Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

11:24, 17. 11. 2015.

| Hronika

Krijumčarenje lekova na jugu Srbije uvećano skoro 3 puta

Autor:A. S.Izvor:Južne vesti
lekovi
Krijumčarenje skočilo 3 puta; Ilustracija; foto: Carina

Carinarnica Niš je u 2014. godini zaplenila 914 komada različitih vrsta lekova, dok je samo u prvih 7 meseci 2015. oduzeto 2.534 komada, što je skoro trostruko više.

Najčešće se u Srbiju unosi “testosteron”, zatim “kamagra” i “vijagra”, a kako kažu u niškoj Upravi carine, zaplenjeno je i preko 600 ampula ''daramune max 5'' koje služe za poboljšanje rasta životinja.

Ovi lekovi za životinje otkriveni su na punktu Meradare u martu prošle godine, a pokušao je da ih prokrijumčari 34-godišnji muškarac - kažu carinici.

Primetan je porast krijumčarenja lekova za potenciju, ali to, kako kažu u Upravi, nije ništa čudno, niti alarmantno, s obzirom da i šverc prati tržište i aktuelne cene.

Za svaku vrstu robe važe ista pravila. Tržište je to koje diktira uslove, te tako u zavisnosti od razlike u ceni za nekom robom raste ili opada interesovanje. Tako je i sa tabletama za potenciju. Ukoliko su u nekoj drugoj zemlji jeftinije nego ovde, krijumčari će početi da trguju sa njom - kažu u Carini.

lekovi Najčešće se unose lekovi za potenciju i životinje; foto: bol.rsSvi koji budu uhvaćeni u krijumčarenju dobijaju prekršajnu prijavu, a carinici kažu da se zaplenjeni medikamenti uništavaju.

Da bi se lekovi legalno uvozili u Srbiju neophodno je da budu da budu registrovani kod Agencije za lekove i medicinska sredstva, a privredno društvo mora da ima dozvolu da se bavi prometom lekova na veliko.

Fizička lica mogu da unose samo lekove za sopstvene potrebe, u količini koja im je neophodna za vreme dok borave u našoj zemlji.


Gradina rekorder

Carinici su na Graničnom prelazu Gradina kod Dimitriovgrada, koji ne potpada pod Carinarnicu Niš, u periodu od početka 2014. godine, do kraja juna 2015. na desetine hiljada lekova.

Ukupno je zaplenjeno 103.315 tableta, od kojih je najviše bilo onih za povećanje mišićne mase - 16.680. 

​Južne vesti će se u narednom periodu baviti pitanjima krijumčarenja narkotika i organizovanog kriminala u našem regionu, s obzirom da on negativno utiče na put pristupanja Srbije Evropskoj Uniji.

Niš i južna Srbija se nalaze na važnom raskršću puteva između Bliskog istoka i Evrope. Velika količina narkotika svakodnevno prolazi pored nas.

Kakva je strategija naše države u borbi protiv ovog problema, kako se institucionalno boriti protiv ovih pojava, kakve su prakse zemalja EU u suzbijanju ove negativne pojave i koliki je negativan uticaj postojanja velike količine narkotika i organizovanog kriminala na građane, pokušaćemo da odgovorimo u seriji tekstova posvećenih ovoj temi.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: