Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

09:59, 5. 2. 2018.

| Hronika

MUP ćuti o proceni Banđurove bezbednosti

Autor:S. M.Izvor:Južne vesti
banđur
Zašto Ministarstvo ćuti o Banđurovom slučaju?; foto: Stefan Marković

Odgovori na pitanja da li će policija razmatrati o tome koliko je bezbedan zamenik gradonačelnika Niša Miloš Banđur i da li će dobiti eventualnu policijsku zaštitu, ali i da li se istraga o paljenju njegovih kola makla sa mrtve tačke, zasad ostaju skriveni od javnosti, jer Ministarstvo unutrašnjih poslova ne odgovara na zvaničan zahtev za pristup informacijama od javnog značaja.

Nakon što su u Policijskoj upravi Niš rekli da je najbolje da odgovore da direktno Ministarstvo, novinari Južnih vesti su MUP-u uputili zvaničan zahtev.

Novinari su tražili odgovore na pitanje da li ima potrebe da se zaštite Banđur i njegova porodica, što je sam zamenik gradonačelnika zahtevao od novoimenovanog načelnika nišle policije Slaviše Virijevića 8. januara.

Pored toga, tražene su i informacije o samoj istrazi paljenja Banđurovih kola, jer ni nakon dva i po meseca, nema nikakvih zvaničnih informacija iz policije. Međutim, odgovori iz Ministarstva nikada nisu stigli.

Pošto MUP nije odgovorio u Zakonom propisanom roku, novinari Južnih vesti su Povereniku za informacije od javnog značaja uputili žalbu na ćutanje ove institucije.

Podsetimo, pre više od 2 meseca, 16. novembra 2017, u 3 ujutru, neko je zapalio Banđurova kola ispred njegove kuće. On je tada rekao da smatra da su ona zapaljena i da to može da bude vezano samo za njegovu funkciju zamenika gradonačelnika Niša i izjave povodom izbora direktora javnih preduzeća. I gradonačelnik Darko Bulatović nakon toga je zatražio policijsku zaštitu za svog zamenika. Međutim, Banđur zaštitu nije dobio, čak ni onda kada je sam zatražio januara ove godine.

Ni 2 meseca nakon incidenta, istraga se nije pomakla dalje od početka, a jedino je poznato da je Osnovno javno tužilaštvo izdalo nalog za podnošenje krivične prijave protiv nepoznate osobe, kao i da su saslušani pojedini funkcioneri niškog SNS.

Inače, zbog serije paljenja automobila u Nišu, Ninoslav Mitić je krajem decembra smenjen sa mesta načelnika niške policije, a na njegovo mesto postavljen je Slaviša Virijević koji je doskora bio načelnik u pirotskoj Upravi.


Mnoga ćutanja MUP-a i policije

Iako su upravo Ministarstvo unutrašnjih poslova i policija oni koji bi pre svih trebalo da se pridržavaju zakona, praksa novinara pokazuje da su upravo ove institucije one koje se najčešće oglušuju o Zakon za pristup informacijama od javnog značaja.

MUP ni nakon više od godinu dana i maksimalne kazne od 200.000 dinara, koju je izrekao Poverenik, Južnim vestima ne dostavlja informacije u vezi sa niškim vatrogasnim kamionima.

Pored toga, MUP odbija da dostavi podatke i o kupovini policijskih "škoda", a Poverenik je i ovom slučaju naložio da se ti podaci učine javno dostupnim. I u niškoj policiji su bili tajnoviti, što se tiče novokupljenih "škoda rapid", jer ne objašnjavajući razloge, ne žele da odgovore na pitanje koliko od tih automobila se je našlo na niškim ulicama.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • ko koga od koga da zastiti

    19:59 // 6. 2. 2018.

    ja bih iskoristila priliku da zatrazim zastitu od doticnog gospodina zamenika gradonacelnika. zamolila bih da prekine sa slanjem neprimerenih poruka momcima dvadestogodisnjacima preko instagrama i fejsbuka. smucilo mi se kad sam videla poruke.

  • Filamen

    23:38 // 5. 2. 2018.

    Jedan od retkih postenih politicara na ovoj nasoj posrnuloj politickoj sceni, ocigledno da vas ovde postenje i ukazivanje na nepravdu i bezakonje svrsta u red nepozeljnih i progananih. Daleko smo mi od normalnog drustva minimum svetlosnu godinu.

  • Nislijka

    20:54 // 5. 2. 2018.

    Kriminal kao delatnost kojom se krse drustvene norme propisane zakonom, ocigledno su najvise ukorenjene kod onog kome je zapravo zakonska duznost da eliminise svaki vid ove pojave.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Da stave Hitnu na Kamenički vis?

Miloš Čitalac

Tekst: Zbog gradnje nove Hitne i Porodilišta menja se Plan generalne regulacije

Pronađite nas na: