Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

10:12, 19. 5. 2022.

| Hronika

MUP: Pretnje o bombama slali maloletnici iz Srbije, ali i stranci

Autor:T. R.Izvor:Južne vesti
Delta planet Niš
Uhapšeno dvoje građana Srbije, protiv šestoro krivične prijave; foto: JV arhiva

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova kažu da su identifikovali lokacije ukupno 19 mejl adresa u inostranstvu sa kojih su stigle dojave o bombama u Srbiji kao i osobu koja je dojavu uputila telefonom 17. maja. Identifikovali su i osmoro građana Srbije koji su slali preteće poruke - dvoje su uhapsili, a protiv njih šestoro, koji su maloletni, podnete su krivične prijave.

Saopštavaju da je od 11. marta ove godine u 48 navrata na adrese različitih institucija u Srbiji iz inostranstva stiglo na stotine dojava o tome da su eksplozivne naprave postavljene na javnim mestima ili u institucijama.

Samo u poslednja tri dana pripadnici Policijske brigade, odnosno specijalistički timovi za protivdiverzionu zaštitu, sa posebno obučenim policijskim službenicima i policijskim psima, izvršili su kontradiverzione preglede nekoliko stotina javnih objekata, škola, bolnica i tržnih centara - kažu iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

aerodrom konstantin veliki I niški Aerodrom imao dojavu; foto: T. R.Utvrđeno je da je osam takvih pretnji stiglo iz Poljske, četiri iz Gambije, po dve iz Irana i Nigerije i po jedna iz Ukrajine, Slovenije i Rusije. Reč je o 18 adresa Gmail servisa i jednoj adresi servisa ProtonMail.

Kako bi otkrili ko je poslao mejlove i kako bi ih procesuirali, iz MUP-a kažu da trenutno razmenjuju podatke preko Europola i Interpola sa nadležnima u Švedskoj, Litvaniji, Švajcarskoj, Rusiji i Mađarskoj, kao i sa kompanijom Google.

Apeluju na građane da se ponašaju odgovorno i u skladu sa zakonom i da ne otežavaju rad policiji. Poručuju da lažne dojave o bombama nisu šala već ozbiljno krivično delo.

Podsetimo, za sve dosadašnje dojave utvrđeno je da su lažne.

U Nišu je najpre početkom aprila evakuisan tržni centar "Delta", zatim Aerodrom "Konstantin Veliki", a onda i Gimnazija “Bora Stanković.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Жвалави пастир Шизоје

    11:53 // 19. 5. 2022.

    Претрну'!
    Мој ован Ристивоје направио гугл налог [email protected]
    али га није користио за такве радње.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da be, oni kao nešto tražili od Beograda. Kad ih zovu iz Beograda oni ustanu od stolicu.

Zoki Ajduk Čitalac

Tekst: Grad Niš traži od države Tvrđavu na poklon

Pronađite nas na: