Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

12:05, 21. 6. 2022.

| Hronika

Maloletnik bacio štene sa mosta u reku kod Dimitrovgrada

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
pas u reci
Maloletnik bacio štene sa mosta u reku; foto: printskrin

Snimak šteneta koje je bačeno sa mosta u reku u naselju Beleš kod Dimitrovgrada proširio se društvenim mrežama, ali ubrzo je i obrisan. Naišao je na brojne negativne komentare, ceo slučaj je prijavljen policiji, ali odatle za sada nema odgovora. Iz Udruženja Koalicija za život, koje se bavi zaštitom životinja, kažu da to nije prvi slučaj nasilja nad životinjama u Dimitrovgradu, ali za nijedan od slučaja za sada nema epiloga.

Na kratkom snimku se vidi samo reka kako teče i guta malenog psa čiji se jauk čuje. Objavio ga je jedan od maloletnika koji je učestvovao u tom činu, a kome je prisustvovao još jedan njegov maloletni drugar.

Ubrzo je i obrisan, ali ga je nakon par dana objavilo i Udruženje Koalicija za život, kome se javio otac jednog od maloletnika tvrdeći da je njegov sin pokušao da spasi psa.

Sve što smo mogli je da uputimo prijavu u Osnovno tužilaštvo u Pirotu. Njihova je dužnost, kao i policije da reaguju u ovakvim slučajevima surovosti, mučenja životinja, što se u velikom broju slučajeva ne dešava i baš zbog toga, zbog nepostupanja, tretman životinja u Srbiji je sve gori i gori. Još uvek se i tužilaštvo i policija i mediji prema ovoj vrsti zločina, jer to jeste zločin, kažnjiv po članu 269 Krivičnog zakona, odnose kao prema nečemu nebitnom - kažu u tom udruženju.

Kažu da su po komentarima na objavljen post zaključili da su učitelji u školi te dece koja su objavila snimak upoznati sa situacijom i očekuju da će reakcije biti i da će bar jedan čas biti posvećen toj temi.

Dodaju i da to nije prvi slučaj mučenja i ubijanja životinja u Dimitrovgradu.

Mesto Beleš postaje poznato po surovosti prema psima. Prvo je prošle godine nađeno štene, zapušteno, kome je dlaka otpadala od demodeksa, istučeno, u crnoj, plastičnoj kesi vezanoj da ugine bez vazduha. Naša aktivistkinja ga je spasila, izlečila, a onda smo ga srećno udomili. Njegova priča je imala srećan kraj. Ostali nisu imali sreće. Početkom godine je nađen pas obešen o drvo i udavljen. Prijava je poslata tužilaštvu, ali bez epiloga - kažu u Koaliciji za život.

Iz pirotske policije za sada nema informacija o ovom, ali i prethodnim slučajevima mučenja i ubijanja životinja u Dimitrovgradu. Iz Koalicije za život smatraju da pomaka neće biti dok policija i tužilaštva ne budu ozbiljno shvatili takve zločine.

Krivični zakon je ovo prepoznao, suština krivičnog dela je sažeta u članu 269, a da li tužioci, sudije sprovode ovaj član? Da li se vode istrage? Retko - objašnjavaju iz Udruženja.

Podsetimo, krajem marta na društvenim mrežama se pojavio i snimak iz niškog restorana na kome se vidi kako muškarac baca mačku u reku, dva dana nakon toga i snimak psa vezanog za branik automobila u pokretu iz Bujanovca, kao i snimak maloletnika u Svrljigu koji je psa bacio preko ograde u reku.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Aleksandra

    13:29 // 21. 6. 2022.

    Kada bi kroz medije išla kampanja o pravima i zaštiti životinja, i kada bi se jasno stavilo do znanja da je zlostavljanje životinja krivično delo za koje je predviđena i zatvorska kazna, možda bi se nešto promenilo. Ovako, životinje kao da su nevidljive za sistem, a svaka budala smatra da može nekažnjeno da maltretira i (ili) ubije životinju. U praksi, izgleda da je to zaista i tako.

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: