašćenja da pretrišu torbe onih koji izlaze sa groblja. Ipak smo preduzeli smo sve što možemo, bez prestanka patroliramo – govori Jovanić.

Iako je, dodaje, za odnošenje vaze potrebno malo više truda i vremena, radnici nikada nikog nisu uhvatili na delu.

Vaze su pričvršćene šrafovima, nije ih teško skinuti, ali nije ni da može da se pokupe usput. Treba vremena. To govori i o moralu i o socijalnoj bedi u kojoj se nalazimo, jer je nekada bilo poslovično kad kažete “Taj bi sa groba ukrao”, sada se to dešava – kaže direktor groblja.

On dodaje da poslednjih desetak dana nije bilo prijava krađe vaza, a razlozi su, kaže direktor, loše vreme ili pojačano prisustvo policije.  

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Johny

    08:32 // 24. 1. 2017.

    Gde je taj Jovanić, tu mora da nešto fali.

  • Ljiljana Dimitrijevic

    17:02 // 17. 1. 2017.

    Trazim u svoje ime kao ostecene za kradju vaza na novom groblju da se Gorica obaveze da nadoknadi steteu i zastiti nasa prava jel smo sve uredno platili unapred 10 godina,ili nadju resenje za cuvanje onog sto je sveto za sve ozaloscene porodice

  • mirjana

    17:29 // 15. 1. 2017.

    hitna smena direktora koji nezna svoj posao molim novinare juznih vesti da objave koliko se placa to njihovo odrzavanje unapred deset godina i to pod pretnjom da ce biti grobna mesta eshumirana ko ne plati i dal je to po ustavu i kako moze ta usluga na silu da se naplati

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: