Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:08, 29. 9. 2021.

| Hronika

Nakon decenije suđenja, vranjski lekari nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne zbog smrti petogodišnjakinje

Autor:M. D.Izvor:Južne vesti
Osnovni sud Vranje
U obrazloženju sudske odluke se navodi da proces traheotomije nije izveden na vreme ; foto: M. D.

Nakon skoro 10 godina trajanja suđenja protiv dvojice lekara vranjskog Zdravstvenog centra Darka Civkarovskog i Slaviše Kanačkog, optuženih za nesavesno lečenje petogodišnje Dijane Marinković iz sela Ćukovac kod Vranja koja je preminula u toj ustanovi januara 2011. godine, lekari su danas u Osnovnom sudu u Vranju nepravosnažno osuđeni zatvorskom kaznom i zabranom obavljanja lekarskog poziva.

Otorinolaringolog Darko Civkarovski osuđen je na 3 godine zatvorske kazne i pet godina zabrane vršenja delatnosti, dok je anesteziolog Slaviša Kanački osuđen na 2 godine u zatvoru i izrečena mu je mera zabrane vršenja delatnosti u trajanju od 3 godine.

Vreme provedeno u zatvoru, kako stoji u presudi, ne uračunava se u vreme zabrane bavljenja lekarskim poslom, a mera zabrane važi tek po završetku zatvorske kazne.

U prvom postupku predi istim sudom 2016. godine, Civkarovski i Kančki su osuđeni sa po 3 godine zatvorske kazne i 5 godina zabrane bavljenja lekarskim pozivom, a Apelacioni sud je nakon žalbe poništio prvostepenu presudu Osnovnog suda i predmet vratio na ponovno suđenje. Stranke i sada imaju pravo žalbe Apelacionom sudu u Nišu, s tim što Apelacioni sud nema pravo da vrati predmet na ponovno suđenje po drugi put.

Podsetimo, Dijana je primljena na dečije odeljenje vranjske bolnice 8. januara 2011. godine u 2:15 posle ponoći, a njena smrt konstatovana je oko 4:45.

Nakon prijema u Hitnoj pomoći, odakle je dete bez pregleda poslato na Dečije odeljenje Zdravstvenog centra, roditelji su naišli na zaključana vrata koja su morali da razvale jer je dete sve vreme imalo gušenje, a u njenom zbrinjavanju je tada učestvovalo 5 lekara.

Obdukcija je pokazala da je devojčica umrla od gušenja, a u obrazloženju sudske odluke navedeno da proces traheotomije nije izveden na vreme.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Psiholog

    04:14 // 1. 10. 2021.

    Box, barem nešto... bolje išta nego ništa, veruj, njima je to čitava večnost! Neka u međuvremenu nose džakove, za bolje nisu!

  • Psiholog

    04:11 // 1. 10. 2021.

    Bravo ljudi! Dosta nam je više bahatih i bezosećajnih lekara- psihopata! Mora da im se sudi, mora da odgovaraju za smrt svakog deteta, ali i odrasle osobe, bila ona mladja ili starija, izazvanu njihovom nemarnošću!

  • Zora

    17:58 // 30. 9. 2021.

    Ova presuda je opomena za sve lekare, zatvor i zabrana obavljanja poziva, su ukupno 8 godina, to je mnogo godina za lekare koji su do sada i mnogo života spasili, a devojčicu nece vratiti ništa, čak i da ih spale na lomaci. Za roditelje ni smrtna kazna nije dovoljna. To nije umisljajno ubistvo već nehatno delo protiv zdravlja. Za svakog lekara ovo je najgore sto moze da se desi, smrt pacijenta.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: