Južne vesti - Leskovac, Niš, Pirot, Prokuplje, Vranje - vesti iz južne Srbije

16:55, 6. 1. 2018.

| Hronika

Na Gradini zaplenjeno cveće, zlato i rezervna guma sa pergamentima

Autor:J. A.Izvor:Južne vesti
stari-svici-na-pergamentu
Procenjuje se vrednost antikviteta koje je putnik krio u gumi; foto: Uprava carine

Čak 4.000 hrizantema i drugog rezanog cveća carinici su pronašli u kombiju niških tablica na Gradini, kažu u Upravi carina, a osim toga zaplenili su i stare kovanice i pergamente ispisane na arapskom, koje su pronašli u rezervnoj gumi. Na ovom prelazu su, kako kažu, sprečili i šverc više od 400 g zlatnog nakita.

Među velikim brojem antikviteta zaplenjenih na Gradini, kako kažu u Upravi carina, nalazili su se i pergamenti ispisani arapskim pismom. Oni su pronađeni u rezervnoj gumi u prtljažniku mercedesa nemačkih registracija, dodaju, koji je ka Nemačkoj vozio irački državljanin kurdske nacionalnosti.

Carinicima je rekao da nema ništa osim prtljaga, kažu u Upravi carina, kao i da putuje u posetu bolesnom bratu. zaplenjene-stare-kovanice-Gradina Procenjuje se vrednost antikviteta koje je putnik krio u gumi; foto: Uprava carine

Carinici su se ipak odlučili da automobil detaljno pregledaju u garaži, ali tom prilikom nije pronađena nikakva nedozvoljena roba. Međutim, tokom pregleda rezervne gume u prtljažniku vozila, korišćenjem uređaja za merenje gustine materijala, tzv. bustera, zapažena je veća gustina od normalnih vrednosti - pojašnjavaju u Upravi carina.

Zato su gumu dodatno pregledali na skeneru i videli da je u njoj sumnjiv sadržaj, kažu, a putnik je tvrdio da je reč o 3 knjige koje su stare više od 300 godina. Carinici su ipak iz gume izvadili 3 paketa ušivena u platno i umotana u najlonske vreće, u kojima je bio veliki broj antikviteta.

U prvom paketu otkriveno je 28 starih kovanih novčića, za koje se pretpostavlja da su od srebra i zlata i 11 listova tankih koža sa natpisima na nepoznatom pismu nalik arapskom. Drugi zavežljaj sadržao je još 12 pergamenata ispisanih arapskim pismom, dok je u trećem pronađeno još 128 novčića i 11 pergamentnih svitaka na arapskom jeziku - dodaju u Upravi.

Zasad je nepoznato kolika je vrednost pronađenih antikviteta, a u Upravi carina navode da će to biti poznato nakon stručne ekspertize. Privremeno su, osim antikviteta, zadržali i automobil kojim je putnik pokušao da ih prošvercuje.


Skoro 6.000 cvetova pronađeno u kombiju

Na ulazu u Srbiju na graničnom prelazu kod Dimitrovgrada, carinici su otkrili i tovar rezanog cveća koji je, kako kažu, iz Grčke transportovan za firmu iz Srbije. Cveće Gradina Zaplenili tovar pun cveća, među kojima je najviše bilo hrizantema; foto: Uprava carine

Detaljnim pregledom kombija sa niškim registracijama, dodaju, našli su skoro 6.000 neprijavljenih cvetova ruža, hrizantema, ljiljana i eukaliptusa.

Brojanjem je utvrđeno da je najviše bilo hrizantema, čak 4.000 komada. Propisi nalažu da u slučaju lako kvarljive robe i živih životinja, Uprava carina ima pravo da odmah proda robu bez održavanja licitacije - pojašnjavaju u Upravi carina.


Zaplenjen i zlatan nakit

Jedan dan nakon cveća i velike količine antikviteta, koje su carinici zaplenili na Gradini 4. januara, sprečili su i šverc preko 400 grama zlatnog nakita. Zlato Pokušali da prošvercuju i oko 400 g zlata; foto: Uprava carine

Prekršaj je otkriven kada je za detaljnu kontrolu izdvojen mercedes austrijskih registarskih oznaka, kojim je iz Bugarske ka Austriji putovalo četvoro putnika - jedan državljanin Srbije i troje bugarskih državljana - navode u Upravi carina.

U ručnoj torbi našeg državljanina našlo se oko 260 g zlatnog nakita, dodaju, a u ženskoj torbi jedne od putnice još oko 150 g neprijavljenog zlata.

Vrednost nakita će tek biti procenjena, kažu, a protiv putnika, koji su pokušali šverc, biće pokrenut prekršajni postupak pred nadležnim sudom.

Podeli sa prijateljima
Komentari
Pošalji komentar:

Vaš komentar će biti objavljen po odobrenju od strane administratora.

Vaš komentar je uspešno poslat i biće objavljen nakon što ga odobri neko od naših administratora.

Ukoliko želite da Vaš komentar bude odmah objavljen, možete se prijaviti preko svog Google, Facebook, Twitter ili Yahoo naloga.

Došlo je do greške pri dodavanju komentara
Preostalo ti je 400 karaktera

Molimo vas da se u komentarima držite teme teksta. Redakcija Južnih vesti zadržava pravo da – ukoliko ih proceni kao neumesne – skrati ili ne objavi komentare koji sadrže osvrte na nečiju ličnost i privatan život, uvrede na račun autora teksta i/ili članova redakcije kao i bilo kakvu pretnju, uvredu, nepristojan rečnik, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili bilo kakav nezakonit sadržaj.

Komentare pisane verzalom i linkove na druge sajtove ne objavljujemo. Južne vesti nemaju nikakvu obavezu obrazlaganja odluka vezanih za komentare i njihovo objavljivanje.

Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije Južnih vesti.

Smatra se da ste slanjem komentara potvrdili saglasnost sa gore navedenim pravilima.

Administratorima Južnih vesti se možete obratiti ovde: admin {at} juznevesti {dot} com.

KOMENTAR DANA

Svirajte im 3 sekunde u reketu.

Milos Duchovny Ilic čitalac

Tekst: Košarkaški teren na niškoj Paliluli postao parking

Pronađite nas na: