Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

17:49, 22. 11. 2022.

| Hronika

Metak u niškog agenta BIA, bivši žandarm u bekstvu, kokain, eksploziv - mesec dana ćutnje o “porodičnom nasilju iz nehata”

Autor:Milan ZirojevićIzvor:Južne vesti
policija
Neuspelo hapšenje i zaplena; Foto: B. S.

Ni policija, ni Bezbednosno-informativna agencija i posle mesec dana nisu dali konkretne detalje akcije koja je uzburkala Niš, a jedno “službeno lice” umalo koštala života. Prvo je rečeno da je ranjen policajac, a zapravo je ustreljen agent BIA u akciji hapšenja bivšeg žandarma Nikice Ristića. On nije pronađen, ali jeste pola kilograma kokaina, 4 kg marihuane, uz nelegalno oružje, kako saznaju Južne vesti. Ristić je i dalje u bekstvu.

Saopštenja niške policije i Ministarstva unutrašnjih poslova stižu skoro svakog dana, ali 21. oktobra nije ga bilo, iako je ranjen “jedan od njih”. Iz Kliničkog centra saopštili su da je ranjen policajac u akciji u Nišu.

Štura objava pokrenula je komentare “da sve prolazi ispod radara”, da je reč o “porodičnom nasilju unutar bezbednosnih struktura” i da je “firma udarila na firmu”, uz verziju da je agent BIA ranio policajca. Druga nezvanična verzija bila je da je reč o akciji BIA, bez učešća policije. policija Kako je ranjen agent BIA; Ilustracija, Foto: Lj. M.

Južne vesti saznaju, iz više policijskih izvora, da je reč o zajedničkoj akciji koju su izveli BIA i Interventna policijska brigada, da je akcijom komandovano iz Niša, a ne iz Beograda, i da je cilj bio Nikica Ristić, bivši žandarm osumnjičen za kriminal.


“Senka po hodnicima” - kako je akcija krenula “po zlu” - “ko radi, taj i greši”

Plan je bio uhapsiti Ristića i zapleniti sve nelegalno što ima u stanu u ulici Josifa Pančića, navode izvori. Trebalo je da to bude veliki policijsko-bezbednosni ulov.

Nikome ovo ne odgovara šta se desilo. Namera je bila časna, borba protiv kriminala. Ko radi, taj i greši - rekli su izvori.

Opsada zgrade i mrak, mladi agent BIA kretao se po podrumu i hodniku, uočen od kolege agenta i kolege iz Interventne, pozvan je da se zaustavi, ali je uperio pištolj u onog ko je viknuo. Tada je agent BIA povukao obarač i onesposobio “senku”, a ta “senka” bio je njegov kolega, 28-godišnji bezbednjak. Policija FOTO Aleksandar Kostić Pronađen kokain i marihuana; foto: A. Kostić

Namestio se sam, nažalost, to je kada slučaj namesti - objašnjenje je upućenih.

Do javnosti je stigla informacija o ranjavanju, ne i o zapleni u zgradi. Kako saznajemo, pronađena je droga - pola kilograma kokaina čija je maloprodajna cena na crnom tržištu do 50.000 evra, a velikoprodajna upola manje. Pronađeno je i 4 kilograma marihuane. “Ulovljen” je i eksploziv, kao i nelegalno oružje za koje se ispituje da li je korišćeno u kriminalnim aktivnostima.

Nikica Ristić nije pronađen do danas, a upućeni kažu da je verovatno pobegao preko granice.


Mesec dana kasnije - ćutnja policije, BIA, “narativ o nesposobnosti” i agent koji se opravlja

Izvori kažu da postoji nezadovoljstvo narativom o nesposobnosti, sumnjama na operaciju zataškavanja i (zlo)upotrebom akcije i greške kako bi se “politički ciljao Gašić”, tadašnji direktor BIA koji je u međuvremenu postao ministar policije. Naglašavaju da je akcijom komandovano iz Niša.

Ipak, ni policija ni BIA nisu se potrudili da javnost umire istinitim informacijama i zvaničnom verzijom događaja.

Niška policija i dalje nije odgovorila na pitanja o akciji, uz objašnjenje da je “zahtev u obradi”. Nisu odgovorili ni o beguncu Ristiću i potrazi. Droga policija MUP Akcija koja je završila u pogrešnom pravcu; ilustracija, foto: MUP

Bezbednosno-informativna agencija oćutala je pitanja Južnih vesti.

Slučaj ranjavanja dospeo je u Više javno tužilaštvo u Nišu, potvrđeno je Južnim vestima.

Tužilaštvo je informisano o događaju i u toku je vršenje potrebnih provera - kratko su naveli.

To traje i dalje, jer “ničeg novog nema” u ovom slučaju, rečeno je Južnim vestima u petak.

Početkom novembra, desetak dana posle ranjavanja, mladi agent pušten je iz bolnice, potvrdili su iz Kliničkog centra, i oporavlja se.

Prema nezvaničnim informacijama, slučaj je dospeo i do pojedinih poslanika Skupštine Srbije sa namerom da pitanja o pozadini akcije postave resornom ministru.


Ristić, pokojni Panić i miting protiv hapšenja Karadžića 2008.

Inače, Nikica Ristić, koji je u bekstvu, otpušten je iz Žandarmerije nakon hapšenja 2014. godine. Tada je optužen za prebijanje Ranka Panića na mitingu Srpske radikalne stranke protiv hapšenja Radovana Karadžića 2008. godine. Paniću je puklo debelo crevo, pa trbušna maramica, a nakon sepse je preminuo u bolnici 17 dana posle mitinga.

Jedan od organizatora mitinga bio je i tadašnji generalni sekretar SRS Aleksandar Vučić. Sadašnji predsednik Srbije često “slučaj Panić” koristi kao “kontra-argument” za politička ubistva devedesetih uz konstataciju uz narativ da je i u “demokratskim vremenima” bilo politički motivisanih smrti.

Ristić je 2019. oslobođen optužbi za “tešku telesnu povredu sa smrtnim ishodom”.

Podeli sa prijateljima
Povezane teme:
Komentari
Poslednji komentari
  • Nik

    21:28 // 23. 11. 2022.

    Sta li lupate

  • Bin Zajeb el Najdan

    03:59 // 23. 11. 2022.

    Sramota me da čitam ovo. Jadni ste vi žandari i BIA.

  • Dragan

    19:57 // 22. 11. 2022.

    Lepo je imati partijsku policiju,dok se za neke zadatke koriste kriminalci(navijjaci)...V.Nevolja,Mutavi,Rosavi,Aca Robija,itd...nikad nismo bili bezbedniji...profesionalno,nema sta...pa da poslusamo A.Grozdanovic i da hapse zbog verbalnog delikta.Quo vadis Srbijo???

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Obično se policija ne meša u svoj posao. Kako se ovo desilo?

Žika čitalac

Tekst: Vozio u Nišu 103 kilometara na sat gde je dozvoljeno 60, i to pod dejstvom alkohola i kokaina

Pronađite nas na: