Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:10, 3. 11. 2022.

| Hronika

"Kralj šverca" - ko je Aleksandar Akst, saputnik Naumova, koga brani i Vladimir Đukanović Đuka u Nišu

Autor:T. TodorovićIzvor:Južne vesti, Strana, Obozervatel i ZN,UA
obozrevatel printskrin (1)
O hapšenju na Preševu pisali i ukrajinski mediji; foto: prinskrin zavičnog sajta portala "Oborzevatel"

U pravnom timu Nemca Aleksandara Aksta, koji je na prelazu Preševo uhapšen zajedno sa ukrajinskim bezbednjakom Andrejem Naumovom, biće i Vladimir Đukanović advokat i poslanik SNS-a. Iako odbrana tvrdi da je Akst bio samo saputnik, ukrajinski mediji još 2021. pisali su da je držao jedan od najvećih lanaca šverca u Ukrajini, kada je navodno sarađivao na Naumovim, koji je zbog toga izbačen iz Službe.

Juna meseca na Graničnom prelazu Preševo, prilikom pregleda automobila kojim je upravljao 36-godišnji Nemac Akst poreklom iz Rusije, policija je pronašla 607.990 evra, 124.924 dolara i dva smaragda, dok je na mestu suvozača bio raščinjeni general i nekada visoki funkcioner Službe bezbednosti Andrej Naumov, čije izručenje traži Ukrajina. 800x600_pokusali-da-prenesu-novac-i-smaragde-foto-mup-3 Pokušali da prenesu oko 700 hiljada evra i smaragde; MUP

Kada je reč o tom predmetu, advokatica Tanja Savić kaže da njih dvojica nikada nisu dovođeni u bilo kakvu vezu, a isto je ranije rekao i branilac Milan Petrović uz konstataciju da je Nemac bio samo saputnik Naumovu, kome je pomogao da kupi automobil.

Dokazi posle svih provera koje radi Tužilaštvo već pet meseci, ukazuju samo da je on bio saputnik koji se našao na pogrešnom mestu u pogrešno vreme. On je osumnjičen za pomaganje u krivičnom delu, najpre je bilo saizvršilaštvo, a sada za pomaganje i gospodin Naumov se izjasnio da je pronađen novac isključivo njegov, tako da Aleksandar Akts za sada nema nikakvih veza sa izvršenjem tog krivičnog dela - rekao je tada advokat Petrović.

Odbrana je i danas rekla da Naumov nema veze sa Nemcem Aleksandrom Akstom čiji je advokat Vladimir Đukanović bio u sudnici, ali je pobegao od novinara. 320x0_pokusali-da-prenesu-novac-i-smaragde-foto-mup-4 Kažu da su slučajni putnici; foto: MUP

Savić kaže da je Đukanović u "slučaju Naumov" došao po zameničkom punomoćju kolege iz Beograda i tvrdi da Naumov nikada nije dovođen u bilo kakvu vezu sa Akstom ni ranije u Ukrajini.


Ali...

Ipak, prema ukrajinskim medijima, ime Aleksandra Aksta dobro je poznato ukrajinskoj javnosti još od prošle godine, kada je dovođeno u vezu sa bivšim šefom odeljenja unutrašnje bezbednosti SBU, Naumovim.

Naime, kako je pisao ukrajinski portal Strana, Naumov je izgubio funkciju i zbog bliskih veza sa biznismenom Akstom, koga su organi za sprovođenje zakona sumnjičili za šverc, koji su mu, kako je više medija pisalo, omogućili visoki funkcioneri SBU.

Pre oko godinu dana u SBU pojavio se izvesni biznismen Aleksandar Akst, po nadimku Saša Nemets, nemački državljanin i pravi vlasnik kompanije Premium Packet, poštanskog operatera koji se pod plaštom kurirske dostave, bavi švercom - pisala je tada Strana.

Prema rečima sagovornika Strane, Akst je uspešno uspostavio "poštansku“ šemu šverca kako bi izbegao plaćanje poreza na carini.

Kakva je šema: kamion sa tovarom mora da plati carinu. Poštar na carini izjavljuje da je poštanski operater i da nema teret u transportu, već hiljadu paketa od kojih svaki košta do 150 evra ili do norme po carinskom zakonu o oporezovanju u smislu težine i cene. Carina im veruje i prevoze teret bez plaćanja - rekao je izvor Strane.

Tvrde da je "pakete“ izdavala kompanija Aleksandra Aksta i to na osnovu kopija pasoša Ukrajinaca, a takve podatke su im, prema izvoru, dostavljali graničari i mobilni operateri.

Građani zapravo nisu dobijali te pakete, iako su njihova imena i podaci bili na njima, pa se tako u Ukrajinu uvozila luksuzna garderoba i elektonika, od čega bi sve karike u lancu krijumčarenja zaradile od 3 do 8 miliona mesečno, navode oni i dodaju da se Akstova kancelarija bavila i uvozom pokućtva i odeće iz Turske, gde Nemac danas živi.

Izveštaj o svim ovim šemama stavljen je na sto Zelenskog, nakon čega je Naumov otpušten, kao i Vasilij Maljuk, šef K odeljenja SBU. On je bio sa Nemetcem u šemi“ - rekao je izvor Strane.

I medij ZN,UA detaljno se bavio temom sive ekonomije u Ukrajini, kao i šemama šverca u koje je bila uključena kompanija Premium Paket još 2019. godine, dok je portal Obozervatel, Aksta označio "kraljem šverca paketa" koji je 2021. godine je došao pod sankcije ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu.

Ipak, to rešenje ležalo je u kabinetu predsednika mesec dana pre nego što je potpisano, što je kod novinara probudilo sumnju da su Nemaca pokušali da zaštite visoki funkcioneri.

Da li je i koliko postupaka vođeno protiv Aksta u Ukrajini, nije poznato, a kada je reč o predmetu zbog koga će se naći pred višim sudom u Nišu, advokatica Tanja Obradović, rekla je da još traje predistražni postupak, kao i da se čeka odluka o izručenju Andreja Naumova.

Ono što je Savić potvrdila, a obistinilo se danas u Nišu, jeste da je deo advokatske odbrane obojice osumnjičenih i Vladimir Đukanović kome preti izbacivanje iz Advokatske komore, zbog intervjua koji je u oktobru prošle godine vodio sa svojim klijentom, vlasnikom plantaže Jovanjica Predragom Koluvijom, prenosi Danas.

O postupcima protiv Aksta i vezama sa Naumovim, pitanja su poslata i Ministarstvu pravde Ukrajine.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: