Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

14:55, 21. 8. 2013.

| Hronika

Lažnim pečatom Opštine tražili vize za Ameriku

Autor:Predrag BlagojevićIzvor:Južne vesti
490x370-pasos.jpg
Ilustracija, arhivska fotografija

Pomoću starog, odjavljenog pečata niške Opštine Medijana, grupa od 13 građana zatražila je američku vizu.

Kako Južne vesti nezvanično saznaju, oni su se predstavili kao odbornici i službenici Opštine, a prevara je otkrivena rutinskom proverom od strane ambasade.

- Pozvali su Opštinu i sekretarici predsednika pročitali imena. Ona je bila zbunjena jer ih prvi put čuje - kaže izvor Južnih vesti.

U Opštini Medijana nisu želeli da govore o detaljima, ali je potvrđeno da su iz Uprave kriminalističke policije iz Beograda obavešteni da je "određeno lice", čiji je identitet poznat policiji, uz zahtev za vizu podnelo potvrdu o zaposlenju u toj Opštini.

- Detaljnom proverom utvrdili smo da sporna potvrda nije zavedena ni izdata u delovodnoj knjizi Gradske opštine Medijana, niti njen primerak postoji u dokumentaciji opštinske uprave - tvrde u Opštini.

Preciznije informacije nismo uspeli da dobijemo ni u američkoj ambasadi, gde su novinarima pojasnili da je njihovim zakonom zabranjeno davati bilo kakve informacije u vezi sa individualnim zahtevima za vizu.

Ipak, prema nepotvrđenim informacijama, nakon što je utvrđeno da je reč o falsifikovanoj dokumentaciji, "aplikanti" su obavešteni da su im vize odobrene i pozvani su da preuzmu pasoše, pa su tako sami pali u ruke policiji.


Opština nedavno menjala pečat

Kako je Južnim vestima potvrdio i predsednik Opštine Nebojša Krstić, 9. jula, pre samo mesec dana, dotadašnji pečat je promenjen zbog slovne greške u nazivu.

- Sve vreme na starom pečatu je pisalo "Mediana", bez slova j, a u Statutu Opštine je "MediJana", pa smo samo sproveli proceduru da to ispravimo.

Zamenik načelnika opštinske uprave Saša Markišić tvrdi da je ceo postupak i sproveden onako kako zakon propisuje.

- Skalpelom se skine gumeni deo sa pečata, makazama sasecka.. sve se to spakuje u kovertu. Na nju se potpišu sva tri člana Komisije, preko čega se udari novi pečat, a preko njega ide selotejp - pojašnjava Markišić.

Markišić je dodao da su komisiju, pored njega, činili i jedan od većnika i jedan službenik Opštine iz odseka za zajedničke poslove, a da je uništeno svih 7 pečata - 3 pečata koja koristi opštinska uprava, 2 koja koristi predsednik, jedan za Veće i jedan za Skupštinu.

Ipak, i pored svega, izvor Južnih vesti tvrdi da se na falsifikovanoj potvrdi koja je predata američkoj ambasadi nalazi upravo stari pečat, koji je na dokument stavljen nakon 9. jula, datuma kada su oni zvanično uništeni.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Меда

    10:57 // 22. 8. 2013.

    Наивно, превише наивно је очекивати да држава која шпијунира цео свет на све могуће начине само тако изда Визе без да позове и провери. То чак и Бугарска ради од пре 20`с година

  • Меда

    10:55 // 22. 8. 2013.

    Много пре 20. Века измишљено је да је потпис вреднији од свих печата. Јер овај потоњи се лако умножава, поготово ако се може поручити малте-не у супермаркету (у свакој земљи осим у Србији).

  • hedonist

    09:01 // 22. 8. 2013.

    falsifikatori su pali,ali sta je sa sluzbenicima,aljkavim,nesposobnim,zadriglim.neko je ,slucajno ili namerno,ovo omogucio.predsednik opstine i skupstine,ne haju mnogo,otisli u trebinje,za promenu!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: