Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

13:27, 22. 9. 2022.

| Hronika

Na Gradini sprečen šverc strogo zaštićenih vrsta fazana

Autor:Lj. F.Izvor:Južne vesti
ptice
19 ptica krijumčareno; foto: Uprava carina

Pokušaj krijumčarenja 19 golubova i fazana u autobusu, među kojima su i strogo zaštićene vrste, sprečili su carinici na Graničnom prelazu Gradina. Ptice su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine i Veterinarske inspekcije u Pirotu, dok je putnik koji se javio kao vlasnik ptica predat u dalju nadležnost tužilaštva i policije.

U kutijama autobusa koji je saobraćao na relaciji Dortmund - Istanbul, pronađeno je 13 golubova i 6 fazana, a nakon konsultacija carinika sa Graničnom veterinarskom inspekcijom i Grupom za CITES Ministarstva zaštite životne sredine, potvrđeno je da svih 6 fazana - jedan Sivi paunaš (Polyplectron Bicalearatum), kao i 5 Crvenih tragopana (Tragopan satura) pripadaju strogo zaštićenim CITES vrstama. ptica Zaštičena ptica; foto: Uprava carina

Nakon što su svi putnici preuzeli kofere i torbe, carinik je daljom kontrolom u prtljažniku autobusa pronašao devet kartonskih kutija, u kojima je bilo ukupno 19 živih ptica. Putnik, koji se tek po otkrivanju prekršaja javio kao vlasnik ptica, nije posedovao neophodnu propratnu dokumentaciju za njihov prekogranični promet - kažu u Upravi carina.

Zaštićene fazane su preuzeli službenici Ministarstva zaštite životne sredine, dok su golubovi predati Veterinarskoj inspekciji Pirot radi što hitnijeg zbrinjavanja.

Iz Uprave carina podsećaju da je za prekogranični promet divljih vrsta koje su zaštićene Konvencijom o međunarodnom prometu divljim vrstama faune i flore (CITES) neophodno posedovanje posebnih dozvola.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Poslednji komentari
  • Jova

    22:02 // 22. 9. 2022.

    Fazan zasticena vrsta!? Fazani su doneti iz azije nisu autohtone kao npr Jastreb na kojeg je ačak dozvoljen i lov, ne samo što nije zaštićen. A seljaci tek što ubijaju zmije, vrapčiće, sove, orlove...

  • Doktor

    14:51 // 22. 9. 2022.

    Isto to pod okriljem društava za zaštitu životinja nam pod nosevima u gradovima rade zaštitari do kada će država da ćuti!!!!

Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

“Ne može brže, jurimo 30!”

Bata Raka iz Niš Čitalac

Tekst: Na zemljanom putu koji vodi ka šumi postavljen "ležeći policajac"

Pronađite nas na: